Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η πρώτη εργασία στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Επιμελητής"



Μετά από πολύ καιρό κράτησα την υπόσχεσή μου και δημοσίευσα την πρώτη εργασία εγκαινιάζοντας το ηλεκτρονικό περιοδικό της "Εφορείας αρχαιοτήτων" "Επιμελητής" Ελπίζω να ακολουθήσουν και άλλες. Στην αρχική σελίδα δημοσιεύεται μια σύντομη περίληψη. Για να διαβάσετε την εργασία ή να την κατεβάσετε μπορείτε να πατήσετε την εττικέτα "περιοδικό Επιμελητής" και να κάνετε κλικ στο ανάλογο link.
Επιμ. Επιμελητόπουλος


 Η ψυχολογία του θανάτου στην αρχαιότητα. 
Ανασκαφή στις «οδυνηρές αμφιβολίες» και στα «εκ περισυλλογής» ερωτήματα.

Στη μνήμη του Γ. Χουρμουζιάδη
                                                        
Η παρούσα εργασία εξετάζει το γεγονός του Θανάτου και αν είναι δυνατόν τη μεθοδολογία διερεύνησης των αιτιών που το προκάλεσαν. Δεν προσεγγίζονται οι φυσικές αιτίες, αλλά ο Ψυχικός μηχανισμός του τεθνεώτος προσώπου καθώς και των πενθούντων και ο τρόπος που θα μπορούσε να συμβάλλει στην αρχαιολογική έρευνα.
Χρησιμοποιούνται δύο μυθοπλαστικά επεισόδια θανάτου, καθώς κι ένα ιστορικό γεγονός, ώστε να διατυπωθούν ερωτήματα και να εμπλουτίσουν τη δυνατότητα έρευνας αψηφώντας την ακαδημαϊκή αρχαιολογική ερευνητική σχολή.
Εκείνο που διευκολύνει την προσέγγιση και την διατύπωση ερωτημάτων είναι η Ψυχαναλυτική έρευνα και τα ερευνητικά της εργαλεία. Αν θεωρήσουμε κάνοντας μια ιστορική και α-χρονική υπέρβαση ένα οποιοδήποτε ιστορικό επεισόδιο ως μη τετελεσμένο, αλλά ως κάτι που συμβαίνει αυτή την ώρα μπροστά στα μάτια μας, τότε μας δίνεται η ευκαιρία να διαμορφώσουμε πλούσιο κατάλογο ερωτημάτων και να προχωρήσουμε στις απαντήσεις τους δια της Ψυχαναλυτικής μεθόδου.
Ο τίτλος της εργασίας «Η ψυχολογία του θανάτου» είναι μια πρώτη επιλογή διατυπωμένη με μια γενική έκφραση, ενώ στην ουσία θα μπορούσαμε να μιλήσουμε απευθείας και τολμηρά για ψυχαναλυτική αρχαιολογία από τη στιγμή που η αρχαιολογία προσπαθεί να ερευνήσει όχι μόνο τις ανθρώπινες ενέργειες, και τα αποτελέσματά τους, αλλά να ανασυστήσει το ψυχικό μηχανισμό του κάθε ανθρώπου.
Ο υπότιτλος “Ανασκαφή στις «οδυνηρές αμφιβολίες» και στα «εκ περισυλλογής» ερωτήματα” είναι σαφής και προσδιοριστικός για την στόχευση της εργασίας. Η λέξη «ανασκαφή» χρησιμοποιείται, ώστε να καταδειχτεί μια σαφής και πρώτη παρότρυνση αλλά και αποδοχή της έρευνας του πεδίου και των ανασκαφικών δεδομένων. Οι «οδυνηρές αμφιβολίες» είναι μια απευθείας αναφορά στην εξέταση του ψυχικού μηχανισμού σύμφωνα με τη φροϋδική αντίληψη, ενώ τα «εκ περισυλλογής ερωτήματα» αποδεικνύουν την διασταλτικότητα και την ευρύτητα που αποκτά η αρχαιολογική από τη στιγμή που διασταυρωθεί με την Ψυχαναλυτική έρευνα. Η τέτοιου είδους «ανασκαφή» είναι δυνατόν να δώσει απαντήσεις όταν στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται ο άνθρωπος και ο ψυχικός μηχανισμός του.


[1] Το παρόν σημείωμα συντάχθηκε με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Νεκροταφεία: Αρχαιολογικές προσεγγίσεις του θανάτου (κλασική και ελληνιστική περίοδος) στον ελλαδικό χώρο» που διοργανώθηκε από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Αν και χρόνος αρκετός πέρασε από τη διοργάνωση της ημερίδας, η σύνθεση της εργασίας συνέπεσε ατυχώς με το θάνατο του πρωτοπόρου καθηγητού αρχαιολογίας Γ. Χουρμουζιάδη στον οποίον και είναι αφιερωμένη κι αποτελεί για μένα παράδειγμα.
Τέλος η δημοσίευση της αποτελεί την αφορμή για την αναβάθμιση του ιστολογίου ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ το οποίο επιθυμεί να συμπεριλάβει εκτός των άλλων και αρχαιολογικού περιεχομένου αναρτήσεις, στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Επιμελητής». Το Ιστολόγιο είναι ανοιχτό στους συναδέλφους και οι όροι δημοσίευσης δημοσιεύονται σε σχετική σελίδα του ιστολογίου. Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους που με παρότρυναν δημόσια, αλλά και ιδιωτικά με τα μηνύματά τους για τη δημοσίευση της εργασίας. Αντιλαμβάνομαι εκείνους που πολλές φορές μένουν στην ανωνυμία μου. Ελπίζω η εργασία μου να είναι ένα ακόμη βήμα προσέγγισης του Επιμ. Επιμελητόπουλου.