Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2013

Αιδώς …Πάσχοι!Ο Πάσχος Μανδραβέλης με επιφυλλίδα του στη Καθημερινή: "Ο πολιτισμός θέλει τον ασυρματιστή του", καταφέρεται εναντίον του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, και των Σωματείων στο ΥΠΠΟΑ γιατί αντιτίθενται στις διαθεσιμότητες και χαρακτήριζε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων «Μαύρη μέρα για τον Πολιτισμό» την έκδοση ΚΥΑ για τη διαθεσιμότητα 200 συναδέλφων. Αλήθεια πως ήθελε να χαρακτηρίσουμε τις απολύσεις; Φωτεινή μέρα; Εμμένει βέβαια στις ειδικότητες που μπορεί να φαντάζουν για τον απλό πολίτη άχρηστες και περνάει με μια μόνη λέξη τους σχεδιαστές (κ.λ.π όπως λέει για τους βιβλιοθηκονόμους).
Ο φιλομνημονιακός, κατά δήλωσή του, δημοσιογράφος Πάσχος προσπαθεί μ’ αυτό τον τρόπο ν’ αμαυρώσει τον αγώνα που δίνουμε που δεν είναι βέβαια μόνο για τους 200 συναδέλφους, αλλά για όλους μας. Προσπαθεί ν’ απαξιώσει ειδικότητες του ΥΠΠΟΑ και βεβαίως όπως σημείωσα και πιο πάνω δε μιλά για όλους όπως για παράδειγμα για τους σχεδιαστές.
Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι σε λίγο θα είναι πλεονάζοντες και οι Διοικητικοί και οι συντηρητές και οι αρχαιολόγοι. Η αρχαιολογική υπηρεσία άλλωστε είναι καρφί στο μάτι των μεγαλοεργολάβων. Πολύ θα θέλανε να μην υπάρχει. Αυτό έχει φανεί πολλές φορές, ειδικά με το βυζαντινό σταυροδρόμι στη Θεσσαλονίκη για το οποίο ο Πάσχος στην επιφυλλίδα του δεν γράφει τίποτε για τον αγώνα που έχει κάνει ο ΣΕΑ. Όλα βέβαια τα λέει για να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να επαναπροσλάβει αυτούς που θα διώξει η τρόικα.
Επειδή όμως ο Πάσχος Μανδραβέλης λαϊκίζει ασύστολα και φαιοκιτρινίζει γιατί πάντα έτσι αντιμετώπιζε κι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, εκτός της καίριας απάντησης που του έδωσαν οι εκπρόσωποι των συλλόγων θα θελα να λαϊκίσω και εγώ μιας και μόνο αυτή τη γλώσσα καταλαβαίνει. Βεβαίως και δεν ανοίγω διάλογο με τον Πάσχο.
Στην επιφυλλίδα του αναφέρεται σε ανθρώπους γιατί οι 2 ραδιοτηλεγραφητές είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι, οι 4 βιβλιοθηκονόμοι ,ο ένας χημικός κλπ. Απαξιώνει λοιπόν τη δουλειά για ν’ αποδείξει ότι οι σύλλογοι μας έχουν άδικο.
Θα ’ρθει και η σειρά μας, το γνωρίζουμε με τη ψήφιση των οργανογραμμάτων.
Αλλά ας πούμε και μεις κάτι για τον Μανδραβέλη πριν ακόμη ανοίξει μέτωπο εναντίον μας για να μην πει κανείς ότι δεν σας προειδοποίησα. Γιατί δεν είναι τυχαία η ενασχόλησή του με τον ΣΕΑ.
Ποιος είναι ακριβώς; Διαβάζω από το βιογραφικό του. «Αποφοίτησε από το οικονομικό του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε media studies στο "New School for Social Research". Μάλιστα. Δηλαδή ότι βασικό έκανε το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μόνο που η συντριπτική πλειοψηφία διαθέτει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους εντός και εκτός της Ελλάδας. Η συντριπτική πλειοψηφία δε από το επιστημονικό προσωπικό διαθέτει πάνω από τις διπλάσιες επιστημονικές δημοσιεύσεις, ανακοινώσεις σε συνέδρια απ’ αυτές που διαθέτει ο Πάσχος (που δεν είναι επιστημονικές, αλλά συνθετικές και συλλογές επιφυλλίδων) και αυξάνονται ετησίως, αφού εκτός της γραφειοκρατικής δουλειάς που ασχολείται ένας υπάλληλος, ασχολείται και με την Επιστήμη του. Τώρα τελευταία βέβαια, ελλείψει προσωπικού και με την καθαριότητα.
Τα άρθρα του Πάσχου στην Καθημερινή δεν τα συμπεριλαμβάνω γιατί είναι τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας. Τέτοια έχω να δώσω κι εγώ πολλά, αλλά δεν τα βάζω στο βιογραφικό μου. Ο Πάσχος Μανδραβέλης δεν είναι τίποτε περισσότερο από κάποιον που δεν κατάφερε να σταδιοδρομήσει ως οικονομολόγος και έγινε δημοσιογράφος. Έχει στενές σχέσεις με την εξουσία και την εξυπηρετεί δια της γραφίδος του. Αυτό βεβαίως δε το κάνει έτσι απλά. Πληρώνεται γι αυτά που γράφει. Εγώ βεβαίως θα θελα να μάθω πόσο πληρώνεται ο κ. Μανδραβέλης. Να βάλουμε τους μισθούς μας δίπλα-δίπλα, αλλά και την προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο. Αφού είναι εποχή που υποτίθεται ότι όλα αξιολογούνται, (μαύρη αξιολόγηση)ας αξιολογήσουμε και τον Μανδραβέλη. Πως προσλήφθηκε στην πρώτη του δουλειά ο κ. Μανδραβέλης; Μέσω ΑΣΕΠ (α ξέχασα δεν υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα), μέσω διαγωνισμού; (α ξέχασα μόνο για τους ΔΥ απαιτείται κάτι τέτοιο ή απλά μέσο; Ο κ. Μανδραβέλης εργάζεται σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά όλως περιέργως ζει ακριβώς όπως και οι Δ.Υ. δηλαδή με τα χρήματα όλων μας.
Αλήθεια αν δεν υπήρχαν οι αρχαιολόγοι τι ακριβώς θα γνωρίζαμε για την ιστορία της ανθρωπότητας; Αν δεν υπήρχε ο Μανδραβέλης τουλάχιστον θα γλυτώναμε από τα κείμενά του. Ο χημικός, οι βιβλιοθηκονόμοι, οι σχεδιαστές έχουν να παρουσιάσουν περισσότερο δουλειά απ’ αυτόν. Αν όντως είναι φιλομνημονιακός ο Μανδραβέλης θ’ απαιτούσε από μόνος του να κριθεί ως πλεονάζων γιατί ακόμη κι ο χειριστής φωτοτυπικού μηχανήματος στην υπηρεσία μας, τον οποίον χλευάζει, βγάζει περισσότερο δουλειά από κείνον. Επομένως πλεονάζων ο Πάσχος και πρέπει να το καταλάβει. Μερικές φορές τους πλεονάζοντες τους βγάζει πλεονάζοντες η ίδια η ζωή…
Θα επανέλθουμε. Ως τότε εικονογραφούμε το κείμενο με μια εικόνα της Γοργούς ως αποτροπαϊκή εικόνα, να μη μας πιάνει το μάτι (του Πάσχου) το κακό.

Και βεβαίως… επανήλθα πολύ γρήγορα.

Δεν πρόλαβα να «ποστάρω» την ανάρτησή μου και ο Πάσχος επανήλθε. Δημοσιεύθηκε η απάντηση των συλλόγων του ΥΠΠΟΑ στη στήλη τωναναγνωστών και η σύντομη και «πάσχια» απάντησή του η οποία απλά επιβεβαιώνει αυτά που έγραφα πιο πάνω.
Κύριε Μανδραβέλη, χρησιμοποιώντας πότε ενικό και πότε πληθυντικό
Απαντάτε στην εμπεριστατωμένη απάντηση των εκπροσώπων των συλλόγων μας και βεβαίως δεν λαμβάνετε καθόλου υπόψη σας την δουλειά που κάνει ο καθένας απ’ αυτούς τους εργαζόμενους, ενώ σας τονίζουν ευκρινώς. Περάσατε με ευκολία από τις απαραίτητες ειδικότητες στην ποσότητα (όπως ήδη το είχα προβλέψει πιο πάνω), ενώ κατακρίνετε τους εκπροσώπους γιατί δε μιλάνε για τις άλλες ειδικότητες, παρά μόνο για τους σχεδιαστές που ενώ δεν γνωρίζετε αν χρειάζονται μιλάτε ατυχώς, ότι είναι πολλοί.
Ας μιλήσω λοιπόν εγώ.
Χειριστής γεωργικών μηχανημάτων και αρδεύσεων·
Πλήθος υπηρεσιών έχει υπό την εποπτεία τους πολλούς αρχαιολογικούς χώρους με αυτοφυή βλάστηση, δηλαδή με δύσκολη βλάστηση(για να μη σας βάζω δύσκολα) Γνωρίζετε πως ξεμπερδεύουν μ΄αυτήν εκεί που βρίσκεται ο χειριστής γεωργικού μηχανήματος; Μα απλά με τη χρήση του γεωργικού μηχανήματος. Επομένως ο ΕΝΑΣ που διαθέτει η υπηρεσία μας δεν φθάνει. Χρειάζονταν κι άλλοι όπως και γεωπόνοι, αλλά τότε θα λέγατε τι χρειάζονται οι γεωπόνοι.. Γιατί να αναλάβετε εσείς την οδήγηση τρακτέρ δε μου φαίνεται ούτε λογικό, αλλά ούτε και ρεαλιστικό.
Δακτυλογράφοι.
Έως το 1995 οι Υπηρεσίες δεν διέθεταν ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Επομένως οι δακτυλογράφοι ήταν απαραίτητοι. Όσοι λοιπόν ξέμειναν από τότε χειρίζονται υπολογιστή. Κατά τη γνώμη σας δε χρειάζονται. Αναρωτιέστε πόσοι υπολογιστές αναλογούν σε κάθε υπηρεσία για να αντιμετωπίσεις το πλήθος των εγγράφων;
Φυσικοθεραπεύτρια
Μιλάμε για μία θέση (από την οποία θεωρείτε ότι θα σωθεί το κράτος) η οποία η δουλειά της είναι συντηρήτρια χαρτιού. Δεν σας ενδιαφέρει διόλου ποιος θα κάνει αυτή τη δουλειά. Μήπως λοιπόν με μια απλή μετάταξη θα μπορούσε να είχε λυθεί το ζήτημα; Αλλά ξέχασα τη χαρακτηρίζετε άδικο θύμα της κρίσης και ξεμπερδεύετε.
Χειριστές φωτοτυπικών μηχανημάτων
Επειδή δεν γνωρίζετε τι ακριβώς τραβάμε με τα έγγραφα, αν λείψουν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι τότε τη δουλειά θα πρέπει να τη βγάζουν οι αρχαιολόγοι. Επομένως θα καθυστερούμε τις υποθέσεις πολίτων.
Αγγελιοφόροι.
Πράγματι δεν γνωρίζω το αντικείμενό τους και δεν μπορώ να σας μιλήσω γι αυτούς. Ένα είναι βέβαιο ότι δεν κάθονται. Όντως όπως διαπιστώνεται δεν ζούμε στην εποχή του Περικλή και του Φειδιππίδη, αλλά θα προσέθετα εγώ, την εποχή των παπαγάλων και των αυτοανακηρυσσομένων επαϊόντων δημοσιογράφων.
Με την κατακλείδα του σχολίου-απάντησή σας βγάζετε όλη τη κακία σας. Λέτε: «Αλλά αυτά έπρεπε να γίνουν τις καλές εποχές, διά της αξιολόγησης προσωπικού και δομών. Οι επιτυχείς αγώνες των συνδικαλιστών, όλα τα προηγούμενα χρόνια, κατά της αξιολόγησης έχει -πιθανότατα- άδικα θύματα την ώρα της κρίσης».
Για ποιες καλές εποχές μιλάτε; Εμείς στο ΥΠΠΟΑ δεν τις έχουμε ζήσει ποτέ. Κι αυτοί οι λίγοι που τις έζησαν πάλι με το μνημόνιο είναι και μια χαρά θέσεις κατέχουν (πολιτικές και διορισμένοι πάντα) Συμπάσχουν Πάσχο μου κι αυτοί; Για ποια αξιολόγηση δομών και προσωπικού μιλάτε, όταν αυτοί που έπρεπε να τη κάνουν τότε κατέχουν ακόμη και σήμερα καίριες θέσεις στο υπουργείο; Αυτά δε τα γνωρίζετε;: Μην σας κάνω μάθημα εγώ, ένας ερασιτέχνης δημοσιογράφος. Οι ίδιοι που δεν έκαναν έως τα τώρα αξιολόγηση θα μα αξιολογήσουν; Και βεβαίως για σας για όλα φταίνε οι επιτυχείς αγώνες των συνδικαλιστών ε; Ενώ οι κκ Βενιζέλος (πολιτιστική ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης, Ολυμπιακοί αγώνες, λίστα Λαγκάρντ-πάμπολλα χρόνια υπουργός στο ΥΠΠΟ), Πάγκαλος,(ο μαζί τα φάγαμε, (αλλά γμτ εγώ δεν έχω το φιζίκ του) Ντόρα,( τοκ τοκ Siemens) Βουλγαράκης,(κάτι μου φέρει προς Βατοπέδι) Λιάπης, Καραμανλής… α ξέχασα και Σαμαράς δεν γνώριζαν τίποτε.
Βεβαίως άφησα ως τελευταία την ειδικότητα των ΥΕ γενικών καθηκόντων. Αυτή τη θέση τη γνωρίζετε καλά γι αυτό δεν την αναλύω περαιτέρω. Είστε γενικών καθηκόντων υπερασπιστής των μνημονίων. Υπηρετείστε την όσο μπορείτε, αλλά μην μας τη λέτε κιόλας.
Αιδώς Πάσχοι…

Δεν υπάρχουν σχόλια: