Τρίτη 17 Μαρτίου 2009

ΓΙΑΤΙ Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

Είναι σαφές ότι έπρεπε να προηγηθούν οι επίμονες και πετυχημένες κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης για να προβληθούν τα αιτήματά μας στην κοινή γνώμη και να πιεστεί η πολιτική ηγεσία να επεξεργαστεί τροπολογία για την πληρωμή των εργαζόμενων με ασφαλιστικά μέτρα. Με καθαρά επικοινωνιακό τρόπο ο Υπουργός δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να καταθέσει την τροπολογία την παραμονή των επαναλαμβανόμενων απεργιών και του αποκλεισμού στην Ακρόπολη, επίσης την έδωσε στη δημοσιότητα λίγες ώρες πριν τη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας με τους εκπροσώπους των Σωματείων συμβασιούχων ώστε να τους φέρει προ τετελεσμένων και η συνάντηση αυτή να έχει ουσιαστικά ενημερωτικό χαρακτήρα. Μπορεί η αναδίπλωση αυτή του Υπουργείου, που μέχρι πριν λίγες ημέρες επέμενε ότι δεν υπάρχει νόμιμος τρόπος καταβολής των δεδουλευμένων, να δείχνει ότι οι κινητοποιήσεις έχουν αποτελέσματα, και να προσφέρει έναν τρόπο καταβολής δεδουλευμένων για 500 εργαζόμενους για 1 χρόνο, ωστόσο η λύση που προτείνουν κρύβει πολλές παγίδες, επιχειρεί για άλλη μια φορά να διασπάσει τους συμβασιούχους και απέχει από την αρχική πρόταση του Σωματείου.
· Αντίθετα με τις δηλώσεις Σαμαρά η τροπολογία αυτή δεν λύνει το πρόβλημα των συμβασιούχων. Η τροπολογία που κατατέθηκε την Παρασκευή 13-3 στη Βουλή για να ενταχθεί σε νόμο του Υπουργείου Ανάπτυξης, αφορά τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα αποκλειστικά. Δεν λύνει το πρόβλημα περιορισμού του 24μήνου για τους 2.500-3.000 απολυμένους από το τέλος του 2008 συμβασιούχους οι οποίοι δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν ποτέ ξανά στο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε αποτελεί βήμα για τη μονιμοποίηση των εργαζομένων με ρύθμιση όπως είναι το πάγιο αίτημα του Σωματείου μας.
· Δεν αφορά ούτε καν το σύνολο των εργαζομένων με ασφαλιστικά γιατί θέτει δύο περιορισμούς: οι συμβασιούχοι να εργάζονταν την 1η Νοεμβρίου 2008 (άρα αποκλείει όσους επανήλθαν στην εργασία με δικαστικές αποφάσεις τους επόμενους μήνες) και να έχουν τότε συμπληρώσει 24 μήνες εργασία, αποκλείοντας δεκάδες εργαζόμενους που είχαν τότε μικρότερη προϋπηρεσία. Υπολογίζεται ότι έτσι εξαιρούνται περί τους 200 εργαζόμενους περιορίζοντας τον αριθμό των εργαζομένων στους οποίους αναφέρεται η τροπολογία από 700 σε 500.
· Ουσιαστικός στόχος της τροπολογίας είναι η κατάργηση των ασφαλιστικών μέτρων για το Υπουργείο Πολιτισμού. Ενώ η πρόταση του Σωματείου ήταν να βρεθεί ένας μόνιμος τρόπος πληρωμής για τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά μέτρα για όσο χρόνο διαρκούν, ο στόχος της τροπολογίας είναι διαφορετικός. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα και να συνάψουν ετήσια σύμβαση από 1-11-2008. Μετά τη λήξη της θα βρεθούν πάλι όμηροι της εκάστοτε κυβέρνησης ή υπουργού, για το αν θα δοθεί ο ένας χρόνος παράτασης που προβλέπεται. Η διαδικασία σύναψης νέας σύμβασης, εφόσον η τροπολογία ψηφιστεί, αναμένεται να είναι χρονοβόρα. Για όσους κερδίσουν ασφαλιστικά μέτρα από εδώ και στο εξής προφανώς το Υπουργείο δεν θα τα εκτελεί. Η τροπολογία δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση για όσους έχουν κερδίσει ασφαλιστικά μέτρα και περιμένουν την εκδίκαση της αγωγής για τη μετατροπή της σύμβασής τους σε αορίστου χρόνου, διαδικασία που κρατά 3-4 έτη.
· Παρότι η τροπολογία εξαιρεί τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά από το 24μηνο, αποδεικνύοντας ότι μπορούν να υπάρχουν εξαιρέσεις από το μέτρο, δεν επεκτείνει την εξαίρεση και στους υπόλοιπους συμβασιούχους. Γιατί άραγε; Δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες ότι η τροπολογία αυτή έχει ισχύ για όσους εργάζονταν με συμβάσεις το Νοέμβριο του 2008. Ο αγώνας ενάντια στο 24μηνο και για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων πρέπει να συνεχιστεί αμείωτος, αλλιώς διατρέχουμε τον κίνδυνο το αίτημα να ξεχαστεί και οι απολυμένοι να μείνουν για πάντα εκτός ΥΠΠΟ.
Η τροπολογία αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το ίδιο το Σωματείο για μια μόνιμη λύση στο θέμα πληρωμής των εργαζόμενων με ασφαλιστικά. Δεν δίνει επίσης καμία απάντηση στα υπόλοιπα αιτήματα (24μηνο-μονιμοποιήσεις) που είχαμε θέσει με τις κινητοποιήσεις μας. Γι’ αυτό η ανοιχτή σύσκεψη των συμβασιούχων τη Δευτέρα 16-3 στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την συνέχεια των κινητοποιήσεων για την ανάδειξη όλων των αιτημάτων μας. Καλούμε τις παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ, που συμμετείχαν στη διαδικασία, να σεβαστούν την απόφαση των εργαζομένων, όπως έπραξαν και στις υπόλοιπες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες τις προηγούμενες εβδομάδες. Πρέπει μέχρι την ημερομηνία ψήφισης της επίμαχης τροπολογίας και μετά να αγωνιστούμε για μια δικαιότερη λύση που να καλύπτει πλήρως τους εργαζόμενους με ασφαλιστικά -ακόμα και η διεύρυνση της υπάρχουσας τροπολογίας περνά μόνο μέσα από τις δικές μας πιέσεις. Να απαιτήσουμε εξαίρεση του ΥΠΠΟ από το 24μηνο, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.Οι 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που προκήρυξε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο συνεχίζονται με τις κινητοποιήσεις:

· Τετάρτη 18-3, 12μ. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. 8μμ συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα εγκαίνια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (οδός Ρηγίλλης)
· Πέμπτη 19-3, 8 πμ συγκέντρωση και αποκλεισμός της Ακρόπολης
· Παρασκευή 20-3, συγκέντρωση και αποκλεισμός του Υπ. Πολιτισμού

Ζητάμε

· Να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι με ασφαλιστικά στη δουλειά τους και να πληρώνονται για όσο διάστημα διαρκούν χωρίς περιορισμούς και εξαιρέσεις.
· Την κατάργηση του 24μήνου για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟ εδώ και τώρα.
· Νέα νομοθετική ρύθμιση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο ΥΠΠΟ.
· Την άμεση επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
· Προσλήψεις συμβασιούχων με πλήρη διαφάνεια και κριτήριο την προϋπηρεσία και τα προσόντα. Να καταργηθούν οι προσλήψεις συμβασιούχων μέσω Γενικών Διευθύνσεων


Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση

Δεν υπάρχουν σχόλια: