Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Ανοιχτή επιστολή στη γγ.του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Λ. Μενδώνη.

Έλαβα και δημοσιεύω αυτούσιο το μαιλ ενός συναδέλφου

Επιμελητής Επ.


Αξιότιμη κ συνάδελφε

Τα τελευταία δύο χρόνια η χώρα μας συγκλονίζεται από την επίθεση μιας πολιτικής που επιφέρει εξαθλίωση ,φτωχοποίηση και αποσάθρωση της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής. Η πολιτική των μνημονίων έχει επιφέρει ύφεση σε όλους τους τομείς της κοινωνίας. Αυτή η ύφεση διαφαίνεται και στον Πολιτισμό. Με το θεσμό της εφεδρείας τον οποίο δεχτήκατε αγόγγυστα, καρατομήθηκε όλη η Αρχαιολογική Υπηρεσία από ικανά πολύπειρα και επιστημονικά επαρκή στελέχη τα οποία γνωρίζετε προσωπικά πολύ καλά. Στο υπουργείο μας ,όπως και σε τόσα άλλα υπουργεία οι μισθοί έχουν πέσει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Τα περισσότερα δεκαπενθήμερα κινούνται, ανάμεσα από 200-400 ευρώ για τους συναδέλφους σας οι οποίοι μοχθούν στο πεδίο καθημερινώς ή καλούντα να διεκπεραιώσουν τη γραφειοκρατία. Η γραφειοκρατία αντίθετα αντί να μειώνεται γιγαντώνεται, την ίδια στιγμή που η Υπηρεσία συρρικνώνεται. Την ίδια ώρα, που μειώνονται οι μισθοί μας, ας σημειώσουμε, δίνονται χρήματα για να κλείσουν «τρύπες» όπως το Μέγαρο Μουσικής δίνοντας επιχορήγηση που φτάνει 95.000.000 ευρώ ή 3,2 εκατομμύρια για μια έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη.

Δε θα απευθυνόμουν σε κάποιον άλλο Γ.Γ του Υπουργείου αν δε ήταν σχετικός με την Υπηρεσία. Όμως είστε αρχαιολόγος και γνωρίζετε πολύ καλά τις αντίξοες συνθήκες στις οποίες καλούμαστε να ανταπεξέλθουμε. Προπληρώνουμε τα οδοιπορικά μας και τα χρήματα επιστρέφονται σε μας με καθυστέρηση έως και πάνω από ένα χρόνο. Σας γνωρίζουμε πολύ καλά από τη μακρά θητεία σας στο Υπουργείο με υπουργούς τη κ. Παπαζώη, το κ. Βενιζέλο, το κ. Πάγκαλο, το κ. Γερουλάνο.

κ. Μενδώνη

Επικαλούμενος την ιδιότητά σας ως αρχαιολόγου σας κάνω έκκληση να μη γίνετε συμμέτοχος στη διάλυση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, της Υπηρεσίας που εργάζεται και το γνωρίζετε πολύ καλά περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη Δημόσια Υπηρεσία. Διαθέτει επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους , οι οποίοι κατέχουν μεταπτυχιακούς τίτλους και οι οποίοι εργάζονται με μεράκι και κόπο ανεξαρτήτως συνθηκών.

Επικαλούμενος την ιδιότητά σας , κάνω έκκληση να ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ως μια πράξη διαμαρτυρίας. Μην ανταπαντήσετε ότι «εγώ δεν παραιτούμαι από τα δύσκολα». Το δύσκολο είναι να πείτε Όχι, γιατί διακυβεύετε η θέση σας, διακυβεύετε το πολιτικό σας μέλλον. Γι αυτό είναι δύσκολο το ΟΧΙ. Αποδείξετε ότι δεν σας ενδιαφέρει.

Προσπαθήστε να διασώσετε τη φήμη σας ως αρχαιολόγου, να ταχθείτε με το μέρος των συναδέλφων σας και όχι με το μέρος μιας άθλιας και διορισμένης κυβέρνησης , μιας κυβέρνησης που κινείται στα όρια της αντισυνταγματικότητας.

Δεν είναι το θέμα συντεχνιακό. Συνδέεται το όνομά σας με τη μεταμόρφωση μιας δυναμικής υπηρεσίας σε μια υπηρεσία υπόδουλη, ανενεργή. Με Μουσεία άδεια, με εργαστήρια συντήρησης και υλικό που δε θα μπορούν να συντηρηθούν, γιατί απλά δε θα υπάρχουν άνθρωποι να τα φυλάξουν ή να τα συντηρήσουν, ανασκαφές οι οποίες δε θα μπορούν να πραγματοποιηθούν, αρχαιολογικοί χώροι οι οποίοι δεν θα υφίστανται.

Στη καλύτερη περίπτωση (αν είναι δυνατόν) θα ξεπουληθούν σε ιδιώτες τμήματα του πολιτισμού μας, όπως η φύλαξη των Μουσείων, η διοίκηση, τα ίδια τα Μουσεία, μπορεί και οι σωστικές ανασκαφές. Αυτό ονειρευόσασταν το 1997,το 2000,το 2004,να πω και το 2009; Δεν το πιστεύω!

Χθες ψηφίστηκε ένα ντροπιαστικό για τη χώρα προσχέδιο Δανειακής σύμβασης, το οποίο με ευκολία ο προβλέπει απολύσεις δημοσίων Υπαλλήλων. Ίσως και από το δικό μας Υπουργείο. Ούτε εσείς δε θα το ξέρετε. Απλά θα σας επιβληθεί. Με τις συγχωνεύσεις ίσως; Τι ντροπιαστικό. Δε μπορώ να πω πολλά. Θυμηθείτε λοιπόν τη «σεισάχθεια» και δείτε ότι από αρχαιοτάτων χρόνων υπάρχει η λύση.

κ. Λ. Μενδώνη ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ ως ένδειξη διαμαρτυρίας για να μπορείτε να κοιτάτε τους συναδέλφους σας στα μάτια όταν δεν θα είστε πλέον Γ.Γ. και θα επιστρέψετε στην οργανική σας θέση.

Ένας συνάδελφός σας

(Δεν έχει σημασία το όνομα. Όλοι στην ίδια θέση βρισκόμαστε)

Όχι Γ.Γ, αλλά αρχαιολόγος.