Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Οι πρώτες μέρες μετά την εφαρμογή του νέου Οργανισμού στο ΥΠΠΟΑ και η μετά - εποχή.



       Πλήρης αποσυντονισμός επικρατεί στις περιφερειακές Εφορείες Αρχαιοτήτων μετά την εσπευσμένη εφαρμογή του νέου Οργανισμού που είχε σαν συνέπεια την ενοποίηση των Εφορειών. Την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη για την κατάσταση φέρει η πολιτική ηγεσία που γρήγορα – γρήγορα θέλησε να κάνει τη χάρη όπως - όπως της Τρόικας και των μνημονιακών δεσμεύσεων. Κανένας δεν έχει άλλοθι γι αυτή την κατάσταση

.

          Με λίγα λόγια τα προβλήματα


   Οι τοποθετήσεις προϊσταμένων και τμηματαρχών έφεραν αναταραχή εκτός των προσώπων οι οποίοι εκδιώχθηκαν ή υποβιβάστηκαν (πολλοί από αυτούς παραιτήθηκαν από τη θέση του τμηματάρχη) και σε πάρα πολλές υπηρεσίες με αποτέλεσμα το έργο των Εφορειών να μην γίνεται έτσι όπως θα επιβάλλεται.

      Η εσωτερική λειτουργία των Εφορειών γίνεται με πυξίδα τις διαπιστωτικές πράξεις οι οποίες θα έφταναν σε άλλη περίπτωση αλλά όχι στο σημερινό περιβάλλον για το οποίο χρειάζονταν συγκεκριμένες κατευθύνσεις από τα κεντρικά, κάτι όμως που δεν έγινε και η στοιχειώδης λειτουργία οφείλεται μόνο στη καλή θέληση των προϊσταμένων ,τμηματαρχών και υπαλλήλων. Θέλανε κάποιοι φαίνεται να διαλύσουν ότι υπήρχε μέσα σε μια νυχτα υπό το φως της Αμφίπολης.

       Πολλές εφορείες έχουν πρόβλημα συστέγασης με άλλες. Έχουμε φτάσει στο σημείο να μη φθάνει ο χώρος της μιας Εφορείας και να παραμένουν υπάλληλοι στις παλιές Εφορείες. Δεν μιλάμε για την λειτουργία του πρωτόκολλου και των αρχείων τα οποία επιβάλλεται να ενοποιηθούν μέσα σε μια μέρα και προχωρούν αργά όλα.

    Τα έργα των ΕΣΠΑ βρίσκονται στον αέρα αφού υπάλληλοι που «έτρεχαν» τα έργα ανήκουν πλέον σε διαφορετική Εφορεία, ενώ η  νέα Εφορεία που τα κληρονόμησε δεν έχει υπαλλήλους.

    Πολλές υπηρεσίες δεν έχουν χρήματα για να κινηθούν ώστε να προχωρήσουν στην σύστασή τους.

      Τέλος διασύρονται στους πολίτες οι εργαζόμενοι στο υπουργείο αφού οι υποθέσεις τους καθυστερούν.



       Θεωρώ ότι επιβάλλεται να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος από τα ίδια τα μέλη των συλλόγων για το πώς θεωρούμε ότι πρεπει να είναι ο Οργανισμός του ΥΠΠΟΑ. Στη κατεύθυνση αυτή το ιστολόγιο «Εφορεία αρχαιοτήτων, μια διαφορετική Εφορεία» ξεκινά δημόσιο διάλογο. Δέχεται απόψεις  στο mail epimelitisepi@gmail.com οι οποίες θα δημοσιευθούν. Δεν  ενδιαφερόμαστε για τα ονόματα του καθενός. Δεχόμαστε και ανώνυμα τις απόψεις σας. Γιατί δε φτάνει να μείνει αυτός ο οργανισμός στα χαρτιά, αλλά χρειάζεται ν’αντικατασταθεί μ΄ έναν άλλον οργανισμό σε όφελος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των εργαζομένων που υπηρετούν στις αντίστοιχες Εφορείες.

Για τη συντακτική επιτροπή
 © Επιμελητής Επιμελητόπουλος

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετικά συντηρητική ούσα και έχοντας εργασθεί σε θέματα τοπογραφίας και αποκατάστασης μνημείων, θεωρώ πώς αφενός η εικόνα της πρώτης είναι σαφέστερη σε όρια ευρύτερα του νομού, οπότε και η προστασία τους είναι εξ αντικειμένου επιτυχέστερη ενώ αφετέρου η μείωση της χωρικής αρμοδιότητας εκάστης εφορείας καθίσταται απομονωτική κι ανοίγει δρόμο για την εκτέλεση έργων από τις διευθύνσεις αναστήλωσης (σ' ολόκληρη την ανατολική μακεδονία και θράκη δεν έχουν ενεργοποιηθεί καν τα βασικά τμήματα).

Επιπλέον η έννοια του προϊσταμένου της Εφορείας προϊστορικών/κλασσικών και βυζαντινών/μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων πρέπει στην συνείδηση της κοινωνίας να συναρτάται με την έννοια της απόλυτης προστασίας που ο νόμος επιφυλάσσει (ακόμη) για τις αρχαιότητες και να μην ταυτίζεται με κάποιον γραφιά. Προτιμώ τον προϊστάμενο με χωρικές αρμοδιότητες προέδρου εφετών και όχι πρωτοδικών.

lvs