Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων



Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χωρίς καν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ». Στο Κεφάλαιο ΙΑ΄ του σχεδίου (άρθρα 344-418, σελ. 865 κ.ε.) συμπεριλαμβάνεται η πρόταση για το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, το οποίο ουδέποτε συζητήθηκε με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ, ενώ παραδόθηκε στο Δ.Σ. του ΣΕΑ μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Οι διατάξεις του εν λόγω σχεδίου απέχουν μακράν από τις «υποσχέσεις» και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, καθώς:

ενώ «υποσχέθηκαν» ότι θα καταργήσουν δομές του Δημοσίου που υπολειτουργούν ή δεν παράγουν και κοστίζουν στον πολίτη, καταργούν Εφορείες Αρχαιοτήτων και Αρχαιολογικά Ινστιτούτα με αναγνωρισμένο έργο και προσφορά, που εξυπηρετούν ολόκληρους νομούς και εκτελούν έργα εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, χωρίς για τη λειτουργία τους να απαιτείται ούτε ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες.

ενώ «υποσχέθηκαν» ότι θα βασίσουν τη λειτουργία του δημοσίου στους υπαλλήλους αυξημένων προσόντων, βάλλουν κατά του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστημονικού έργου των επιστημόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αντιμετωπίζοντας το έργο της προστασίας των αρχαιοτήτων ως μια απλή διοικητική εργασία.

ενώ υποσχέθηκαν ότι θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, αυξάνονται οι δομές της Κεντρικής Υπηρεσίας και αποδυναμώνονται οι δομές που βρίσκονται στην περιφέρεια, προστατεύουν τις αρχαιότητες και εξυπηρετούν τους πολίτες.

ενώ υποσχέθηκαν «διαφάνεια & αξιοκρατία», υπάγουν περισσότερες υπηρεσίες & συμβούλια απευθείας στα Γραφεία Υπουργού & Γενικού Γραμματέα. Υπαγάγουν ακόμη και τα επιστημονικά συμβούλια (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ) του πολιτισμού απευθείας στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, καταργώντας την όποια ανεξαρτησία τους.

ενώ υποσχέθηκαν «μείωση του κομματικού κράτους», δίνεται το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να μετακινεί αυθαίρετα τους υπαλλήλους από νομό σε νομό!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ! Το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μειώνει κατά 35% τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα, αποδυναμώνοντας την προστασία των μνημείων και αφήνοντας ουσιαστικά έωλα τα –άκρως απαραίτητα στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση– ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της χώρας.

Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες και κατατεθείσες στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ πάγιες θέσεις των αρχαιολόγων, μουσειολόγων, ιστορικών τέχνης, εθνολόγων και συναφών επιστημόνων που εργάζονται σ’ αυτό, για τη δομή και λειτουργία της εντεταλμένης για την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΖ’ ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Τις τελευταίες μέρες ενημερωθήκαμε για το σχέδιο νόμου σχετικά με το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ, σύμφωνα με το οποίο προωθούνται συγχωνεύσεις των αρχαιολογικών υπηρεσιών με στόχο τις περικοπές των δαπανών του Υπουργείου.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι σε αντίθεση με άλλες Περιφέρειες (Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα, Κρήτη, Πελοπόννησος κ.λπ.), όπου διατηρούνται οι Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά νομό, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ είναι η μοναδική υπηρεσία που καταργείται και συγχωνεύεται με δύο άλλους νομούς (Θεσσαλονίκης και Κιλκίς), με τους οποίους όχι μόνο δεν έχει κοινά γεωγραφικά σύνορα αλλά ούτε καν μοιράζεται τον ίδιο στενό πολιτισμικό κύκλο.

Η συγχώνευση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον Πολιτισμό της Πιερίας, που για μια ακόμη φορά απαξιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Γι’ αυτό καλούμε την τοπική κοινωνία, όλους τους φορείς και τους θεσμικούς της εκπροσώπους σε συνέργεια και συμπαράσταση. Για μία υπηρεσία της Πιερίας που δεν κοστίζει για το ελληνικό δημόσιο (ενοίκια κ.λπ.), για μία Πιερία με έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, το Δίον, με ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του κόσμου, τον Όλυμπο, με ένα τεράστιο αρχαιολογικό έργο στη Βόρεια Πιερία (Πύδνα, Μεθώνη κλπ.) και την περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου (Δίον, Λείβηθρα, Ηράκλειο/Πλαταμών κλπ.) που άλλαξε την ιστορία της Μακεδονίας, αλλά και με ένα μεγάλο υπηρεσιακό έργο, που μπορεί τεχνικά να μετρηθεί ακόμη και μόνο από τα έργα που επεδίωξε και ενέταξε στο ΕΣΠΑ με τις δικές της δυνάμεις !

Η κατάργηση της ΚΖ’ ΕΠΚΑ δεν εξυπηρετεί οικονομικούς σκοπούς, καθώς η Υπηρεσία φιλοξενείται σε κτίρια που έχουν παραχωρηθεί κατά χρήση από τις αρμόδιες τοπικές αρχές. Η μεταφορά στη Θεσσαλονίκη δημιουργεί προβλήματα, καθώς οι πολίτες του νομού, στερούμενοι την άμεση επικοινωνία με μία Υπηρεσία που έχει έδρα στην περιοχή τους, ακόμα και για τις απλούστερες υποθέσεις θα έρθουν αντιμέτωποι με την γραφειοκρατία και την χρονική καθυστέρηση. Η κοινωνική διάσταση του θέματος είναι αυτονόητη, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους επαγγελματίες προμηθευτές της τοπικής υπηρεσίας.

Το έργο της ΚΖ’ ΕΠΚΑ είναι γνωστό και δεν χρειάζεται διαφήμιση. Με απώτερο και σταθερό στόχο την προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων του νομού, μέσω της αξιοποίησης ευρωπαϊκών κονδυλίων (Γ’ ΚΠΣ) έχει επιτελέσει σημαντικό έργο, όπως π.χ. η ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Δίου και της Αρχαιοθήκης, η προστασία, συντήρηση και ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου και του ελληνιστικού θεάτρου του Δίου, η προστασία, ανάδειξη και αξιοποίηση της ακρόπολης των Λειβήθρων. Η έρευνα και ανάδειξη των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων του νομού (Δίον, Μακρύγιαλος, Πύδνα, Μεθώνη, Λείβηθρα), καθώς και η διεθνής προβολή τους μέσω της συμμετοχής της ΚΖ’ ΕΠΚΑ σε εκθέσεις του εξωτερικού (Λούβρο – Παρίσι, ΗΠΑ κ.λπ.) είναι αυτονόητο ότι έχει συμβάλει στην ενίσχυση του πολιτιστικού τουρισμού με πολλαπλά ανταποδοτικά οφέλη.

Όσον αφορά στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχει ήδη εντάξει 4 έργα που υλοποιούνται με αυτεπιστασία (Δίον, Λείβηθρα, Μακρύγιαλο), συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10.000.000 € (συμπεριλαμβανομένων και διαφόρων υποέργων των ΟΤΑ που υλοποιούνται υπό την επίβλεψη της ΚΖ’ ΕΠΚΑ). Αξίζει, μάλιστα, να αναφερθεί ότι επίκειται η υποβολή μελετών ωρίμανσης επιπλέον έργων.

Τέλος, η ΚΖ’ ΕΠΚΑ έχοντας πάντα ως στόχο την άμεση και βιωματική επαφή και γνωριμία των πολιτών και των μαθητών με το πολιτιστικό παρελθόν του τόπου τους, υλοποιεί σειρά εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων, καθώς και πολιτιστικών εκδηλώσεων (Φεστιβάλ Ολύμπου, Γιορτές Πανσελήνου, Μέρα Μουσείων κλπ).

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, κατά πόσο η κατάργηση της ΚΖ΄ Ε.Π.Κ.Α. συνδέεται με το γεγονός ότι στο Νομό Πιερίας βρίσκεται ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της χώρας μας και ολόκληρου του κόσμου: ο ΟΛΥΜΠΟΣ. Η προστασία του ως μοναδικού ιστορικού, μυθολογικού, αρχαιολογικού αλλά και φυσικού μνημείου, παγκόσμιας κληρονομιάς και εμβέλειας, η αποτροπή της οικοπεδοποίησης και τσιμεντοποίησής του αλλά και μιας άναρχης «εκμετάλλευσής» του - δράσεις που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν σε μία ανεπιστρεπτί καταστροφή του φυσικού και ιστορικού του περιβάλλοντος – αποτέλεσε πρώτιστη μέριμνα αλλά και καθήκον της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, εδώ και δεκαετίες.

Μόλις, ωστόσο, τα δύο τελευταία χρόνια (2011 – 2012), και έπειτα από μακρόχρονες και επίμονες προσπάθειες της ΚΖ’ ΕΠΚΑ, στάθηκε δυνατόν να συντελεστούν δύο σημαντικά βήματα υπέρ της προστασίας του όρους Όλυμπος:

Α) Το Δεκέμβριο του 2011, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα κήρυξη/οριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου του Μακεδονικού/Πιερικού Ολύμπου (ΦΕΚ 342/Α.Α.Π./20-12-2011), θέτοντας «φρένο» στις όποιες βλέψεις για περαιτέρω καταπατήσεις και κάθε είδους καταστρεπτικές για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον του δραστηριότητες.

Β) Η κατάσταση, ωστόσο, έγινε προφανώς ακόμα πιο «ασφυκτική», όταν το Νοέμβριο του 2011 η ΚΖ’ Ε.Π.Κ.Α. κατέθεσε προς έγκριση στο Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού την οριστική μελέτη για θεσμοθέτηση Ζωνών Α’ & Β’ Προστασίας και όρων χρήσεων γης του Πιερικού Ολύμπου.

Είναι, άραγε, τυχαίο που η επικείμενη κατάργηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ν. Πιερίας «συμπίπτει» χρονικά με αυτές τις δύο σημαντικές δράσεις και πρωτοβουλίες της ΚΖ’ ΕΠΚΑ για την προστασία του Ολύμπου;

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


«Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις»

Διεθνή καμπάνια με τίτλο «Προστατέψτε την Πολιτιστική κληρονομιά από τις περικοπές» και κεντρικό σύνθημα «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις» αποφάσισαν να οργανώσουν οι αρχαιολόγοι, θέλοντας να εκφράσουν την πικρία και τον θυμό τους για καθημερινά προβλήματα του τομέα Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην χώρα μας (λουκέτα, κλοπές, λαθρανασκαφές, απολύσεις) Ο αρχαιολογικός χώρος της Σικυώνας είναι κλειστός από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο αρχαιολογικός χώρος και το στάδιο της Νεμέας δεν είναι επισκέψιμα τα Σαββατοκύριακα, τα αρχαιολογικά μουσεία της Κάσου και της Λέρου έχουν βάλει λουκέτο, ενώ πτέρυγες δημοφιλών μουσείων σε όλη την Ελλάδα υπολειτουργούν.Κλοπές σε μουσεία, αύξηση των λαθρανασκαφών σε όλη την Ελλάδα (επαγγελματικών και ερασιτεχνικών), υποχρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας, περιορισμένες συντηρήσεις αρχαιοτήτων και απολύσεις αρχαιολόγων και φυλάκων είναι τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας στο χώρο του Πολιτισμού. «Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους μας σε όλες τις χώρες, αλά και στους πολίτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως επισήμανε η κ. Κουτσούμπα, μόλις 950 μόνιμοι αρχαιολόγοι και 2.000 μόνιμοι φύλακες εργάζονται για τις 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα 210 μουσεία, τους 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και τις εκατοντάδες ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα.

Οι πολίτες μπορούν να φωτογραφηθούν με το αυτοκόλλητο της καμπάνιας
Η ίδια κατήγγειλε ότι παρά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την ένοπλη ληστεία στην Ολυμπία, ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση με την οποία περικόπτει κατά 20% ακόμα και τη χρηματοδότηση για συστήματα ασφαλείας μουσείων. «Ένας ακόμα αρχαιολόγος ή φύλακας που θα βγει σε εφεδρεία ισοδυναμεί με μια κλοπή στον Παρθενώνα, με μια καταστροφή αγαλμάτων και αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες κλοπές», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ.

Η διεθνής καμπάνια περιλαμβάνει φυλλάδια, αφίσες, αυτοκόλλητα και ραδιοτηλεοπτικά σποτ, ενώ σε επόμενη φάση προγραμματίζεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες όλης της Ευρώπης να φωτογραφηθούν μπροστά από ελληνικά αγάλματα που βρίσκονται σε μουσεία όλου του κόσμου φορώντας το αυτοκόλλητο της καμπάνιας και στη συνέχεια να αναρτήσουν τη φωτογραφία τους στο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο Facebook «I Support Greek Cultural Heritage Against IMF/EU Cuts».

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι περικοπές με αυτά τα αποτελέσματα. Αύριο θα είναι το Κολοσσαίο, το Λούβρο ή τα μουσεία στη Γερμανία, που θα υποφέρουν από τις ίδιες περικοπές», παρατήρησε η κ Κουτσούμπα.


Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ