Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Πίσω από το εξώφυλλο του focus


Λίγο πριν τη κατοχή των γερμανών διευθυντής του αρχαιολογικού μουσείου Αθηνών (του γνωστού επί της Πατησίων) ήταν ο αείμνηστος αρχαιολόγος Χρ. Καρούζος.

Ο ίδιος και η συζυγός του αρχαιολόγος Σέμνη, ήταν μέλη του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου, του ινστιτούτου που ήταν από τα πρώτα που ιδρύθηκαν εντός των ορίων του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Ο ίδιος ηγήθηκε ενός προγράμματος του ελληνικού τότε κράτους απόκρυψης των σπουδαιοτέρων εκθεμάτων του Εθνικού αρχαιολογικού Μουσείου με στόχο να μη τα βρουν ποτέ οι κατακτητές.Και το κατάφερε!Το ίδιο συνέβη και σε πολλά άλα μέρη της Ελλάδος.Για παράδειγμα και στην Ακρόπολη σπουδαία εκθέματα φυλάχθηκαν εντός των σπηλαίων του βράχου και σφραγίστηκαν. Παρ΄όλα αυτά οι Γερμανοί πήραν πολλά και τα μετέφεραν στο Βερολίνο.

Τι να πει κανείς για τους Γερμανούς;

Οτι δεν έχουν οργανωμένα τα καλύτερα Μουσεία στο κόσμο;από τους καλύτερους εξειδικευμένους επιστήμονες;με καλή συντήρηση και προστασία;

Ομως δεν είναι όλα ασπρο -μαύρο. Δεν είναι καλά καμωμένα εκεί στα Ευρώπας!

Στα μουσεία τους οι Γερμανοί έχουν τα γλυπτά του αετώματος της Αφαίας Αθηνάς από την Αίγινα στο Μόναχο, το ναό της Περγάμου (αφού πριόνισαν τον ανάγλυφο διάκοσμο για να τον μεταφέρουν)και άλλα μνημεία ολόκληρα από τη Μ. Ασία, από την Αίγυπτο και πολλά-πολλά άλλα από πολλές άλλες χωρες - αποικίες τους την Αίγυπτο.

Αυτό δε σημαίνει ότι ο λαός τους δεν έχει πολιτισμό ή δεν έχει να παρουσιάσει υψίστης αξίας δημιουργήματα.

Μετά τους Γερμανούς είναι και οι γνωστοί για τα μάρμαρα του Παρθενώνα Αγγλοι, οι Γάλλοι,κ.αλ.Όλοι για το καλό μας και για το καλό των αρχαίων. Ως αποικιοκράτες δρούσαν πριν από μας για μας, γιατί εμείς είμασταν "άξεστοι", "απολίτιστοι" κλπ...

Και τώρα μ΄αυτή την εικόνα στο focus (αλλά περισσότερο με την παρεμβατική πολιτική τους) δρουν ξανά ως αποικιοκράτες υπενθυμίζοντας μας με την εικόνα της Αφροδίτης της Μήλου -και αυτή βρίσκεται στο Λούβρο) ότι πάλι αυτοί έχουν όπως παλιά τον πρώτο λόγο, ότι αυτοί είναι τα αφεντικά (μας;) Κι αυτό έχει σημασία!


Και για να κλείσω όπως άρχισα:

Το 1941 ο αείμνηστος Καρούζος με τη συζυγό του αρχαιολόγοι και οι δύο υπέβαλλαν την παραίτησή τους από μέλη του γερμανικού εν Αθήναις αρχαιολογικού ινστιτούτου. Με θάρρος βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους, αυτοί που λάτρευαν την γερμανική οργάνωση της αρχαιολογικής επιστήμης αντέδρασαν πήγαν κόντρα στο ρεύμα αποβάλλοντας την όποια ραγιάδικη συνμπεριφορά.


Επίμετρο

Σε καμία περίπτωση δεν αποδίδω τα ίδια σε λαό και εξουσία του γερμανικού κρατους.

Η λαγνεία μετατρέπει τους ανθρώπους σε αόματους πόσο περισσότερο η ευρωλαγνεία.

Σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζομαι με τον "πατριωτισμό" του Αδώνιδος και του Καρατζαφέρη. Βρωμίζουν τα λόγια τους τα υψηλά δημιουργήματα.

Είναι για γέλια η όποια προσπάθεια απόκρυψης των μέτρων πίσω από το εξώφυλλο του focus!1 σχόλιο:

ArchaeologyMatters είπε...

Μιάς και ο λόγος (και) για το μουσείο Περγάμου:

http://archaeologymatters2.blogspot.com/2010/02/leaky-pergamum-museum.html

(Πρωτότυπο: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_2_24/02/2010_391862)

Συμβαίνει και ες την εσπέραν...

Φιλικά.