Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού και απραξίας

Εμείς από δω τα λέγαμε για το νεοσύστατο μακικιαρισμένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.....αν θέλουν 40 μέρες για να εκλεγεί γενικός γραμματέας του υπουργείου (λέμε τώρα γιατί μπορεί να χρειάζονται περισσότερες μέρες) σκέψου πόσες μέρες θα κάνουν για εκλογή γενικών διευθυντών ή διευθυντών Εφορειών...Βλέπω πάντως έως τις επόμενες εκλογές να έχουν αποφασίσει....

το αξιοκρατικά μας μάρανε....

Σκεφθείτε να ήταν χωρίς γενικούς στα υπουργεία επί Νέας δημοκρατίας τι θαγράφανε από τη πρώτη βδομάδα και τι θα λέγανε τα κανάλια....είδες το ΠΑΣΟΚ;

όμως.....

ακολουθεί κείμενο από τη συμπολιτευόμενη Ελευθεροτυπία...να μη πω ότι λέει τη γνώμη της(αλλοιώς πιέζει) για το πρόσωπο του (της;) γενικού γραμματέα

επιμελητής

Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και απραξίας

Σε απόγνωση βρίσκονται υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενοι οργανισμοί από την παρατεταμένη απραξία του νέου διευρυμένου υπουργείου.

Τους λείπουν από το νοίκι του γραφείου μέχρι το χαρτί του φαξ, ενώ σε λίγο δεν θα υπάρχει και προσωπικό λόγω της λήξης των συμβάσεων εκατοντάδων εργαζομένων.

Η Ακρόπολη -για να αναφερθούμε μόνο σε ένα από τα κορυφαία μνημεία μας- δεν έχει φράγκο για τα αναστηλωτικά της έργα. Εξαντλήθηκαν κάποια υπόλοιπα από το απερχόμενο Γ'ΚΠΣ και δεν έχει ανοίξει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εφυγαν και πολύτιμοι -λόγω εξειδίκευσης- υπάλληλοι (πολ. μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες) γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους και γιατί δεν τους επιτρέπεται από το Π.Δ. Παυλόπουλου να ξαναπροσληφθούν μετά τη συμπλήρωση 24μήνου στο ίδιο έργο. Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, κινδυνεύει να κλείνει και ο αρχαιολογικός χώρος στις 2.30 μετά το μεσημέρι, γιατί οι περισσότεροι φύλακες είναι συμβασιούχοι και οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους.

Το πρόβλημα του Υ.Π.ΤΟΥ είναι δομικό. Οσο καθυστερεί η τοποθέτηση γενικού γραμματέα, που είναι η ραχοκοκαλιά του υπουργείου, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα, με πρώτα τα θεσμικά όργανα (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ). Αρα, βαλτώνουν εκκρεμείς από καιρό υποθέσεις των πολιτών και συσσωρεύονται τα άλυτα προβλήματα.

Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται στην Μπουμπουλίνας, κοντά σαράντα μέρες μετά τις εκλογές, ενώ συμπληρώνονται δύο μήνες (με την προεκλογική περίοδο) πλήρους στασιμότητας. Τα προβλήματα όμως δεν περιμένουν. Με αποτέλεσμα όλοι να ρωτούν όλους, τι γίνεται και αν έχουν κάποιο νέο. Κι έτσι ανακυκλώνεται ένα αίσθημα απογοήτευσης για πρόσωπα που ήρθαν με αέρα φρεσκάδας, δημιουργώντας ελπίδες για ανάκαμψη της γκρίζας πραγματικότητας και στον πολιτισμό.

Πολλοί από τους εποπτευόμενους οργανισμούς, περιμένοντας ένα ραντεβού γνωριμίας με τον νέο υπουργό, φρόντισαν να του εκθέσουν και γραπτώς τα προβλήματά τους. Ελλείψει όμως παραμικρής αντίδρασης, αναρωτιούνται αν υπάρχει καν συνομιλητής από την άλλη πλευρά. Εν τω μεταξύ, κάποιοι από τους επικεφαλής αυτών των οργανισμών δεν ξέρουν αν θα μείνουν στις θέσεις τους ή θα αντικατασταθούν. Αν πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους επόμενους, ή όχι.

Η νέα πολιτική ηγεσία είχε την ατυχία να αναλάβει τα ηνία σε μια δύσκολη -και χρονικά- στιγμή. Είναι τέλος του έτους που το υπουργείο κλείνει τους λογαριασμούς του και κάνει τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, αν δεν φουλάρει τώρα τις μηχανές του, κοντεύει η ώρα που ο υπουργός θα φταίει για όλα.


Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ,ΘΑ ΜΟΙΡΑΣΤΕΙ ΤΗΝ ΗΤΤΑ


Πριν από δύο εβδομάδες, η άρτι αφηχθείσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τυμπανοκρουσίες περί «αξιοκρατίας», εξήγγειλε ουσιαστικά την απόλυση όλων των ελαστικά εργαζόμενων από τον δημόσιο τομέα. Συμβασιούχοι, συμβασιούχοι έργου, ωρομίσθιοι, STAGE, εργαζόμενοι με πολύχρονη προϋπηρεσία θα βρεθούν στο δρόμο, χωρίς προοπτική επαναπρόσληψης, για να κλείσουν δήθεν οι μαύρες τρύπες του δημοσιονομικού ελλείμματος!
Στην ίδια γραμμή πλεύσης και ο νέος Υπουργός Πολιτισμού Π.Γερουλάνος, που αρνιόταν μέχρι και τις 30/10 να δεχτεί το Σωματείο Συμβασιούχων και να πάρει θέση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι απολυμένοι λόγω 24μήνου, απλήρωτοι με ασφαλιστικά, ενταγμένοι στην τροπολογία, ή με πόσους άλλους τρόπους συμβασιούχοι του ΥΠΠΟΤ. Μετά τη μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή έξω από το ΥΠΠΟΤ και την κατάληψη που ακολούθησε, ήρθε η πρώτη νίκη με την ετήσια παράταση των συμβάσεων για όσους εντάχθηκαν στην τροπολογία Σαμαρά. Ο αγώνας όμως δεν σταμάτησε εκεί. Γνωρίζουμε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια ότι όλες οι πολιτικές ηγεσίες προσπαθούν να διαιρέσουν τους συμβασιούχους και να διασπάσουν τον αγώνα μας, οδηγώντας όλο και περισσότερους εργαζόμενους στην απόλυση. Γι’ αυτό η κατάληψη συνεχίστηκε, ώσπου αναγκάστηκε ο ίδιος ο Υπουργός να έρθει στο κατειλημμένο Υπουργείο, να ακούσει το αίτημά μας για μόνιμη και σταθερή εργασία και να ορίσει συνάντηση με το Σωματείο την Τετάρτη 4/11.
Ο Συνδυασμός (ΠΑΣΚΕ) από την αρχή προσπάθησε να σαμποτάρει την κινητοποίηση, ώσπου οι εκπρόσωποί του στο ΔΣ αποχώρησαν από την κατάληψη το Σάββατο. Η ΔΑΚΕ, από την άλλη, προσπαθεί να «αναβαπτιστεί» κινηματικά και να μας κάνει να ξεχάσουμε τα έργα και τις ημέρες της όταν ήταν κυβερνητική παράταξη και τις ανέξοδες υποσχέσεις που μοίραζε δεξιά κι αριστερά για να «μην κουνιέται φύλλο» στο χώρο των συμβασιούχων.
Δεν μπορεί πια κανείς να τρέφει αυταπάτες ότι μόνος του «θα τη βολέψει». Ο μόνος δρόμος που θα μας εξασφαλίσει το δικαίωμά μας στη δουλειά και την αξιοπρέπεια είναι η συλλογικότητα και ο αγώνας, το κίνημα των ανυποχώρητων αιτημάτων όλων των ελαστικά εργαζόμενων. Με αλληλεγγύη ανάμεσα στους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από τη σχέση και το είδος της εργασίας τους, με συντονισμό με όλα τα σωματεία της ελαστικής εργασίας με αίτημα τη ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ και την ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ στο δημόσιο.
Ο αγώνας τώρα αρχίζει, αλλιώς θα βρεθούμε όλοι στο δρόμο.
Είναι επιτακτική ανάγκη μετά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία να γίνει ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ του Σωματείου Εκτάκτων, για να ενημερωθούν όλοι οι συνάδελφοι, να συζητήσουμε και όλοι μαζί να αποφασίσουμε τις κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος.
Ο ΝΟΕΜΒΡΗΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΘΕΡΜΟΣ
την ανάρτηση πήρα από το ιστολόγιο του αστυάνακτα http://astyanaktas-astyanaktas.blogspot.com/2009/11/blog-post.html