Κατατέθηκε χθες στη Βουλή, χωρίς καν να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου «Αναδιοργάνωση Υπουργείων και ΝΠΔΔ». Στο Κεφάλαιο ΙΑ΄ του σχεδίου (άρθρα 344-418, σελ. 865 κ.ε.) συμπεριλαμβάνεται η πρόταση για το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού & Τουρισμού, το οποίο ουδέποτε συζητήθηκε με τα συνδικαλιστικά όργανα των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΤ, ενώ παραδόθηκε στο Δ.Σ. του ΣΕΑ μόλις την περασμένη Πέμπτη.
Οι διατάξεις του εν λόγω σχεδίου απέχουν μακράν από τις «υποσχέσεις» και διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ, καθώς:
√ ενώ «υποσχέθηκαν» ότι θα καταργήσουν δομές του Δημοσίου που υπολειτουργούν ή δεν παράγουν και κοστίζουν στον πολίτη, καταργούν Εφορείες Αρχαιοτήτων και Αρχαιολογικά Ινστιτούτα με αναγνωρισμένο έργο και προσφορά, που εξυπηρετούν ολόκληρους νομούς και εκτελούν έργα εκατομμυρίων ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ, χωρίς για τη λειτουργία τους να απαιτείται ούτε ευρώ από τους φορολογούμενους πολίτες.
√ ενώ «υποσχέθηκαν» ότι θα βασίσουν τη λειτουργία του δημοσίου στους υπαλλήλους αυξημένων προσόντων, βάλλουν κατά του διεθνώς αναγνωρισμένου επιστημονικού έργου των επιστημόνων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, αντιμετωπίζοντας το έργο της προστασίας των αρχαιοτήτων ως μια απλή διοικητική εργασία.
√ ενώ υποσχέθηκαν ότι θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, αυξάνονται οι δομές της Κεντρικής Υπηρεσίας και αποδυναμώνονται οι δομές που βρίσκονται στην περιφέρεια, προστατεύουν τις αρχαιότητες και εξυπηρετούν τους πολίτες.
√ ενώ υποσχέθηκαν «διαφάνεια & αξιοκρατία», υπάγουν περισσότερες υπηρεσίες & συμβούλια απευθείας στα Γραφεία Υπουργού & Γενικού Γραμματέα. Υπαγάγουν ακόμη και τα επιστημονικά συμβούλια (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ) του πολιτισμού απευθείας στο Γραφείο του Γενικού Γραμματέα, καταργώντας την όποια ανεξαρτησία τους.
√ ενώ υποσχέθηκαν «μείωση του κομματικού κράτους», δίνεται το δικαίωμα στην πολιτική ηγεσία να μετακινεί αυθαίρετα τους υπαλλήλους από νομό σε νομό!
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΨΕΥΔΕΤΑΙ ! Το νέο Οργανόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού μειώνει κατά 35% τις Εφορείες Αρχαιοτήτων σε όλη την Ελλάδα, αποδυναμώνοντας την προστασία των μνημείων και αφήνοντας ουσιαστικά έωλα τα –άκρως απαραίτητα στην παρούσα δυσχερή οικονομική κατάσταση– ευρωπαϊκά προγράμματα για τη διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της χώρας.
Η εν λόγω πρόταση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρυγμένες και κατατεθείσες στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ πάγιες θέσεις των αρχαιολόγων, μουσειολόγων, ιστορικών τέχνης, εθνολόγων και συναφών επιστημόνων που εργάζονται σ’ αυτό, για τη δομή και λειτουργία της εντεταλμένης για την προστασία, προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου