Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 10 Φλεβάρη

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ!

ΟΛΟΙ-ΕΣ ΣΤΗΝ 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ

ΑΔΕΔΥ & ΠΟΕΙΔΔ: Συγκέντρωση και διαδήλωση 10:30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος

Προσυγκέντρωση ΥΠΠΟΤ: 9:00 π.μ. στη Μπουμπουλίνας

Μέσα από μια οργανωμένη εκστρατεία ψεύδους, η κυβέρνηση παρουσιάζει στα ΜΜΕ τους δημοσίους υπαλλήλους να αμείβονται με χιλιάδες ευρώ και να απολαμβάνουν απαράδεκτα προνόμια. Στόχος δεν είναι οι δήθεν υψηλόμισθοι, αλλά το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων και των εργαζόμενων, που σύμφωνα με τις επιταγές των «αγορών» θα πρέπει να… πεινάσουν για να βγει η χώρα από την κρίση!

Αν κανείς διαβάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (www.mnec.gr) καταλαβαίνει ποια είναι η κατεύθυνση της κυβέρνησης: Μπορεί την κρίση να την δημιούργησαν οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί, οι Τράπεζες και το κεφάλαιο, όμως για να βγούμε (υποτίθεται) από την κρίση πρέπει να περικοπούν οι δικοί μας μισθοί, οι συντάξεις, να μειωθεί το κόστος της ασφάλισης και της περίθαλψης και να ιδιωτικοποιηθεί κάθε δημόσιο αγαθό. Να πληρώσουν δηλαδή οι… συνήθεις ύποπτοι (μισθωτοί) για τις μίζες, τα Βατοπαίδια, τα «δομημένα ομόλογα», το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ, ΘΑ ΠΕΙΝΑΣΟΥΜΕ!

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης (και τις δεσμεύσεις που δίνει στην ΕΕ και τους διεθνείς κερδοσκόπους), οι αποδοχές μας θα υποστούν ΜΕΙΩΣΗ από φέτος και θα διατηρηθούν μειωμένες ως το 2013! Μετά θα μας ζητήσουν άλλα τόσα χρόνια για να ισορροπήσει το έλλειμμα και πάει λέγοντας….

1. Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι βασικοί μισθοί μας είναι πολύ χαμηλοί, και οι αποδοχές μας διαμορφώνονται από τα επιδόματα. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (σ. 24), μείωση θα υποστούν ΟΛΑ τα επιδόματα, εκτός του επιδόματος οικογένειας και τέκνων. Άρα, μείωση μπορεί να υπάρξει: στο πολιτιστικό επίδομα (150 ευρώ), στο κίνητρο απόδοσης (80-100 ευρώ), στην προσωπική διαφορά (176 ευρώ), στα επιδόματα μεταπτυχιακών, διδακτορικών, ευθύνης, παραμεθορίου και τα κλαδικά ή ειδικά επιδόματα (αρχαιολογικό, ανθυγιεινό, επίδομα Ακρόπολης, καταδυτικό κ.λπ.). Σε τι ποσοστό θα μειωθούν; Κανείς δεν γνωρίζει ακόμη, αφού η κυβέρνηση κάνει ασκήσεις επί χάρτου και βέβαια οι αγώνες μπορούν να την σταματήσουν. Αν ισχύσει η περικοπή κατά 10%, οι αποδοχές μας θα μειωθούν από 40 ως 80 ευρώ, αναλόγως τον κλάδο, και μάλιστα αναδρομικά από 1/1/2010!

2. ΠΑΓΩΝΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ και μάλιστα για δεύτερη χρονιά. Πήγε περίπατο η αύξηση του 1,5% που μας έλεγαν μέχρι χτες! Θα έχουμε πραγματική και ονομαστική μείωση των αποδοχών ΟΛΩΝ, μόνιμων και συμβασιούχων. Την ίδια στιγμή που ο πληθωρισμός τρέχει, το κόστος ζωής ανεβαίνει και αυξάνεται ο πληθυσμός που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Είναι ή δεν είναι πολιτικοί απατεώνες όταν προεκλογικά δήλωναν ότι ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ το εισόδημα κανενός;

3. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του μισθού από τον Απρίλη: Η μηνιαία παρακράτηση φόρου από το μισθό μας θα διπλασιαστεί, αν υπολογιστεί με βάση το νέο αφορολόγητο των 6.000 ευρώ (αντί των 12.000 ευρώ, που είναι σήμερα). Με βάση όλα τα παραπάνω η συνολική μείωση του μισθού μας μπορεί να ξεπεράσει τα 100-140 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίσουμε την απώλεια από την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης στα εξαιρέσιμα και άλλες αμοιβές.

4. Μειώνονται (κι άλλο!) τα κονδύλια για εκτός έδρας, εξαιρέσιμα, αμοιβές πέραν του πενθημέρου κ.λπ. Περικόπτεται ο αριθμός των συμβασιούχων χωρίς ΚΑΜΙΑ νέα πρόσληψη μόνιμου υπαλλήλου για το 2010. Ήδη το ισχνό κονδύλι του Υπουργείου Πολιτισμού (70 εκ. ευρώ λιγότερα από πέρσι) περικόπτεται κατά 10% επιπλέον, όπως επίσης τα χρήματα για την παιδεία, την υγεία, την ασφάλιση.

Κι όλα αυτά γιατί; Για να εξοικονομηθούν, σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς, συνολικά 650 εκ. ευρώ από τους «βολεμένους» δημόσιους υπάλληλους. Ας συγκρίνουμε το ποσό αυτό με τα 5,5 δις ευρώ που χαρίστηκαν μόλις πρόσφατα σε χρηματιστηριακή εταιρεία (πρόστιμο που έπρεπε να πληρώσει για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, αλλά… παραγράφηκε). Ας κάνουμε τη σύγκριση με τα δισεκατομμύρια χρωστούμενα από ασφαλιστικές εισφορές που δεν έχουν καταβάλλει ποτέ οι Τράπεζες, οι μεγάλες εταιρείες, τα ΜΜΕ και άλλοι, γιατί τα χρέη τους «ρυθμίστηκαν» (βλ. χαρίστηκαν) με νόμους του κράτους. Ας το συγκρίνουμε με τα 28 δις ευρώ που μόλις πέρσι δανείστηκε η χώρα για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα! Γιατί το 2009, εν μέσω κρίσης, ενώ η ανεργία αυξανόταν και οι μισθοί μας πάγωναν, οι μεγάλες ελληνικές Τράπεζες είχαν καθαρά κέρδη σχεδόν 3 δις ευρώ; Ας το συγκρίνουμε με τα υπέρογκα ποσά για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς που αγοράζει η χώρα κάτω από τους εκβιασμούς των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Ούτε η οικονομία θα «σωθεί», ούτε η κρίση θα ξεπεραστεί από την περικοπή του μισθού μας. Αντιθέτως, πολύ περισσότερα χρήματα θα μπορούσε να «εξοικονομήσει» το κράτος από την πραγματική φορολόγηση των κερδών των Τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων που σήμερα φορολογούνται στα καθαρά τους κέρδη με την ίδια φορολογική κλίμακα (25%) με την οποία φορολογούνται και οι περισσότεροι μισθωτοί!! Στα καθ’ ημάς, πολύ περισσότερα θα μπορούσαν να «εξοικονομήσουν» κλείνοντας τον αμαρτωλό και καταχρεωμένο ΟΠΕΠ Α.Ε. παρά μειώνοντας τις (ήδη πενιχρές) αποδοχές μας. Όμως, ο πραγματικός λόγος για τις περικοπές είναι ότι η κυβέρνηση θέλει να βάλει χέρι σε κάθε εργατικό δικαίωμα, στο μισθό, στην ασφάλιση, στο δικαίωμα στην εργασία και να αναγκάσει τους εργαζόμενους να σκύψουν το κεφάλι. Θα τους αφήσουμε;

Η επίθεση της κυβέρνησης δεν εξαντλείται στους μισθούς. Οι νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις μας αφορούν όλους, μόνιμους και συμβασιούχους.

· Η εξίσωση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών, που θα σημαίνει από 5-15 χρόνια παραπάνω δουλειάς για τις γυναίκες εργαζόμενες, θα κατατεθεί για ψήφιση τον Μάρτιο. Ήδη η κατάσταση του ΟΠΑΔ, του ΙΚΑ και των Ταμείων του δημοσίου είναι οικτρή, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει κι άλλες περικοπές στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού.

· Στο στόχαστρο μπαίνει για άλλη μια φορά η μόνιμη εργασία. Το 2010 παγώνουν όλες οι μόνιμες προσλήψεις, ενώ από το 2011 για κάθε 5 υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται θα προσλαμβάνεται 1! Πώς ακριβώς θα ανταποκριθεί το δημόσιο στις ανάγκες του; Με τη μερική απασχόληση, την εκ περιτροπής εργασία και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, που προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την (απο)ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που πρόσφατα δόθηκε στη δημοσιότητα. Με το πρόσχημα της αξιοκρατίας πέταξαν στην ανεργία χιλιάδες συμβασιούχους και εργαζόμενους στα STAGE και τώρα ετοιμάζονται να θεσμοθετήσουν εξάμηνες συμβάσεις των 4 ωρών (και –τι έκπληξη!- με πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ).

ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΑ ΒΑΡΗ ΣΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΛΑΤΕΣ!

H δύναμή μας βρίσκεται στην ενωτική πάλη των εργαζόμενων. Παρά τις λογικές που καλλιεργεί για άλλη μια φορά η κυβερνητική ΠΑΣΚΕ με τη συναίνεση της ΔΑΚΕ («μη μιλάς και θα σε βολέψουμε», «δεν αφορά εμάς» κ.λπ.), παρά την προσπάθεια να στρέψουν τους εργαζόμενους τον έναν απέναντι στον άλλον (τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα απέναντι στους δημοσίους υπαλλήλους, τους επισφαλώς εργαζόμενους απέναντι σε όσους έχουν σταθερή εργασία), στις 10 Φλεβάρη ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ και διαδηλώνουμε ΟΛΟΙ/ΕΣ, ΜΟΝΙΜΟΙ-ΑΟΡΙΣΤΟΥ-ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ (απεργία ΑΔΕΔΥ-ΠΟΕΙΔΔ).

ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ/ΕΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ για να πάρει η κυβέρνηση το μήνυμα ότι δεν θα ανεχτούμε καμιά περικοπή στα δικαιώματά μας, καμιά περικοπή στη ζωή μας.

· Να μην εφαρμοστούν οι περικοπές που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Καμιά υποταγή στις επιταγές της Ε.Ε. και των διεθνών κερδοσκόπων. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν!

· Καμιά περικοπή στις αποδοχές μας. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις.

· Μονιμοποίηση των συμβασιούχων-Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα 4200 οργανικά κενά του Υπουργείου- Μία σχέση εργασίας στο δημόσιο: η μόνιμη εργασία.

· Αύξηση των δαπανών για τον πολιτισμό. Κάρτα πολιτισμού για χαμηλόμισθους και ανέργους. Κατάργηση των Α.Ε. και των Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου στον χώρο του πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: