Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Ο νέος ΓΔΑΠΚ

Οι φωνές του ακούγονταν σε όλο το 5ο όροφο στη Μπουμπουλίνας
Ο νέος Γενικός διευθυντής χτυπούσε το χέρι στο τραπέζι του υπουργού. Δεν ανεχόνταν άλλο την υποχρηματοδότηση και το χαμηλό προϋπολογισμό του Υπουργείου γιατην αρχαιολογική υπηρεσία. Δεν δεχόνταν άλλο την πολιτική της ομηρίας των συμβασιούχων, την αλαζονεία κάποιων παλαιότερων προς νεότερους συναδέλφους αρχαιολόγους, οι οποίοι για κάθε και οποιοδήποτε λόγο κράδαιναν την "μεγάλη ιδέα" του γραπτού διαγωνισμού ως λύση για όλα. Απαιτούσε την άμεση μονιμοποίηση των αορίστου χρόνου. Απαιτούσε να μπει ένα τέρμα στην αυταρχικότητα της πολιτικής ηγεσίας με αξιοπρείς μισθούς για το προσωπικό του ΥΠΠΟ! Ο νέος Γενικός διευθυντής απαιτούσε από την πολιτική ηγεσία άμεση λύση σε όλα τα προβλήματα. Τι θα γίνει με το Αρχαιολογικό Δελτίο είπε σε μία αποστροφή του,θα δοθούν χρήματα για την έκδοσή του, Τι θα γίνει με τη σαλαμοποίηση της Υπηρεσίας και τις έμμεσα ιδιωτικοποιήσεις των Μουσείων, όπως το Νέο Μουσείο Ακρόπολης;και συνέχισε: Έχω την υποστήριξη της πλειοψηφίας των περισσότερων νεοεκλεγέντων διευθυντών Εφορειών, είναι μαζί μου! Απαιτώ λύσεις είπε ο νέος γενικός διευθυντής.

και μετά ξύπνησα!

Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ Ή ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ… ΓΥΨΟ;

Η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι πρόσφατες γενναίες κινητοποιήσεις πέτυχαν να δημοσιοποιήσουν στον τύπο και στην κοινή γνώμη τα προβλήματα των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ. και να κάμψουν την αντίσταση της κυβέρνησης οδηγώντας σε αναζήτηση λύσης τουλάχιστον για το θέμα της πληρωμής των εργαζόμενων με ασφαλιστικά. Η λύση που ήρθε όμως με τη μορφή της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 13-3 κρύβει πολλές παγίδες: προσφέρει έναν χρόνο σύμβαση (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους που εξαρτάται από την βούληση του τότε υπουργού ή κυβέρνησης) σε μέρος των εργαζόμενων με ασφαλιστικά (500 από τους περίπου 700), με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από αυτά. Για όποιον κερδίζει ασφαλιστικά από εδώ και πέρα το Υπουργείο δεν θα τα εκτελεί.
Τις τελευταίες μέρες Υπουργείο και Κυβέρνηση επιχειρούν με δελτία τύπου, εξαπολύοντας πόλεμο συκοφαντίας στον αγώνα των συμβασιούχων, να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι προσφέροντας μια προσωρινή λύση στο θέμα καταβολής των δεδουλευμένων για μερίδα συναδέλφων δεν απαντούν στα υπόλοιπα: στο αίτημα υπέρβασης του 24μήνου, μονιμοποίησης των συμβασιούχων και κάλυψης των οργανικών κενών του ΥΠΠΟ με μόνιμο προσωπικό. Αν το Σωματείο αποδεχτεί άκριτα τη λύση και αναστείλει τη δράση υπάρχει κίνδυνος η τροπολογία να περάσει ως έχει, τα υπόλοιπα αιτήματα να ξεχαστούν, στις προκηρύξεις να προσληφθούν αποκλειστικά νέοι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι να αναζητήσουν αλλού δουλειά. Ο μόνος δρόμος που έχει αποτελέσματα, όπως αποδείχτηκε, είναι η αγωνιστική και ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις πορεία του Σωματείου.
Δυστυχώς οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ (ΠΑΣΚΕ) δεν εγγυώνται μια τέτοια πορεία καθώς μένουν δέσμιοι των κομματικών τους δεσμεύσεων και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τελευταία πράξη του δράματος η έκδοση κοινού δελτίου τύπου στις 17-3 που ενημερώνει αναδρομικά ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη 12-3 (ημέρα αναστολής του αποκλεισμού στην Ακρόπολη!), ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι απεργίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, καταγγέλλοντας ως μειοψηφία όσους αντιδρούν στην τροπολογία ή επιμένουν να θέτουν τα αιτήματα 24μήνου και μονιμοποιήσεων. Το δελτίο συνοδεύεται από δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις Κυβέρνησης-Υπουργείου και τα απειλητικά δελτία τύπου.
Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια στρέφεται ενάντια στις αποφάσεις της σύσκεψης συμβασιούχων στις 16-3 που αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων (άλλωστε τη μορφή των κινητοποιήσεων τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισαν μετά τη ΓΣ ανάλογες συσκέψεις που είχαν τότε δεσμεύσει τη βούληση του ΔΣ και της Ομοσπονδίας) και υπονομεύει την υλοποίησή τους γιατί κοινοποιεί στην πολιτική ηγεσία ότι το Σωματείο δεν συμμετέχει πια στις απεργίες της ΠΟΕΙΔΔ, θέτοντας σε κίνδυνο τους συναδέλφους που θέλουν να απεργήσουν. Είναι πράξη πολιτικά κατευθυνόμενη και δείχνει ότι η πρόθεση των δύο παρατάξεων είναι η άνευ όρου επίδειξη νομιμοφροσύνης στην κυβέρνηση, το ξεπούλημα των απολυμένων, η πλήρης αδράνεια του Σωματείου. Είναι τραγικό μια κομματική-συνδικαλιστική μειοψηφία λίγων «εκπροσώπων», πέρα και έξω από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, να βαφτίζει μειοψηφία τον κόσμο που σκέφτεται και αντιδρά, και να ακυρώνει τη δράση του. Εντυπωσιακή είναι επίσης η πλήρης ταύτιση των δύο παρατάξεων ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ) στην αναστολή και… καταστολή των κινητοποιήσεων, και τη στήριξη της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας προφανώς την μετεκλογική τους συνεργασία στο ΔΣ (όπως και στην προηγούμενη θητεία άλλωστε). Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, αναρωτιόμαστε μάλιστα ποιος ο λόγος να κατεβαίνουν σε χωριστά ψηφοδέλτια… Η κοινή αυθαιρεσία τους έφτασε μάλιστα στην αντικαταστατική και παράνομη κατάργηση της τοπικής επιτροπής Ναυπλίου, επιτροπής με 8ετή δράση, 5 μέρες πριν τις εκλογές! Είναι προφανές ότι αλλού παίζονται τα «προεκλογικά παιχνίδια».
Μόνη λύση είναι η συνέχιση του αγώνα των απολυμένων και απλήρωτων συμβασιούχων και η συνεχής προβολή των αιτημάτων μέχρι την εύρεση μιας δίκαιης λύσης στις πληρωμές, την υπέρβαση του 24μήνου, την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση δεν υπόσχεται λύσεις ούτε παίζει προεκλογικά με τις προσδοκίες των εργαζομένων. Συντάσσεται όμως στον αγώνα των δημοκρατικών διαδικασιών, των διεκδικήσεων, των κινητοποιήσεων. Είναι η μόνη παράταξη που εδώ και χρόνια προβάλει και έχει σαφή θέση στο ζήτημα του 24μήνου, των κομματικών προσλήψεων μέσω Γεν. Διευθύνσεων, στο αίτημα μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη στιγμή που οι άλλες παρατάξεις διασπούν συνεχώς τους συμβασιούχους. Έχουμε την ευθύνη της άποψής μας που καταθέτουμε δημόσια με πάμπολλες ενημερωτικές ανακοινώσεις, την έκδοση του ΑΤΑΚΤΩΣ, τα δελτία τύπου, τις επαφές με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν γυρίζουμε την πλάτη σε όσους απολύονται (όπως οι άλλες παρατάξεις). Αναδεικνύουμε τα προβλήματα της ελαστικής εργασίας και αγωνιζόμαστε για μια μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο. Παραμένουμε ανεξάρτητοι από κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Η συμμετοχή και η στάση όλων στις εκλογές στις 23-3 θα κρίνει τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα είναι κρίσιμη για τη δράση του Σωματείου το επόμενο διάστημα. Τη στιγμή που διακυβεύεται το μέλλον όλων μας οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν αν θα ανανεώσουν τη θητεία ενός αποτυχημένου και επικίνδυνου προεδρείου (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) ή αν θα αλλάξουν τους συσχετισμούς. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, όπως το έχει αποδείξει, θα είναι πάντα σε θέση μάχης για ένα δημοκρατικό-ανοιχτό-μαχητικό σωματείο.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΣ, ΠΟΕΙΔΔ, ΕΚΑ
1. Αγγελίδης Παναγιώτης, Θ΄ ΕΠΚΑ
2. Αθανασέλος Βασίλειος, Κ΄ ΕΠΚΑ
3. Βασάλου Σοφία, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
4. Γασπαράκης Βασίλειος, ΔΙΠΚΑ
5. Γεωμπρέ Δήμητρα ΛΖ΄ ΕΠΚΑ
6. Γεωργιάδης Χάρης, Θ΄ ΕΠΚΑ
7. Γκόγκου Νατάσσα, Δ.Ι.Π.Κ.Α.
8. Γρίσπος Γιώργος, Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε, Μαραθώνας
9. Κακύρη Παναγιώτα ΒΧΜ
10. Καλογεράκη Ελένη, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
11. Καμαρός Σωτήριος, Κ΄ ΕΠΚΑ
12. Κανέλλος Χρήστος, Κ' ΕΠΚΑ
13. Καραγεώργη Μένια, Υ.Σ.Μ.Α.
14. Καραθανάσης Κων/ος, Α΄ ΕΠΚΑ
15. Καραχάλιος Γεώργιος, ΙΑ' ΕΠΚΑ,
16. Καρπάθιου Ειρήνη, ΛΕ΄ ΕΠΚΑ
17. Κλωνάρη Ευδοκία, ΕΑΜ
18. Κοτσάτου Δέσποινα, ΛΕ΄ ΕΠΚΑ
19. Κούκου Αρχοντία, Γ΄ ΕΠΚΑ
20. Κουλούρη Χριστούλα, ΤΔΠΕΑΕ, Ιλίου Μέλαθρον
21. Κυριακοπούλου Θάλεια,Κ΄ ΕΠΚΑ
22. Λαδάς Χρήστος, ΛΕ΄ ΕΠΚΑ
23. Λελοβίτη Ιφιγένεια, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
24. Λένη Μαρία, ΔΑΝΣΜ
25. Μαραβελή Ιωάννα, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
26. Μιχαλοπούλου Ελένη ΒΧΜ
27. Μουτζούρης Παράσχ., Κ΄ ΕΠΚΑ
28. Μπαλής Ιωάννης, ΒΧΜ
29. Μπράτος Τίτος, Κ' ΕΠΚΑ
30. Μπρέσιακας Ευάγγελος, Ι΄ ΕΠΚΑ
31. Νάκας Ιωάννης,ΤΔΠΕΑΕ, Λαύριο
32. Νάστος Παναγιώτης, Β’ ΕΠΚΑ
33. Παλαιοδήμου Ελένη , Δ’ ΕΠΚΑ
34. Πάνου Ελένη , ΕΑΜ
35. Παραγκούλιας Μιλτιάδης, Κ΄ ΕΠΚΑ
36. Πάσσαρης Νικήτας, 2Η Ε.Β.Α.
37. Πεπόνη Μαρία, Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.,Ιλίου Μέλαθρον
38. Πιτσικούλης Αντώνιος, Β' ΕΠΚΑ
39. Ποιμενίδου Στέλλα, Κ΄ ΕΠΚΑ, Λήμνος
40. Σαράπης Γιώργος, ΙΑ' ΕΠΚΑ
41. Σβόλης Κώστας, ΕΜΣΤ
42. Σγουρέλλης Μιχάλης, Κ' ΕΠΚΑ
43. Σιχλιμίρης Άρης, ΤΔΠΕΑΕ, Δωδώνη
44. Σκανδάλης Ανδριανός, ΛZ’ ΕΠΚΑ
45. Σκορδαρά Μαρία, 23η Ε.Β.Α.
46. Σμαραγδιός Δημήτριος, ΚΒ' ΕΠΚΑ
47. Σφέτσα Άδα, ΒΧΜ
48. Ταμπακοπούλου Γεωργία, Κ' ΕΠΚΑ
49. Τζαβέλλα Έλλη, 25η Ε.Β.Α.
50. Τσίρλη Σοφία, ΔΕΑΜ
51. Φρατζόγλου Ανθή, Κ΄ ΕΠΚΑ
52. Χαμηλάκη Αικατερίνη, Θ’ ΕΠΚΑ
53. Χαμπάκη Ευφροσύνη, Δ.Σ.Α.Ν.Μ
54. Χουντάση Μαρία, Θ’ ΕΠΚΑ
55. Χριστέλη Μαρία, Κ΄ ΕΠΚΑ
56. Χρυσάφης Αντώνιος, Κ' ΕΠΚΑ
57. Χτενέλλης Θεόφιλος, Κ΄ ΕΠΚΑ
58. Ψυχογιοπούλου Σταυρούλα, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.

ΓΙΑ Ε.Ε., ΠΟΕΙΔΔ, ΕΚΑ

59. Βακλατζή Νάγια, Κ' ΕΠΚΑ
60. Ραρρή Ασπασία, ΤΔΠΕΑΕ,
Ιλίου Μέλαθρον


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 23-3 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ), 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦ, ΑΠΟ ΤΙΣ 8.00 ΠΜ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18.30 ΜΜ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧ/ΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.00 ΠΜ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2.30ΜΜ.
ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009

Για τη δήλωση του Υπουργού!

Για να είμαι εντάξει με τον Υπουργό Πολιτισμού παραθέτω ολόκληρη τη δήλωσή του που αφορά στις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων

Ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μια μικρή μειοψηφία συμβασιούχων – παραβλέποντας ότι η τροπολογία που κατέθεσα έλυσε όλα τα αιτήματά τους - συνεχίζει να προκαλεί απειλώντας με νέες καταλήψεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο, στο ΥΠΠΟ, ακόμη και στην Ακρόπολη.
Τους παραδίδουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Και τους προειδοποιούμε ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί το διασυρμό των εθνικών μας μνημείων, στο βωμό νέων απαιτήσεων που οι ίδιοι γνωρίζουν ότι είναι παράλογες!»

Τι βγαίνει μέσα από τη δήλωση του κ. Υπουργού; Ότι έλυσε όλα τα προβλήματα των συμβασιούχων, ότι αυτοί που διαμαρτύρονται είναι μειοψηφία. Μάλιστα!
Το βέβαιο είναι ότι η πλειοψηφία του ΔΣ του Σωματείου των εκτάκτων αποφάσισε αναστολή. Αυτοί δε που αποφάσισαν τη διακοπή των κινητοποιήσεων είναι οι παρατάξεις της ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ, δηλαδή δικομματική ομοφωνία στο θέμα. Αφού ίσως εξασφάλισαν τη θέση τους με τη τροπολογία , για τους υπόλοιπους δε μας νοιάζει. Και είναι πολλοί σύμφωνα με τις καταγγελίες των συμβασιούχων που δεν εξασφάλισαν τη συνέχιση των συμβάσεών τους, αφού μπαίνει από την τροπολογία χρονική περίοδος. Ακόμη περισσότερο δεν έλυσε το μακροπρόθεσμο ζήτημα της μονιμοποίησή τους.
Γιατί τα λέγει αυτά ο Σαμαράς μετά;;
Απλούστατα για να ξεσηκώσει τη καθεστηκυία τάξη ενάντια στους εργαζόμενους. ενάντια σε κάθε συμβολική κίνηση κλεισίματος αρχαιολογικών χώρων και ιδιαιτέρως της Ακρόπολης. Αυτοί οι οποίοι φωνάζουν (εννοώ κυρίως τους δημοσιογράφους ονόματα) ποτέ δε "σήκωσαν" όπως οι εργαζόμενοι το ανάστημά τους στην υποχρηματοδότηση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αυτοί οι οποίοι εναντιώνονται δεν μπήκαν ποτέ σε καμία αποθήκη αρχαίων να δουν πόσο στοιβαγμένα είναι. Δεν παρακολούθησαν τη δυσκολία των αρχαιολόγων μονίμων , αλλά και συμβασιούχων κατά τη διάρκεια αυτοψίας σε χώρο. Είναι η στιγμή που οι δημόσιοι υπάλληλοι που τους κατηγορούν "βάζουν" το αυτοκίνητό τους επειδή η Υπηρεσία δεν έχει αυτοκίνητο ή ακόμη χειρότερο τα λιγοστά χρήματά τους (άγνωστο πότε θα πληρωθούν) για να πραγματοποιήσουν αυτοψία. Αυτά δεν τα γνωρίζουν ή κάνουν πως δεν τα γνωρίζουν. Απλά παρευρίσκονται σε γκλαμουράτες εκθέσεις και εγκαίνια, όπως αυτά που θα γίνουν στο νέο Μουσείο Ακροπόλεως, αλλά και σε άλλα δεκάδες περιφερειακά Μουσεία χωρίς να ψάξουν ότι από πίσω από τη βιτρίνα που βλέπουν υπάρχει αγώνας με προσωπικές θυσίες αυτών που σκοπεύουν να κλείσουν ή κλείνουν την Ακρόπολη. Μιλάνε για διασυρμό συμφωνώντας με τον Υπουργό κάνοντας στη μπάντα γεγονότα που πραγματικά διασύρουν το τόπο μας, την υπόθεση Βατοπεδίου, την υπόθεση Siemens, το χρεωμένο κράτος, την ανεργία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα stage και πολλά άλλα στα οποία δεν αναφέρονται.
Αναμένουμε νέες δηλώσεις του υπουργού και του κράτους των δημοσιογράφων
ΟΜΩΣ:
Αναμένουμε τη ΝΙΚΗ των συναδέλφων. Θα ρθει να είστε σίγουροι.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Είναι σαφές ότι έπρεπε να προηγηθούν οι επίμονες και πετυχημένες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για να προβληθούν τα αιτήματά μας στην κοινή γνώμη και να πιεστεί η πολιτική ηγεσία να επεξεργαστεί τροπολογία για την πληρωμή των εργαζόμενων με ασφαλιστικά μέτρα. Με καθαρά επικοινωνιακό τρόπο ο Υπουργός δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει την τροπολογία την παραμονή των επαναλαμβανόμενων απεργιών και του αποκλεισμού στην Ακρόπολη, επίσης την έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των Σωματείων συμβασιούχων ώστε να τους φέρει προ τετελεσμένων και η συνάντηση αυτή να έχει ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Μπορεί η αναδίπλωση αυτή του Υπουργείου, που μέχρι πριν λίγες ημέρες επέμενε ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος καταβολής των δεδουλευμένων, να δείχνει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν αποτελέσματα, και να προσφέρει έναν τρόπο καταβολής δεδουλευμένων για 500 εργαζόμενους για 1 χρόνο, ωστόσο η λύση που προτείνουν κρύβει πολλές παγίδες, επιχειρεί για άλλη μια φορά να διασπάσει τους συμβασιούχους και απέχει από την αρχική πρόταση του Σωματείου.
· Αντίθετα με τις δηλώσεις Σαμαρά η τροπολογία αυτή δεν λύνει το πρόβλημα των συμβασιούχων. Η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή 13-3 στη Βουλή για να ενταχθεί σε νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφορά τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα αποκλειστικά. Δεν λύνει το πρόβλημα περιορισμού του 24μήνου για τους 2.500-3.000 απολυμένους από το τέλος του 2008 συμβασιούχους οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν ποτέ ξανά στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε αποτελεί βήμα για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ρύθμιση όπως είναι το πάγιο αίτημα του Σωματείου μας.
· Δεν αφορά ούτε καν το σύνολο των εργαζομένων με ασφαλιστικά γιατί θέτει δύο περιορισμούς: οι συμβασιούχοι να εργάζονταν την 1η Νοεμβρίου 2008 (άρα αποκλείει όσους επανήλθαν στην εργασία με δικαστικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες) και να έχουν τότε συμπληρώσει 24 μήνες εργασία, αποκλείοντας δεκάδες εργαζόμενους που είχαν τότε μικρότερη προϋπηρεσία. Υπολογίζεται ότι έτσι εξαιρούνται περί τους 200 εργαζόμενους περιορίζοντας τον αριθμό των εργαζομένων στους οποίους αναφέρεται η τροπολογία από 700 σε 500.
· Ουσιαστικός στόχος της τροπολογίας είναι η κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ενώ η πρόταση του Σωματείου ήταν να βρεθεί ένας μόνιμος τρόπος πληρωμής για τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα για όσο χρόνο διαρκούν, ο στόχος της τροπολογίας είναι διαφορετικός. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα και να συνάψουν ετήσια σύμβαση από 1-11-2008. Μετά τη λήξη της θα βρεθούν πάλι όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης ή υπουργού, για το αν θα δοθεί ο ένας χρόνος παράτασης που προβλέπεται. Η διαδικασία σύναψης νέας σύμβασης, εφόσον η τροπολογία ψηφιστεί, αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Για όσους κερδίσουν ασφαλιστικά μέτρα από εδώ και στο εξής προφανώς το Υπουργείο δεν θα τα εκτελεί. Η τροπολογία δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για όσους έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα και περιμένουν την εκδίκαση της αγωγής για τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου, διαδικασία που κρατά 3-4 έτη.
· Παρότι η τροπολογία εξαιρεί τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά από το 24μηνο, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις από το μέτρο, δεν επεκτείνει την εξαίρεση και στους υπόλοιπους συμβασιούχους. Γιατί άραγε; Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η τροπολογία αυτή έχει ισχύ για όσους εργάζονταν με συμβάσεις το Νοέμβριο του 2008. Ο αγώνας ενάντια στο 24μηνο και για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος, αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο το αίτημα να ξεχαστεί και οι απολυμένοι να μείνουν για πάντα εκτός ΥΠΠΟ.
Η τροπολογία αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το ίδιο το Σωματείο για μια μόνιμη λύση στο θέμα πληρωμής των εργαζόμενων με ασφαλιστικά. Δεν δίνει επίσης καμία απάντηση στα υπόλοιπα αιτήματα (24μηνο-μονιμοποιήσεις) που είχαμε θέσει με τις κινητοποιήσεις μας. Γι’ αυτό η ανοιχτή σύσκεψη των συμβασιούχων τη Δευτέρα 16-3 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την συνέχεια των κινητοποιήσεων για την ανάδειξη όλων των αιτημάτων μας. Καλούμε τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ, που συμμετείχαν στη διαδικασία, να σεβαστούν την απόφαση των εργαζομένων, όπως έπραξαν και στις υπόλοιπες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες τις προηγούμενες εβδομάδες. Πρέπει μέχρι την ημερομηνία ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας και μετά να αγωνιστούμε για μια δικαιότερη λύση που να καλύπτει πλήρως τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά -ακόμα και η διεύρυνση της υπάρχουσας τροπολογίας περνά μόνο μέσα από τις δικές μας πιέσεις. Να απαιτήσουμε εξαίρεση του ΥΠΠΟ από το 24μηνο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.Οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο συνεχίζονται με τις κινητοποιήσεις:

· Τετάρτη 18-3, 12μ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. 8μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (οδός Ρηγίλλης)
· Πέμπτη 19-3, 8 πμ συγκέντρωση και αποκλεισμός της Ακρόπολης
· Παρασκευή 20-3, συγκέντρωση και αποκλεισμός του Υπ. Πολιτισμού

Ζητάμε

· Να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά στη δουλειά τους και να πληρώνονται για όσο διάστημα διαρκούν χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.
· Την κατάργηση του 24μήνου για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ εδώ και τώρα.
· Νέα νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ.
· Την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
· Προσλήψεις συμβασιούχων με πλήρη διαφάνεια και κριτήριο την προϋπηρεσία και τα προσόντα. Να καταργηθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων μέσω Γενικών Διευθύνσεων


Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Ποιος κλείνει τελικά την Ακρόπολη;

Το παρακάτω σημείωμα με τον τίτλο "Ποιος κλείνει τελικά την Ακρόπολη;" αλίευσα από τη χθεσινή Καθημερινή. Νομίζω ότι αξίζει το κόπο να διαβαστεί, αλλά και να σχολιαστεί, γιατί αυτό το ΤΕΛΙΚΑ κάνει τη μεγάλη διαφορά. Μερικές φορές όταν κάποιοι δε γνωρίζουν ή κάνουν ότι δεν γνωρίζουν,είναι εύκολο να αποδώσουν κακές προθέσεις ή ενέργειες σ΄άλλους (τους συμβασιούχους συγκεκριμένα) απ΄αυτούς που ΤΕΛΙΚΑ φταίνε. (δηλ. την Κυβέρνηση ή μάλλον τις κυβερνήσεις)
επιμελητής αρχαιοτήτων

Του Σταθη Γκοτση*

H Ακρόπολη δεν πρέπει να κλείνει», επιμένουν πολλοί, άλλοι καλοπροαίρετα, ορισμένοι υποκριτικά. Ολοι, βέβαια, αναγνωρίζουν το δίκιο των απεργών που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων μηνών, το δικαίωμα στην εργασία και την παύση της πολύχρονης εργασιακής ομηρίας. Μόνο που δεν τους αναγνωρίζουν το δικαίωμα να «κλείνουν» ειδικά την Ακρόπολη. Δεν τους ενοχλεί, φαίνεται, να παραμένουν κλειστά μεγάλα και μικρά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι ανά την επικράτεια, όχι μόνο λόγω της απεργίας, αλλά από τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις που επιτάθηκαν με την απόλυση 3.000 συμβασιούχων, ψευδεπίγραφα «εποχικών», το 2008. Δεν τους πειράζει, μάλλον, που το ΥΠΠΟ συνεχίζει να καλύπτει τις πάγιες ανάγκες του με ανασφάλιστους εργαζομένους των 400 ευρώ, μέσω των προγραμμάτων STAGE. Δεν τους προβληματίζει που από μήνες οι συμβασιούχοι κινητοποιούνται, φωνάζουν, στέλνουν υπομνήματα, οργανώνουν χάπενινγκ, αναρτούν πανό σε εγκαίνια κ. λπ., χωρίς να εισακούονται. Δεν τους τρομάζει, ίσως, ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου υπολειτουργούν, καταδικασμένες από μια πολιτική υποχρηματοδότησης, που θέτει σε κίνδυνο τα μνημεία και ταλαιπωρεί τους πολίτες. Αρκεί η Ακρόπολη να μένει ανοιχτή για τους τουρίστες και για να μη γίνεται διεθνώς ρεζίλι η χώρα! Αφέλεια ή υποκρισία; Πόσοι γνωρίζουν πως στην Ακρόπολη υπηρετούν 70 φύλακες, 21 μόνιμοι και οι υπόλοιποι συμβασιούχοι, εκ των οποίων οι 43 απλήρωτοι για τέταρτο συνεχόμενο μήνα (!); Πώς θα μείνει ανοιχτός ο χώρος όταν οι συμβασιούχοι απεργούν; Ή δεν τους αναγνωρίζεται ούτε αυτό το δικαίωμα; Μπορεί ο χώρος να ανοίξει αφύλακτος και ποιος θα αναλάβει μια τέτοια ευθύνη; Οχι, δεν «κλείνουν» οι απεργοί την Ακρόπολη, αλλά οι πολιτικές που ασκούνται από χρόνια επί των μνημείων και των εργαζομένων για την προστασία τους. Ούτε χάνουν το δίκιο τους οι εργαζόμενοι όταν αποφασίζουν συλλογικά πώς θα προβάλουν τα αιτήματά τους και θα πιέσουν για την επίλυσή τους. Οσοι «αστόχαστα» ρίχνουν το ανάθεμα στους εργαζομένους για το αποτέλεσμα μιας διαχρονικής και διακομματικής απαξίωσης της πολιτιστικής κληρονομιάς, ας ρίξουν μια ματιά πίσω από τη ραγισμένη βιτρίνα…

* Ο κ. Στάθης Γκότσης είναι ιστορικός - υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων στο Βυζαντινό Μουσείο, μέλος της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης εργαζομένων στο ΥΠΠΟ.

Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Συμβασιούχοι σε απόγνωση



Tο κλείσιμο της Ακρόπολης δεν μας εξευτελίζει στους ξένους. Τουναντίον, τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν τι εστί Ελλάδα- κάτι σαν αφρικανική χούντα. Γιατί τι είδους καθεστώς είναι αυτό όπου εργαζόμενοι στο Δημόσιο δεν πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους; Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Αντ. Σαμαράς είπε ότι η εικόνα του αποκλεισμένου μνημείου κάνει τον γύρο του κόσμου και ότι οι συμβασιούχοι «με τέτοιες ενέργειεςχάνουν το δίκιο τους». Το δίκιο όμως το έχεις ή δεν το έχεις, δεν χάνεται επί της διαδικασίας. Αυτό το οποίο ίσως στερούνται οι εργαζόμενοι είναι μια μακροπρόθεσμη, ευρύτερη προοπτική για τον τουρισμό. Περισσότεροι ξένοι, περισσότερες θέσεις εργασίας, περισσότερο χρήμα. Ας αναγνωρίσουμε μια δυσκολία: δεν μπορείς να δεις τα πράγματα μακροπρόθεσμα αν είσαι άφραγκος και τρέχουν οι λογαριασμοί. Η κινητοποίηση αφορά 700 άτομα που εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού ως φύλακες και αρχαιολόγοι. Πληρώνονταν από τον περίφημο Ειδικό Λογαριασμό, που με πρόσφατη ρύθμιση πέρασε στον έλεγχο του υπουργείου Οικονομίας. Η απεργία γίνεται για να εισπράξουν τους μισθούς του 2009 και για να επαναπροσληφθούν συνάδελφοί τους που απολύθηκαν. Τα χρήματα των υπαλλήλων υπάρχουν αλλά δεν είναι δυνατόν να εκταμιευθούν, καθώς τέθηκε ζήτημα νομιμότητας από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Οι εργαζόμενοι κατέφυγαν στη Δικαιοσύνη και αναμένεται απόφαση. Ο υπουργός Πολιτισμού ενημέρωσε χθες τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και είπε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε πληρωμές αν δεν τελεσιδικήσει η προσφυγή. Υπάρχουν δύο κλασικές ατάκες για καταστάσεις όπως το κλείσιμο της Ακρόπολης. Η πρώτη είναι «γιατί δεν παρεμβαίνει ο εισαγγελέας;». Ε λοιπόν, ανέβηκε την Παρασκευή στον Ιερό Βράχο, παρέμεινε τρεις ώρες και επείσθη για τη νομιμότητα των κινητοποιήσεων καθώς αποφασίστηκαν από τις γενικές συνελεύσεις των σωματείων. Η δεύτερη ατάκα είναι «θα πάρω το 100», και όλα δείχνουν ότι την επόμενη φορά που θα ανηφορίσουν οι απεργοί, μέσα στην εβδομάδα δηλαδή, θα βρουν μπροστά τους τα ΜΑΤ. Δεν ξέρουμε τι είναι χειρότερο για τους ξένους: να βρίσκουν την πόρτα κλειστή και να διαβάζουν τα ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματα ή να έρχονται αντιμέτωποι με ασπίδες πλεξιγκλάς, που πολύ αμυδρά παραπέμπουν στην Αρχαιότητα; Είναι διαδεδομένος ο φόβος για το τι θα πουν οι ξένοι. Την Παρασκευή τραβήχτηκε μια ωραία φωτογραφία από το Αssociated Ρress, όπου εικονίζονταν δύο Κινέζοι να ανεβαίνουν στου Φιλοπάππου για να δουν την Ακρόπολη από απέναντι. Αν είχαμε μια οικονομία βασισμένη στην παραγωγή, θα μπορούσαμε να είμαστε κυνικοί (στο κάτω κάτω, οι Κινέζοι ας πάνε να λύσουν τα δικά τους πολιτικά ζητήματα, που είναι και μπόλικα). Ας εξετάσουμε όμως την παράμετρο που θέτουν οι ταξιδιωτικοί πράκτορες: όσο η Ακρόπολη ήταν κλειστή, στον Πειραιά παρέμεναν κρουαζιερόπλοια με απογοητευμένους επισκέπτες. Ειπώθηκε ότι ήταν περίπου 3.000. Αν είχαν κάνει μια βόλτα από τον Παρθενώνα, θα άφηναν στα ταμεία του υπουργείου 36.000 ευρώ. Θα έκαναν μια γυροβολιά και από την Πλάκα, λίγα ψώνια, λίγη ρετσίνα... Θα είχε κινηθεί η αγορά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να διώχνουμε κόσμο. Οι συμβασιούχοι δεν είναι τίποτε παλαβοί ούτε λιγότερο φιλέλληνες από εκείνους που τους κατακρίνουν για το κλείσιμο της Ακρόπολης. Βρίσκονται σε απόγνωση. Καθένας θα ήταν αν δούλευε τζάμπα, πόσο μάλλον όταν ο εργοδότης είναι το ίδιο το κράτος. Απλώς είμαστε σε μια φάση όπου χρειάζεται φαντασία. Ενα ακόμη κλείσιμο του μνημείου δεν θα αποφέρει τίποτε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τραβήξουν οι απεργοί την προσοχή των μέσων ενημέρωσης- γιατί αυτό είναι το ζητούμενο. Επτακόσια άτομα μπορούν να στήσουν μια εντυπωσιακή γιορτή. Αν δεν έχουν τα κέφια, ας καταφύγουν στο αποδοτικό shocking value δείχνοντας τα οπίσθιά τους στις κάμερες. Αν κάτσουν όλοι μαζί να το σκεφτούν, κάτι θα βρουν. Πιθανώς να βρίσκονται κοντά στη λύση του προβλήματος, καθώς ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι συνεργάζεται με τα υπουργεία Οικονομικών, Εσωτερικών και το ΑΣΕΠ, ώστε να προκηρυχθεί διαγωνισμός με μοριοδότηση για τα χρόνια που υπηρετούν στο υπουργείο, αν και δεν δεσμεύθηκε. Αν ο αποκλεισμός της Ακρόπολης γινόταν μία φορά, ως ακρότητα, με ρυθμιστικό ρόλο, θα είχε διαφορά, θα λέγαμε ότι δεν έχασε η Βενετιά βελόνι, έγινε ένα χάπενινγκ και πήραν οι άνθρωποι τα λεφτά τους. Το συστηματικό είναι που ενοχλεί. Το «κάθε εβδομάδα». Το χειρότερο είναι να καταντήσει βαρετό, μέρος της ρουτίνας μας. Τότε δεν θα δίνει κανείς σημασία στη λειτουργία της Ακρόπολης- ούτε στους συμβασιούχους.


Λώρη Κέζα "Βήμα" Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Τρίτη 10 Μαρτίου 2009

Ανακοίνωση Εργαζομένων στην Θ' Εφορεία Προιστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων κατά της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη Χαιρώνεια




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Τις παραμονές των Χριστουγέννων (23/12/08), το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με πλειοψηφία 15 προς 1, ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του και επέτρεψε την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ENELCO στην περιοχή της Χαιρώνειας, με αποτέλεσμα την μετατροπή του ιστορικού χώρου της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.Η τοπική κοινωνία, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και εργαζόμενοι της τοπικής Εφορείας Αρχαιοτήτων ήταν εκεί για να εκφράσουν την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην κατασκευή της μονάδας.Οι προσπάθειες του Δήμου της Χαιρώνειας για την ήπια ανάπτυξη της περιοχής (αγροτική, αρχαιολογική), με το πανέμορφο Μουσείο της Χαιρώνειας να είναι σχεδόν έτοιμο να ανοίξει, την ανάδειξη των αρχαιολογικών χώρων (Ακρόπολη Πανοπέα), του Πλουτάρχειου Ιστορικού και Πολιτιστικού Πάρκου Χαιρώνειας και του Κέντρου Εικονικής Πραγματικότητας και Πολυμέσων, προσκρούουν στα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών παραγόντων.Οι εργαζόμενοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας της Βοιωτίας (Θ΄ ΕΠΚΑ) δηλώνουμε τόσο την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση της περιοχής, όσο και στην αδιαφορία των «δήθεν» υπεύθυνων για την σταδιακή απαξίωση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων.Ποια είναι η ουσιαστική λειτουργία του Υπουργείου Πολιτισμού, αν όχι να προστατεύει τις αρχαιότητες;Πως μπορούμε να προσκρούουμε συνέχεια σε αντιφατικές αποφάσεις;
ΟΧΙ στη μετατροπή της περιοχής της Χαιρώνειας σε βιομηχανική ζώνη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΟΙΩΤΙΑΣ (Θ΄ ΕΠΚΑ)

Σάββατο 7 Μαρτίου 2009

Η Ακρόπολη, οι συμβασιούχοι και οι υποκριτές


Τη βδομάδα που πέρασε συμβασιούχοι του Υπουργείο Πολιτισμού έκλεισαν την Ακρόπολη διαμαρτυρόμενοι γιατί δεν καταβάλονται τα δεδουλευμένα. Πολλοί είπαν τότε ότι είναι ιεροσυλία να κλείνει το ιερό εκείνο μέρος. κανένας εως τότε όμως δε σκέφτηκε τι εργασία προσφέρουν και αν μπορεί να "λειτουργήσει "ο αρχαιολογικός χώρος.
Η κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε, η αρμόδια εφορεία διαμαρτυρήθηκε και έφθασε στο χώρο ο εισαγγελέας, οι εφημερίδες, ευτυχώς όλοι άρχισαν να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα διαφυγόντα κέρδη, αλλά κανείς τους μα κανείς από αυτούς που φωναζαν δεν είπε πως είναι δυνατόν να εργάζονται και να μην πληρώνονται ετργαζόμενοι.
Κανείς από αυτούς όλους δεν διαμαρτυρήθηκε για τη κατάσταση που έχουν περιέλθει οι αρχαιολογικές Υπηρεσίες και μάλιστα οι της περιφέρειας.


Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για το χαμηλό προυπολογισμό του Υπουργείου


Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τους αφύλακτους αρχαιολογικούς χώρους


Κανείς δεν διαμαρτυρήθηκε για τα δεκάδες κλειστά μουσεία ή για τις σωστικές ανασκαφές στα οικόπεδα των πολιτών που περιμένουν και χρόνια για να αρχίσουν.


Κανείς δε διαμαρτυρήθηκε για τα έργα που ετοιμάζονται παραπλεύρως ή και μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους


Όλο το μένος βγήκε για τους συμβασιούχους που με μία συμβολική κίνησή τους έκλεισαν την Ακρόπολη.
Δημοσιεύματα (6/3/09) για την παρουσία εισαγγελέα στην Ακρόπολη και τη συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών της Βουλής (και τοποθέτηση Σαμαρά), στις 5/3.

http://www.avgi.gr/NavigateActiongo.action?articleID=440126

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=4981200&publDate=6/3/2009

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=258010

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_1_06/03/2009_306435

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=79050

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=15624564

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11380&subid=2&tag=8796&pubid=2598758

http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/05/1637388.htm


http://english.sina.com/life/2009/0305/223542.html

http://news.webdunia.com/shownews.aspx?source=NEWS&wdid=5&newsid=3162158&lang=en-US&pt=1&title=Tourists+turned+away+from+Acropolis+as+strike+continues&url=http%3a%2f%2ftopnews.in%2ftourists-turned-away-acropolis-strike-continues-2134112