Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

ΕΣΠΙΚΑΙΡΑ - Η πρόοδος των ΕΣΠΑ

Ας ξεκινήσουμε με ορισμένες παραδοχές. Η περίοδος που ζει η χώρα μας είναι πρωτόγνωρη. Θυμίζει οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, την κατεστραμμένη Ελλάδα μετά το Β΄ Παγκόσμιο και τον Εμφύλιο πόλεμο. Η «ανόρθωση» της χώρας περιελάμβανε τις εκτοπίσεις και φυλακίσεις των αριστερών αλλά και το σχέδιο Μάρσαλ και άλλες ποικίλες δραστηριότητες «εθελοντισμού και φιλανθρωπίας» Πρωτοστατούσε σ’ αυτές η Βασίλισσα Φρειδερίκη και οι κυρίες περί αυτήν.

Έτσι και σήμερα περιλαμβάνει οικονομικό μαρασμό και εξαθλίωση της κοινωνίας με τα μνημόνια αλλά και από την άλλη ΕΣΠΑ, ΜΚΟ (αυτές με το αζημίωτο βέβαια) και δραστηριοποίηση μεμονωμένων προσωπικοτήτων που δηλώνουν πρόθυμες να πρωτοστατήσουν στον εθελοντισμό αλλά και στα εξώδικα εξ όσων φαίνεται.

Τι είναι όμως εθελοντισμός; Είναι οι ανιδιοτελείς πράξεις, οι ενέργειες, οι δραστηριότητες που γίνονται για το κοινό καλό, κι αυτό χωρίς κανένα χρηματικό όφελος, αλλά σημειώνω και χωρίς καμιά άλλου είδους απολαβή. Η αναγνώριση της εθελοντικής πράξης γίνεται συνήθως από τον εθελοντή με σεμνότητα, ταπεινότητα και ταυτόχρονα με επαγγελματισμό. Διέθετε τέτοια σεμνότητα και ταπεινότητα η Φρειδερίκη; Αντίθετα ότι έκανε αποσκοπούσε στην καθιέρωση του θεσμού της βασιλείας στα μάτια του λαού. Το έκανε με πολλά ταρατατζούμ και πάντα στα επίκαιρα (τα γνωστά επίκαιρα) απαθανατίζονταν η προσφορά της.(βλ. σχετ. βίντεο) Βεβαίως τώρα γνωρίζουμε τον αρνητικό ρόλο που διαδραμάτισε στην πολιτική Ιστορία της Χώρας η βασιλεία αλλά και η Φρειδερίκη και δια του εθελοντισμού.

Επεκτάθηκα πολύ στους νεώτερους ιστορικούς χρόνους για να σας αποδείξω ότι σήμερα η κ. Παναγιωταρέα δε κάνει τίποτε περισσότερο απ’ όσο έκανε ας πούμε η Φρειδερίκη. Προσφέρει τις γνώσεις της στο ΥΠΠΟΑ για την προβολή έργων χρηµατοδοτούµενων από το ΕΣΠΑ. με το γύρισμα ενός ντοκιμαντέρ. (ΤΑ ΕΣΠΙΚΑΙΡΑ θα ονομάζονται;) Βεβαίως γεννιούνται τεράστια ερωτήματα, τα οποία αναφέρω:

Αλήθεια το ΥΠΠΟΑ (μιλάμε για το Υπουργείο Πολιτισμού) δεν διαθέτει κανένα στέλεχος – υπάλληλο που να είναι σε θέση να δημιουργήσει ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ. Να υποθέσω ότι η προσωπικότητα της κ. Παναγιωταρέα ελήφθη σοβαρά υπόψην για να αναλάβει την εθελοντική αυτή πρωτοβουλία. Να υποθέσω ότι η κ. Παναγιωταρέα δεν έχει τη διάθεση της πάλαι ποτέ κραταιάς Φρειδερίκης ώστε να προβάλλει το πρόσωπό της, να έχει οποιαδήποτε απολαβή (τη χρηματική ήδη την έχει αποκλείσει με δήλωσή της) ή άλλη θέση.

Όμως τα ερωτήματα εξακολουθούν να πιέζουν αμείλικτα.

Ποια η σχέση της κ. Παναγιωταρέα με το Υπουργείο Πολιτισμού; Προσελήφθη με ΑΣΕΠ; (παίρνει αυτομάτως και 30 μόρια).Αν έχει κάποια σχέση (και φαίνεται ότι έχει στα υψηλά κλιμάκια) θα γνωρίζει ότι το ΥΠΠΟΑ ζει από τις πιο δύσκολες στιγμές στην ιστορία του. Οι άνθρωποι του απολύονται και κατασυκοφαντούνται από συναδέλφους της δημοσιογράφους, ως κοπανατζήδες, πλεονάζοντες κλπ. Έστειλε ας πούμε κάποιο εξώδικο στον κ. Μανδραβέλη;

Αλήθεια γιατί δεν προσφέρει την εθελοντική της εργασία για παράδειγμα στο Υπουργείο Παιδείας στο οποίο ανήκει; Να δημιουργήσει εκεί ένα ντοκιμαντέρ με τις συγχωνεύσεις των σχολείων που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό  κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του στην Ευρώπη.

Αν θέλει μπορεί να το διανθίσει με το καλό που επιτυγχάνεται με τις απολύσεις καθηγητών αλλά και Διοικητικού προσωπικού στα Πανεπιστήμια. Άλλωστε η κυβέρνηση το θεωρεί θεάρεστο έργο.

Αλλά τότε θα μιλάμε για ντοκιμαντέρ όμοιο της Μικρασιατικής καταστροφής.

Πόσο θα κοστίσει το ντοκιμαντέρ για τα ΕΣΠΑ;

Ποια η θέση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ για την ενέργεια (το εξώδικο) της κ. Παναγιωταρέα; Εξακολουθεί να αποδέχεται συμβούλους που στέλνουν εξώδικα σε μέλη της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας; Αν όχι φαντάζομαι θα χουμε τη νομική υποστήριξη του ΥΠΠΟΑ.

Γιατί η κ. Παναγιωταρέα στρέφεται, με εξώδικό της παρακαλώ, εναντίον της Προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κ. Δ. Κουτσούμπα; Με μια δήλωσή της θα μπορούσε να το ξεκαθαρίσει το πράγμα. Δεν το έκανε. Κατέφυγε σε νομικές διαδικασίες. Γιατί το έκανε; Η κ. Παναγιωταρέα (διορισμένη να προσφέρει εθελοντική εργασία) βαδίζει σε άσχημους ατραπούς. Εναντιώνεται στην πρόεδρο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (εκλεγμένη από τους συναδέλφους της) στον οποίον Σύλλογο αν είχε απευθυνθεί ο κ. Υπουργός θα δημιουργούσε εκείνος το ντοκιμαντέρ επειδή έχει τη δυνατότητα αυτή. Απλά εκεί ο ΣΕΑ θα προέβαλλε και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και όπως είναι φυσικό κάτι τέτοιο δεν συνάδει με την πολιτική Σαμαρά.

Η συνάδελφος Πρόεδρος του ΣΕΑ Δέσποινα Κουτσούμπα απηύθυνε ερωτήματα και έκανε κριτική. Και η κ. Παναγιωταρέα αντέδρασε ως άλλη Φρειδερίκη.Απέστειλε εξώδικο. Πάλι καλά να λέμε που δεν υπάρχουν νεοι Παρθενώνες. Η κ. Παναγιωταρέα εκφράστηκε με την αλαζονεία της εξουσίας. Χάθηκε αμέσως η σεμνότητα και η ταπεινότητα που επιβάλλει ο εθελοντισμός. Ελπίζω όχι και η ανιδιοτέλεια και όλα αυτά που ακούγονται για θέσεις ευθύνης στο ΔΣ του Εθνικού θεάτρου, ή στο νέο φορέα «δημόσιας Τηλεόρασης» να είναι απλά φήμες.

Η ποινικοποίηση της κριτικής καθίσταται στις μέρες μας επικίνδυνο πράγμα. Τι ακριβώς μας ζητά με το εξώδικό της η κ. Παναγιωταρέα. Να πάψουμε να μιλάμε γιατί ότι λέμε τη συκοφαντούμε; Ποια δημοσιογραφία το λέει αυτό;

Αλλά επιπλέον ως δημοσιογράφος η κ. Παναγιωταρέα και μάλιστα καθηγήτρια, ας ψάξει λίγο τι γίνεται αυτή τη στιγμή στο Υπουργείο. Αν είχε ψάξει θα ντρέπονταν να στείλει εξώδικο σε μέλος της Υπηρεσίας. Γιατί όλοι μας τραβάμε γερό κουπί εθελοντισμού κάτι το οποίο δεν μπορεί να φανταστεί η κ. Παναγιωταρέα. Και όταν λέμε εθελοντισμό, εννοούμε χωρίς καμιά απολαβή. Ούτε καν τα ονόματά μας δεν φαίνονται.

Από την άλλη το εξώδικο της κ. Παναγιωταρέα αποδεικνύει ότι η σημερινή εξουσία του ΥΠΠΟΑ φοβάται τον ΣΕΑ. Απλά κάποιοι προσπαθούν να παίξουν το ρόλο του κακού. Πότε η κ. Θερμού, πότε ο/η κ. Μ. Λαμπράκης, πότε ο κ. Πάσχος, τώρα η κ. Παναγιωταρέα.

Η πολιτική ηγεσία κρύβεται πίσω απ’ αυτούς και σιωπά… και απολύει…

Δεν υπάρχουν σχόλια: