Μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου δόθηκε σαφές μήνυμα ανανέωσης του Συλλόγου σε μια κατεύθυνση πιο μαχητική και αγωνιστική, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση κατέθεσε δημόσια πρόταση για τη συγκρότηση Προεδρείου στον ΣΕΑ, στη βάση των εξής 7 βασικών σημείων:
1) Μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων του ΣΕΑ.
2) Δυναμική και ευθεία αντιπαράθεση στις επιλογές της κυβέρνησης για υποβάθμιση του πολιτισμού και κάθε δημόσιου αγαθού.
3) Να υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο την ανεξαρτησία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τα τοπικά ή τουριστικά οικονομικά συμφέροντα. Καμιά κουβέντα για υπαγωγή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις περιφέρειες ή τον τουρισμό.
4) Σαφής ανεξαρτησία του Συλλόγου από την πολιτική ηγεσία και κάθε μηχανισμό εξουσίας στο ΥΠΠΟΤ.
5) Αποκάλυψη και καταγγελία κάθε μικρής ή μεγάλης δαπάνης του ΥΠΠΟΤ που κατευθύνεται σε αλλότριους σκοπούς ή συνιστά διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.
6) Προσπάθεια για προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
7) Στήριξη του επιστημονικού έργου όλων των συναδέλφων, ζωντάνεμα της επιστημονικής συζήτησης και συμβολή της πλούσιας εμπειρίας των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΤ στις νέες κατευθύνσεις της αρχαιολογικής επιστήμης.
Με αυτά ως προϋπόθεση, η ΕΑΚ πρότεινε δημόσια και ξεκάθαρα τη συγκρότηση ενωτικού, αγωνιστικού προεδρείου, βάσει αυτού που ψήφισαν οι συνάδελφοι, με Πρόεδρο και Ταμία από την ΕΑΚ, Αντιπρόεδρο Α’, Γραμματέα και Οργανωτικό Γραμματέα από την ΕΣΔΑ, Αντιπρόεδρο Β΄ από την Πρωτοβουλία και Αναπληρωτή Γραμματέα από τη ΝΕΚΙΑ.
Από τις άλλες παρατάξεις, η μόνη που συζήτησε στη βάση του παραπάνω πλαισίου και το αποδέχθηκε ήταν η Πρωτοβουλία Αρχαιολόγων. Η ΕΣΔΑ, διαλέγοντας να μην αντιμετωπίσει κατάματα την αποδοκιμασία που δέχτηκε από πλήθος πρώην ψηφοφόρων της, αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για συγκρότηση κοινού προεδρείου, αν δεν καταλάμβανε τη θέση του Προέδρου για 1,5 χρόνο. Η ΝΕΚΙΑ από την άλλη δεν δέχτηκε να συμμετέχει σε Προεδρείο εάν δεν συμμετείχαν όλοι οι συνδυασμοί, επιλέγοντας έτσι –έστω και άθελά της- να υποστηρίξει τις θέσεις της ΕΣΔΑ, με την οποία άλλωστε είχε συνεργαστεί και στο προηγούμενο ΔΣ (όταν αποδέχτηκε θέση στο Προεδρείο που σχημάτισε η ΕΣΔΑ, παρότι οι άλλες δύο παρατάξεις δεν συμμετείχαν). Η ΕΑΚ εξαρχής κατέθεσε ξεκάθαρη πρόταση με σαφές πολιτικό πλαίσιο, χωρίς ψευτοδιλήμματα ή εκβιασμούς. Εφόσον η πρότασή της σχημάτισε πλειοψηφία, προχώρησε στη συγκρότηση προεδρείου, μολονότι σαφώς θα προτιμούσαμε στη νέα αυτή προσπάθεια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να ήταν όλοι κοινωνοί.
Μάλιστα, μετά από πρόταση της ΕΑΚ, οι θέσεις του Αντιπροέδρου Α’ και του Αναπληρωτή Γραμματέα παρέμειναν κενές, σε μια συμβολική κίνηση ύστατης έκκλησης προς την ΕΣΔΑ και τη ΝΕΚΙΑ να συμμετάσχουν στο Προεδρείο.
Εκείνο, πάντως, που δεν πρέπει με τίποτε να ξεχνάμε – αν και σκοπίμως αποσιωπάται – είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Συλλόγου οφείλουν να λαμβάνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις Τοπικές Συνελεύσεις και, φυσικά, το σύνολο των μελών του 15μελούς ΔΣ, και όχι μόνο από το Προεδρείο. Η ΕΑΚ θεωρεί ότι το στοίχημα του νέου Προεδρείου του ΣΕΑ θα πρέπει να είναι το τέλος της αδράνειας και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, στη διεκδίκηση των εργασιακών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, στη μάχη για την προστασία των μνημείων. Με βάση αυτήν ακριβώς την οπτική, ο καθένας θα κριθεί, τελικά, από τις πράξεις του!
Παράλληλα, η ΕΑΚ δεσμεύεται να εφαρμόσει την εναλλαγή των εκπροσώπων της στις θέσεις του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων του Προεδρείου, σύμφωνα άλλωστε και με την πρακτική που ακολουθεί σε όλους τους Συλλόγους όπου έχει συμμετάσχει. Για εμάς η εναλλαγή των θέσεων στα ΔΣ και η δημοσιοποίηση όλων των διαδικασιών αποτελούν εχέγγυο για την άσκηση ενός καθαρού συνδικαλισμού και συγχρόνως απάντηση σε όσους έσπευσαν να διαδώσουν ότι μοναδικό μας μέλημα είναι το κυνήγι της καρέκλας!
Η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ με την παρουσία και μελών από τα εκλεγμένα Τοπικά Παραρτήματα της Δωδεκανήσου, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Μακεδονίας ήταν μια διαδικασία πρωτόγνωρη για όσον καιρό συμμετέχουμε στις διαδικασίες του ΣΕΑ: με διάθεση ενεργοποίησης πολλών συναδέλφων, με συζήτηση γειωμένη στα πραγματικά προβλήματα των Υπηρεσιών, μακριά από παραγοντισμούς και μικροκομματικές έριδες, μακριά από τους επίπλαστους διαχωρισμούς (μόνιμοι-αορίστου, παλιοί-νέοι κ.λπ.) που ταλάνισαν για χρόνια αυτό το Σύλλογο. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε όλες τις παρατάξεις να στρατευτούν.
Στη συγκυρία που ετοιμάζεται νέα, συνολική επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, που τα μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από το Μνημόνιο συναντίληψης και το επερχόμενο fast track, δεν περισσεύει κανείς! Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις εκλογές, να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει δυναμικά. Στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε, η μόνη απάντηση είναι η ενωτική, συλλογική δράση!