Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας… Ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης



Μετά τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, όπου δόθηκε σαφές μήνυμα ανανέωσης του Συλλόγου σε μια κατεύθυνση πιο μαχητική και αγωνιστική, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση κατέθεσε δημόσια πρόταση για τη συγκρότηση Προεδρείου στον ΣΕΑ, στη βάση των εξής 7 βασικών σημείων:

1) Μαχητική διεκδίκηση των αιτημάτων του ΣΕΑ.

2) Δυναμική και ευθεία αντιπαράθεση στις επιλογές της κυβέρνησης για υποβάθμιση του πολιτισμού και κάθε δημόσιου αγαθού.

3) Να υπερασπιστούμε με κάθε πρόσφορο μέσο την ανεξαρτησία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας από τα τοπικά ή τουριστικά οικονομικά συμφέροντα. Καμιά κουβέντα για υπαγωγή της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στις περιφέρειες ή τον τουρισμό.

4) Σαφής ανεξαρτησία του Συλλόγου από την πολιτική ηγεσία και κάθε μηχανισμό εξουσίας στο ΥΠΠΟΤ.

5) Αποκάλυψη και καταγγελία κάθε μικρής ή μεγάλης δαπάνης του ΥΠΠΟΤ που κατευθύνεται σε αλλότριους σκοπούς ή συνιστά διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

6) Προσπάθεια για προβολή του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

7) Στήριξη του επιστημονικού έργου όλων των συναδέλφων, ζωντάνεμα της επιστημονικής συζήτησης και συμβολή της πλούσιας εμπειρίας των αρχαιολόγων του ΥΠΠΟΤ στις νέες κατευθύνσεις της αρχαιολογικής επιστήμης.

Με αυτά ως προϋπόθεση, η ΕΑΚ πρότεινε δημόσια και ξεκάθαρα τη συγκρότηση ενωτικού, αγωνιστικού προεδρείου, βάσει αυτού που ψήφισαν οι συνάδελφοι, με Πρόεδρο και Ταμία από την ΕΑΚ, Αντιπρόεδρο Α’, Γραμματέα και Οργανωτικό Γραμματέα από την ΕΣΔΑ, Αντιπρόεδρο Β΄ από την Πρωτοβουλία και Αναπληρωτή Γραμματέα από τη ΝΕΚΙΑ.

Από τις άλλες παρατάξεις, η μόνη που συζήτησε στη βάση του παραπάνω πλαισίου και το αποδέχθηκε ήταν η Πρωτοβουλία Αρχαιολόγων. Η ΕΣΔΑ, διαλέγοντας να μην αντιμετωπίσει κατάματα την αποδοκιμασία που δέχτηκε από πλήθος πρώην ψηφοφόρων της, αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση για συγκρότηση κοινού προεδρείου, αν δεν καταλάμβανε τη θέση του Προέδρου για 1,5 χρόνο. Η ΝΕΚΙΑ από την άλλη δεν δέχτηκε να συμμετέχει σε Προεδρείο εάν δεν συμμετείχαν όλοι οι συνδυασμοί, επιλέγοντας έτσι –έστω και άθελά της- να υποστηρίξει τις θέσεις της ΕΣΔΑ, με την οποία άλλωστε είχε συνεργαστεί και στο προηγούμενο ΔΣ (όταν αποδέχτηκε θέση στο Προεδρείο που σχημάτισε η ΕΣΔΑ, παρότι οι άλλες δύο παρατάξεις δεν συμμετείχαν). Η ΕΑΚ εξαρχής κατέθεσε ξεκάθαρη πρόταση με σαφές πολιτικό πλαίσιο, χωρίς ψευτοδιλήμματα ή εκβιασμούς. Εφόσον η πρότασή της σχημάτισε πλειοψηφία, προχώρησε στη συγκρότηση προεδρείου, μολονότι σαφώς θα προτιμούσαμε στη νέα αυτή προσπάθεια του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να ήταν όλοι κοινωνοί.

Μάλιστα, μετά από πρόταση της ΕΑΚ, οι θέσεις του Αντιπροέδρου Α’ και του Αναπληρωτή Γραμματέα παρέμειναν κενές, σε μια συμβολική κίνηση ύστατης έκκλησης προς την ΕΣΔΑ και τη ΝΕΚΙΑ να συμμετάσχουν στο Προεδρείο.

Εκείνο, πάντως, που δεν πρέπει με τίποτε να ξεχνάμε – αν και σκοπίμως αποσιωπάται – είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις του Συλλόγου οφείλουν να λαμβάνονται από τις Γενικές Συνελεύσεις, τις Τοπικές Συνελεύσεις και, φυσικά, το σύνολο των μελών του 15μελούς ΔΣ, και όχι μόνο από το Προεδρείο. Η ΕΑΚ θεωρεί ότι το στοίχημα του νέου Προεδρείου του ΣΕΑ θα πρέπει να είναι το τέλος της αδράνειας και η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι, στη διεκδίκηση των εργασιακών και επιστημονικών μας δικαιωμάτων, στη μάχη για την προστασία των μνημείων. Με βάση αυτήν ακριβώς την οπτική, ο καθένας θα κριθεί, τελικά, από τις πράξεις του!

Παράλληλα, η ΕΑΚ δεσμεύεται να εφαρμόσει την εναλλαγή των εκπροσώπων της στις θέσεις του ΔΣ, συμπεριλαμβανομένων και των θέσεων του Προεδρείου, σύμφωνα άλλωστε και με την πρακτική που ακολουθεί σε όλους τους Συλλόγους όπου έχει συμμετάσχει. Για εμάς η εναλλαγή των θέσεων στα ΔΣ και η δημοσιοποίηση όλων των διαδικασιών αποτελούν εχέγγυο για την άσκηση ενός καθαρού συνδικαλισμού και συγχρόνως απάντηση σε όσους έσπευσαν να διαδώσουν ότι μοναδικό μας μέλημα είναι το κυνήγι της καρέκλας!

Η χτεσινή πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ με την παρουσία και μελών από τα εκλεγμένα Τοπικά Παραρτήματα της Δωδεκανήσου, της Θεσσαλίας, της Κρήτης και της Μακεδονίας ήταν μια διαδικασία πρωτόγνωρη για όσον καιρό συμμετέχουμε στις διαδικασίες του ΣΕΑ: με διάθεση ενεργοποίησης πολλών συναδέλφων, με συζήτηση γειωμένη στα πραγματικά προβλήματα των Υπηρεσιών, μακριά από παραγοντισμούς και μικροκομματικές έριδες, μακριά από τους επίπλαστους διαχωρισμούς (μόνιμοι-αορίστου, παλιοί-νέοι κ.λπ.) που ταλάνισαν για χρόνια αυτό το Σύλλογο. Σε αυτό τον δρόμο καλούμε όλες τις παρατάξεις να στρατευτούν.

Στη συγκυρία που ετοιμάζεται νέα, συνολική επίθεση στους μισθούς και τα δικαιώματά μας, που τα μνημεία και η πολιτιστική κληρονομιά βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο από το Μνημόνιο συναντίληψης και το επερχόμενο fast track, δεν περισσεύει κανείς! Καλούμε όλους τους συναδέλφους, ανεξαρτήτως του τι ψήφισαν στις εκλογές, να στηρίξουν τη νέα προσπάθεια που ξεκινάει δυναμικά. Στη συνολική επίθεση που δεχόμαστε, η μόνη απάντηση είναι η ενωτική, συλλογική δράση!

Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Η ΕΣΔΑ μίλησε, αλλά κοίτα ποιος μιλάει…

Μήπως να το παίζαμε στους πεσσούς;


Μετά την ανακοίνωση της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης για το θέμα της συγκρότησης τους προεδρείου του ΣΕΑ, έτσι όπως τη διαβάσαμε σε άλλη ανάρτηση και στο ιστολόγιο, ήρθε καταγγελτική ανακοίνωση της ΕΣΔΑ ή οποία άκουσον-άκουσον κατηγορεί την ΕΑΚ για εκβιασμό, επειδή λέει, τόλμησε να πει διάφανα τη γνώμη Ας σημειωθεί ότι η ΕΑΚ είναι η μόνη παράταξη που απευθύνεται δημόσια και εκθέτει δημόσια τ η κάθε άποψή της

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΔΑ αναφέρεται στην πρόταση της ΕΑΚ την προηγούμενη θητεία για συμμετοχή όλων των παρατάξεων στο προεδρείο «Παρά το γεγονός ότι της προτάθηκε το 2008-2011 να συμμετέχει σε ένα διαπαραταξιακό προεδρείο, επέλεξε να μη το κάνει επικαλούμενη τη μη συμμετοχή όλων των παρατάξεων». Προσθέτει δε: «Για την ΕΣΔΑ αναλογική συμμετοχή δεν σημαίνει μπακάλικη(εδώ γελάμε….) ποσοτική νέα μοιρασιά που προτείνει η ΕΑΚ, αλλά πρώτα και κύρια ισοσταθμισμένη ποιοτική κατανομή των θέσεων του προεδρείου (εδώ κι αν δεν πέφτει γέλιο) με γνώμονα τις ανάγκες του Συλλόγου, όπως εκφράστηκαν από το ίδιο το Σώμα των αρχαιολόγων. Η συμμετοχή μας στο προεδρείο θα κριθεί από την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας και τον σεβασμό της αναλογικότητας των παρατάξεων. Αλλιώς, είναι αλισβερίσι που δεν μας αφορά. Άλλωστε, δεν επιδιώκουμε καρέκλες. (εδώ πέφτει συντονισμένο γέλιο ή αλλιώς γέλιο της αρκούδας).Γι’ αυτές, ας αγωνιούν άλλες παρατάξεις». (οι υπογραμμίσεις περί γέλωτος δικές μου)

Κοιτάξτε να δείτε ποιος μιλάει;

Η ΕΣΔΑ και οι άνθρωποί της κατέχουν θέσεις του προεδρείου χρόνια τώρα.

Η ΕΣΔΑ είναι εκείνη η παράταξη η οποία το 2008 στην πρόταση της για προεδρείο, από θέση ισχύος, πρότεινε στη δεύτερη τότε παράταξη ΕΑΚ τη θέση του οργανωτικού γραμματέα(!!!!) ενώ ταυτόχρονα απέκλειε τη τρίτη παράταξη Πρωτοβουλία για λόγους που δεν εξήγησε. Η ΕΑΚ όντως αρνήθηκε τη συμμετοχή της σ΄αυτή τη μπακαλική,γιατί αυτό είναι μπακαλική, όταν είδε ότι στην πρόταση της η ΕΣΔΑ υποβάθμιζε από τη μια μεριά και από την άλλη απέκλειε παρατάξεις.

Η ΕΣΔΑ τότε πρότεινε τη θέση στην τέταρτη κατά σειρά παράταξη, τη ΝΕΚΙΑ, η οποία και αποδέχτηκε.

Έτσι αντιλαμβάνεται η ΕΣΔΑ τη συγκρότηση του προεδρείου. Αν αυτό δεν είναι αλισβερίσι τι είναι; Αν αυτό σημαίνει ότι οι καρέκλες δεν τους αφορούν τι είναι;

Η ΕΣΔΑ γιατί αλήθεια επιθυμεί σήμερα διαπαραταξιακό προεδρείο; Μήπως επειδή δεν έχει τη δύναμη πλέον; Αυτό κι αν δεν είναι μπακαλική!

Τι σημαίνει ισοβαθμισμένη ποιοτική κατανομή; (Να σκεφτείτε το Word το ισοβαθμισμένη μου το βγάζει κόκκινη ως λέξη).

Υπάρχουν ποιοτικοί συνάδελφοι και μη ποιοτικοί;

Και επομένως αναλόγως και κατανομή;

Και ο λόγος τους εκλογικού σώματος;

Η καταψήφιση της ΕΣΔΑ αλλά και των προσώπων που συμμετείχαν στο προηγούμενο προεδρείο δε τους λέει κάτι;

Τι λέει η Ενωτική;

Η Ενωτική και με τη νέα πρότασή της, προτείνει στο προεδρείο να συμμετάσχουν ΟΛΕΣ οι παρατάξεις. Μάλιστα προτείνει τρεις θέσεις για την ΕΣΔΑ στο προεδρείο δηλαδή μία θέση περισσότερο από την ΕΑΚ. Αντίθετη πρόταση εντελώς απ’ αυτό που πρότεινε η ΕΣΔΑ το 2008. Θεωρεί η ΕΣΔΑ ότι το σώμα που την καταψήφισε, θεωρεί ότι πρέπει να είναι πάλι στη θέση του προέδρου ή του συνπροέδρου; Κι αυτό το αλισβερίσι που προτείνεται από την ΕΣΔΑ πρέπει να το δεχθεί το σώμα; Ας πει η ΕΣΔΑ την αλήθεια! Η διεκδίκηση από την πλευρά της ΕΣΔΑ, ακόμη και τώρα της θέσης του προέδρου (συνπροέδρου) μόνο για την «επιδίωξη της καρέκλας» γίνεται. Η ΕΣΔΑ ψεύδεται όταν μιλάει για εκβιασμό και για προειλημμένες αποφάσεις, αφού με ευθύνη της δε συμμετείχε στην διαπαραταξιακή συνάντηση έως τη Τετάρτη 6/4. Αυτό το έκανε με μόνο στόχο να καταγγείλει την ΕΑΚ για εκβιασμό. Το έκανε για να «αποδείξει» κάποιο δήθεν αλισβερίσι. Θα το κάνει αύριο στην περίπτωση που ψηφιστεί η ΕΑΚ για τη θέση του προέδρου από τις άλλες παρατάξεις.

Τελικά η ηγεσία της ΕΣΔΑ αποδεικνύεται όχι μόνο κατώτερη των δύσκολων περιστάσεων, αλλά επιπλέον και καιροσκοπική.

Η Ενωτική τοποθετεί ΩΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ το πολιτικό πλαίσιο, την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων των αρχαιολόγων, την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της Υπηρεσίας για την ανάπτυξή της και όχι για τη διάλυσή της και των Μνημείων, τη συμμετοχή στο νέο Οργανισμό του Υπουργείου.

Και κάποια ρητορικά ερωτήματα;

Ποιος θα χαρεί αν δεν είναι πρόεδρος από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση;

Ποιος θα χαρεί από τη μη ύπαρξη προεδρείου;

Και κάποια ερωτήματα στις άλλες παρατάξεις

Η πρωτοβουλία θέλει να υπάρχει προεδρείο που να αντιτάσσεται στη κυβερνητική πολιτική και στην πολιτική του μνημονίου η οποία μπορεί μελλοντικά να αγγίξει και τους αρχαιολογικούς χώρους;

Η ΝΕΚΙΑ ποια θέση θα κρατήσει; Παραπληρωματική ενάντια στη χρεωκοπημένη πολιτική της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ ή συμπληρωματική της αντίστασης και της ανάπτυξης της την οποία έχει ανάγκη ο λαός μας;

ΥΓ: Η ανάρτηση (αυτή ειδικά) γράφεται με ευθύνη του υπεύθυνου του ιστολογίου και εκφράζει προσωπικές του/της απόψεις

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Για το θέμα του προεδρείου στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Στις πρόσφατες εκλογές του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στάλθηκε ένα καθαρό και ηχηρό μήνυμα ανανέωσης του Συλλόγου, σε μια κατεύθυνση περισσότερο ανεξάρτητη, μαχητική και δυναμική, ενάντια στην πολιτική του Μνημονίου, ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενάντια στην πολιτική των ατελείωτων περικοπών των αποδοχών και των δικαιωμάτων μας (όταν το Μέγαρο Μουσικής επιχορηγείται με 95 εκ. ευρώ !!!!)

Εκλογές 2011

Εκλογές 2008

διαφορά

έδρες 2011

έδρες 2008

ΕΑΚ

247

159

+ 88

6

4

ΕΣΔΑ

243

367

-124

6

8

Πρωτοβουλία

106

106

2

2

ΝΕΚΙΑ

54

51

+3

1

1

ΔΑΣ

9

-

-

-

Κακαβάς

18

-

-

-

Έγκυρα

677

683

-5

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες που της αναλογούν μετά από τα αποτελέσματα των εκλογών, κάλεσε δημόσια όλους τους συνδυασμούς να συγκροτήσουν από κοινού αγωνιστικό, διαπαραταξιακό Προεδρείο, με βάση πολιτικό πλαίσιο 7 βασικών σημείων-προτάσεων για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΕΑ σε αυτήν την κρίσιμη συγκυρία. Η πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. την Τρίτη 29.3.2011, δεν κατέληξε στη συγκρότηση προεδρείου, κυρίως επειδή η ΕΣΔΑ ανέγνωσε με τελείως διαφορετικό τρόπο τα αποτελέσματα των εκλογών, θεωρώντας ότι η θέση του προέδρου πρέπει να μοιραστεί εξ ημισείας ανάμεσα σε αυτήν και την ΕΑΚ, χωρίς να μπει σε περαιτέρω συζήτηση.

Η ΕΑΚ θεωρεί ότι είναι πολύ επικίνδυνο σε αυτήν τη συγκυρία, όταν η κυβέρνηση ετοιμάζεται για άλλη μια φορά να κόψει μισθούς και συντάξεις, όταν ετοιμάζεται να εφαρμοστεί το fast track εις βάρος των μνημείων, όταν το ΥΠΠΟΤ ετοιμάζεται να αλλάξει –άγνωστο προς ποια κατεύθυνση- τον Οργανισμό, ο Σύλλογος να μη λειτουργεί γιατί οι παρατάξεις ερίζουν για τα αξιώματα. Για αυτό, και αφού συζητήσαμε, μετά από δημόσια πρόσκληση, με τους άλλους συνδυασμούς, καταθέτουμε και πάλι την πρόταση μας για συγκρότηση ενωτικού, αγωνιστικού προεδρείου στο πλαίσιο των 7 σημείων της πρότασής μας και των κοινών αιτημάτων του ΣΕΑ, με κατανομή των εδρών του ΔΣ βάσει αυτού που ψήφισαν οι συνάδελφοι: Πρόεδρος και Ταμίας από την ΕΑΚ, Αντιπρόεδρος Α’, Γραμματέας και Οργανωτικός Γραμματέας από την ΕΣΔΑ, Αντιπρόεδρος Β΄ από την Πρωτοβουλία και Αναπληρωτής Γραμματέας από τη ΝΕΚΙΑ.

Εκτιμούμε ότι η πρόταση αυτή θα μπορούσε να γίνει ομόφωνα δεκτή από όλες τις παρατάξεις του ΔΣ. Η λειτουργία του Συλλόγου, όμως, είναι πιο σημαντική από την αέναη επιδίωξη της ομοφωνίας, γι’ αυτό η ΕΑΚ δηλώνει ότι, στη βάση του πολιτικού πλαισίου που έχει καταθέσει, θα συμμετέχει και σε προεδρείο που θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία, όπως προβλέπει το καταστατικό.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στο Δ।Σ. να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να μη συνεχίσουν στο βωμό μικροπολιτικών συμφερόντων την παρελκυστική πολιτική που εξυπηρετεί μόνο την πολιτική ηγεσία! Ο ΣΕΑ πρέπει άμεσα να λειτουργήσει μαχητικά και αγωνιστικά σύμφωνα με τις επιταγές των μελών του και τις ανάγκες της συγκυρίας!


Καλούμε όποιον-α ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το νέο Δ.Σ. του ΣΕΑ για τη συγκρότηση Προεδρείου,

Κυριακή 10/4 στις 6 μμ στα Γραφεία του Συλλόγου.