Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΚΟΠΩΝ


«Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις»

Διεθνή καμπάνια με τίτλο «Προστατέψτε την Πολιτιστική κληρονομιά από τις περικοπές» και κεντρικό σύνθημα «Τα μνημεία δεν έχουν φωνή. Εσύ έχεις» αποφάσισαν να οργανώσουν οι αρχαιολόγοι, θέλοντας να εκφράσουν την πικρία και τον θυμό τους για καθημερινά προβλήματα του τομέα Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην χώρα μας (λουκέτα, κλοπές, λαθρανασκαφές, απολύσεις) Ο αρχαιολογικός χώρος της Σικυώνας είναι κλειστός από τις αρχές Δεκεμβρίου, ο αρχαιολογικός χώρος και το στάδιο της Νεμέας δεν είναι επισκέψιμα τα Σαββατοκύριακα, τα αρχαιολογικά μουσεία της Κάσου και της Λέρου έχουν βάλει λουκέτο, ενώ πτέρυγες δημοφιλών μουσείων σε όλη την Ελλάδα υπολειτουργούν.Κλοπές σε μουσεία, αύξηση των λαθρανασκαφών σε όλη την Ελλάδα (επαγγελματικών και ερασιτεχνικών), υποχρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας, περιορισμένες συντηρήσεις αρχαιοτήτων και απολύσεις αρχαιολόγων και φυλάκων είναι τα αποτελέσματα των μέτρων λιτότητας στο χώρο του Πολιτισμού. «Κάνουμε έκκληση στους συναδέλφους μας σε όλες τις χώρες, αλά και στους πολίτες όλου του κόσμου να υπερασπιστούν την πολιτιστική μας κληρονομιά», τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Δέσποινα Κουτσούμπα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όπως επισήμανε η κ. Κουτσούμπα, μόλις 950 μόνιμοι αρχαιολόγοι και 2.000 μόνιμοι φύλακες εργάζονται για τις 66 Εφορείες Αρχαιοτήτων, τα 210 μουσεία, τους 250 οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους και τις εκατοντάδες ανασκαφές σε όλη την Ελλάδα.

Οι πολίτες μπορούν να φωτογραφηθούν με το αυτοκόλλητο της καμπάνιας
Η ίδια κατήγγειλε ότι παρά την κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη και την ένοπλη ληστεία στην Ολυμπία, ο υπουργός Πολιτισμού υπέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα απόφαση με την οποία περικόπτει κατά 20% ακόμα και τη χρηματοδότηση για συστήματα ασφαλείας μουσείων. «Ένας ακόμα αρχαιολόγος ή φύλακας που θα βγει σε εφεδρεία ισοδυναμεί με μια κλοπή στον Παρθενώνα, με μια καταστροφή αγαλμάτων και αυτό αποδεικνύεται από τις πρόσφατες κλοπές», συμπλήρωσε η πρόεδρος του ΣΕΑ.

Η διεθνής καμπάνια περιλαμβάνει φυλλάδια, αφίσες, αυτοκόλλητα και ραδιοτηλεοπτικά σποτ, ενώ σε επόμενη φάση προγραμματίζεται και η διοργάνωση εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επίσης, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων ζητά από τους ευαισθητοποιημένους πολίτες όλης της Ευρώπης να φωτογραφηθούν μπροστά από ελληνικά αγάλματα που βρίσκονται σε μουσεία όλου του κόσμου φορώντας το αυτοκόλλητο της καμπάνιας και στη συνέχεια να αναρτήσουν τη φωτογραφία τους στο γκρουπ που έχει δημιουργηθεί στο Facebook «I Support Greek Cultural Heritage Against IMF/EU Cuts».

«Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα όπου εφαρμόστηκαν αυτές οι περικοπές με αυτά τα αποτελέσματα. Αύριο θα είναι το Κολοσσαίο, το Λούβρο ή τα μουσεία στη Γερμανία, που θα υποφέρουν από τις ίδιες περικοπές», παρατήρησε η κ Κουτσούμπα.


Πηγή: εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: