Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Μητσοτάκης: ΝΑ κι αν είσαι μόνιμος… ΝΑΑ κι αν είσαι ΙΔΑΧ!


Απολύεστεεεεεεε......

Φαίνεται ότι με το νομοσχέδιο που κατέθεσε ο κ. Μητσοτάκης επιτυγχάνεται για τη κυβέρνηση αυτό που επιζητούσε. Για να είμαι πιο συγκεκριμένος. Ο Μητσοτάκης βρίσκει μ’ αυτόν τον τρόπο τη δεξαμενή των υπό απόλυση δημοσίων Υπαλλήλων. Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη μίλησε για 11.000 απολύσεις μέσα στο 2014. Επομένως από κάπου πρέπει να βρεθεί αυτός ο αριθμός
Ο νέος τρόπος αξιολόγησης είναι το πρώτο εργαλείο το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στον υπουργό να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή την δεξαμενή ανθρώπων υπό απόλυση ασχέτως (και επιμένω εδώ) με την εργασιακή σχέση. Μάλιστα με εγκύκλιο του, καλεί τους διευθυντές να μην αποστέλλουν τα φύλλα αξιολόγησης για το 2013 ενόψει της ψήφισης του νέου νόμου. Μια τέτοια πράξη είναι εντελώς ανήκουστη και εντελώς αντισυνταγματική. Αλλά ποιος νοιάζεται για το Σύνταγμα τώρα; Μόνο εμείς!
Κύριο ρόλο στο νέο νομοσχέδιο περί αξιολόγησης, διαδραματίζουν τα περίφημα ποσοστά. Τα ποσοστά που προτείνονται και επιβάλλονται αυστηρώς είναι ότι σε κάθε υπηρεσία πρέπει να υπάρχουν 25% άριστοι 60% καλοί και 15% κακοί υπάλληλοι
Αυτό το άηθες ποσοστιαίο σύστημα θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις δημόσιες Υπηρεσίες. Πρόκειται για σύστημα κομμένο και ραμμένο στην μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις των δανειστών. Ο Κυρ Μητσοτάκης μην γνωρίζοντας από δημόσια διοίκηση επιθυμεί να μεταβάλει σε ζούγκλα όλο το Δημόσιο. Έτσι έχει μάθει αυτός! Ειδικότερα οι προτεινόμενες προτάσεις:
1.       Θ’ αυξήσουν τον ανταγωνισμό (όχι βεβαίως με την ευγενή άμιλλα) ανάμεσα στους υπαλλήλους και ο καθένας θα προσπαθεί να επιβιώσει με οποιονδήποτε τρόπο και μέσο.
2.       Θα δημιουργήσουν αρνητικό και αντισυναδελφικό κλίμα σε κάθε υπηρεσία. (Ηδη τα πρώτα καμπανάκια δυστυχώς άρχισαν να χτυπούν)
3.         Θα «χτιστούν» συμπεριφορές οι οποίες από τη μια θα κατηγοριοποιούν τους συναδέλφους σε «παρακείμενους» (να το πω κομψά για να μην πω υποκείμενους) του κάθε διευθυντή, ώστε να τύχουν βαθμολόγησης εντασσόμενοι στους αρίστους του 25% και στις παρίες και τους δακτυλοδεικτούμενους υπαλλήλους του 15%.
4.         Θα δημιουργήσουν ανθρώπους κάθε λογής «περιβαλλόντων», όπως οι παρά τω διευθυντή», «οι παρα την πολιτική ηγεσία», «οι παρά τους παλαιοσυνδικαλιστές» οι οποίοι θα «μεταφέρουν» «πράγματα» και καταστάσεις στους «ευεργέτες» τους. Ο ραγιαδισμός πλέον και με νόμο.
5.       Η δουλειά της υπηρεσίας μετά απ’ όλα αυτά μέσα σ’ ένα τέτοιο κλίμα δεν θα είναι δυνατόν να προχωράει ομαλά ούτε για τους συναδέλφους, αλλά ούτε για τους πολίτες. Αντίθετα, ιδιαίτερα στις μικρότερες υπηρεσίες θα βγουν μπροστά οι προσωπικές αντιδικίες. Θα μετατραπούν οι υπηρεσίες ή σε νεκροταφεία και θα έχουν υπαλλήλους που να μην μιλάει ο ένας στον άλλον ή σε χασάπικα όπου ο ένας να σαμποτάρει τον άλλον και να τον σφάζει… (με το μπαμπάκι η άνευ δεν μπορώ να υποσχεθώ).
6.       Σε μικρές και όχι μόνο υπηρεσίες, ανάμεσα σε 10 ή 20 υπαλλήλους (πολλές υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, έχουν μικρό και ακόμη μικρότερο δυναμικό) ο διευθυντής θα πρέπει να βρίσκει, κάθε χρονιά το 15% των «κακών» υπαλλήλων. Και αν δεν υπάρχουν; Άντε και τους βρήκε την πρώτη χρονιά, την δεύτερη τι ακριβώς θα κάνει;
Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι «δεν θέλετε δηλαδή αξιολόγηση;» Ας απαντήσουμε. Υπάρχει καθεστώς αξιολόγησης και αυτό φτάνει. Αρκεί να γίνεται με σωστό και συστηματικό τρόπο και να διπλοελέγχεται από ανώτερο φορέα, χωρίς βέβαια το φόβο της επικείμενης απόλυσης. Γιατί αυτές τις εποχές μόνο ο Μητσοτάκης δεν είναι ο καταλληλότερος να μιλήσει για αξιοκρατία και για το ότι «δεν υπάρχει φόβος απόλυσης»
Το δεύτερο εργαλείο δεξαμενής υπό απόλυση, βρέθηκε στο ΠΔ Παυλόπουλου και στους συναδέλφους αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ). Η προτεινόμενη επανεξέταση όλων των φακέλων  ουσιαστικά αμφισβητεί το ίδιο το προεδρικό διάταγμα. Βάζει σε μαύρη λίστα όλους μα όλους τους ΙΔΑΧ, αμφισβητεί τη δουλειά δέκα χρόνων, αμφισβητεί όχι μόνο διευθυντές, υπηρεσιακά συμβούλια, αλλά και τον ίδιον τον ΑΣΕΠ που επικύρωσε την κάθε μετατροπή σύμβασης. Δηλαδή επιχειρείται μετά από 10 χρόνια μια νέα ερμηνεία του ΠΔ
Εδώ πρόκειται για μια μεγάλη ανατροπή που αφορά άμεσα το δικό μας υπουργείο για το οποίο έγινε μάλιστα πολύς λόγος στα ΜΜΕ, (τυχαίο;).
Συγκεκριμένα:
Δεν λαμβάνεται υπόψην το καθεστώς με το οποίο δούλευαν οι συνάδελφοι ως έκτακτοι. Όλοι μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αρχαιολόγοι είτε δούλευαν στο Υπουργείο είτε σε μεγάλα έργα, είτε σε λεγόμενα ιδιωτικά έδιναν αποκλειστικά λόγο στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία η οποία άλλωστε αυτή ήταν που τους είχε προτείνει.
Στο όνομα της αξιοκρατίας έρχονται μετά από χρόνια να ελέγξουν φακέλους και βάζουν τον όλο έλεγχο υπό την αιγίδα του ΑΣΕΠ. Καλείται δηλαδή ο ΑΣΕΠ να αναιρέσει τις παλαιές τους αποφάσεις; Η σχιζοφρένεια σε όλο της το μεγαλείο.
Στο όνομα της αξιοκρατίας θα κληθούν σε προφορική συνέντευξη οι ΙΔΑΧ για να αποδείξουν αλήθεια τι; ‘Ότι δούλευαν στο ΜΕΤΡΟ, στον ΟΑΝΜΑ, κλπ.
Στο όνομα της αξιοκρατίας τα κριτήρια κάθε φορά θα τα βάζει ο εκάστοτε υπουργός; Που κολλάει λοιπόν η αξιοκρατία;
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Επιθυμούν τη διάλυση της αρχαιολογικής υπηρεσίας και το μοίρασμά της σε ιδιώτες. Αποκαλυπτικά τα ευνοϊκά σχόλια στις προτάσεις του κ. Μίλλερ για ιδιωτικοποίηση των αρχαιολογικών χώρων. Μ’ αυτό τον τρόπο παρακάμπτουν το άρθρο 46 του Συντάγματος για την πολιτιστική κληρονομιά και το δημόσιο χαρακτήρα της για την οποία δεκάρα (και κυριολεκτικώς) δε δίνουν.
                Οι ευθύνες όλων μας είναι τεράστιες.
Όλοι οι διευθυντές πρέπει να αποστείλουν το φύλο αξιολόγησης του 2013.
Ν’ αρνηθούν με δυναμικό τρόπο την ποσοστιαία αξιολόγηση. Ας πάρουν κάποια πρωτοβουλία γιατί θα έρθει κι η σειρά τους. Με εξετάσεις θα γίνεται λέει ο Κυρ. Μητσοτάκης η επιλογή. Το ακούσατε;
Να δημιουργήσουμε δίχτυ αλληλεγγύης και συναδελφικότητας μεταξύ μας, ώστε να απομονώσουμε τους κουκουλοφόρους καταγγέλλοντες, οι οποίοι στέλνουν ραβασάκια στο Υπουργείο για πλαστά χαρτιά.
Να προστατεύσουμε τον πολιτισμό μας γιατί ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ και βεβαίως όχι η οικογένεια Μητσοτάκη.
Αποτελεί όνειδος για τους συναδέλφους σε υψηλά πολιτικά κλιμάκια, μετά και από αυτές τις κινήσεις της κυβέρνησης, η παραμονή στη θέση τους. Αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη και την πίσσα και τα πούπουλα άλλοι. Με τη σιωπή τους σιγοντάρουν μια πολιτική που θα σβήσει την αρχαιολογική υπηρεσία από το χάρτη, έτσι για να χαίρονται οι κάθε λογής «Μίλερ»
 Κι ακολουθεί και το οργανόγραμμα. Εκεί να δείτε. Τότε θα ολοκληρωθεί το θέσφατο του Μητσοτάκη: ΝΑ!… κι αν είσαι μόνιμος ,ΝΑ!… κι αν είσαι ΙΔΑΧ! Απολύεσαι!
Θα τους αφήσουμε; Έως πότε θα παίζουν με τις ζωές μας; Ας τους απολύσουμε εμείς πρώτοι! Τα τελευταία δεν είναι συνθήματα είναι η ίδια μας η ζωή.

© Επιμελητής Επιμελητόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: