Σάββατο 21 Μαρτίου 2009

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΖΩΝΤΑΝΟ Ή ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟ… ΓΥΨΟ;

Η στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για το εργασιακό μέλλον των συμβασιούχων στο Υπουργείο Πολιτισμού. Οι πρόσφατες γενναίες κινητοποιήσεις πέτυχαν να δημοσιοποιήσουν στον τύπο και στην κοινή γνώμη τα προβλήματα των συμβασιούχων του ΥΠ.ΠΟ. και να κάμψουν την αντίσταση της κυβέρνησης οδηγώντας σε αναζήτηση λύσης τουλάχιστον για το θέμα της πληρωμής των εργαζόμενων με ασφαλιστικά. Η λύση που ήρθε όμως με τη μορφή της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή 13-3 κρύβει πολλές παγίδες: προσφέρει έναν χρόνο σύμβαση (με δυνατότητα παράτασης ενός έτους που εξαρτάται από την βούληση του τότε υπουργού ή κυβέρνησης) σε μέρος των εργαζόμενων με ασφαλιστικά (500 από τους περίπου 700), με την προϋπόθεση ότι θα παραιτηθούν από αυτά. Για όποιον κερδίζει ασφαλιστικά από εδώ και πέρα το Υπουργείο δεν θα τα εκτελεί.
Τις τελευταίες μέρες Υπουργείο και Κυβέρνηση επιχειρούν με δελτία τύπου, εξαπολύοντας πόλεμο συκοφαντίας στον αγώνα των συμβασιούχων, να παραπληροφορήσουν την κοινή γνώμη ότι όλα τα προβλήματα έχουν λυθεί. Ωστόσο όλοι αντιλαμβάνονται ότι προσφέροντας μια προσωρινή λύση στο θέμα καταβολής των δεδουλευμένων για μερίδα συναδέλφων δεν απαντούν στα υπόλοιπα: στο αίτημα υπέρβασης του 24μήνου, μονιμοποίησης των συμβασιούχων και κάλυψης των οργανικών κενών του ΥΠΠΟ με μόνιμο προσωπικό. Αν το Σωματείο αποδεχτεί άκριτα τη λύση και αναστείλει τη δράση υπάρχει κίνδυνος η τροπολογία να περάσει ως έχει, τα υπόλοιπα αιτήματα να ξεχαστούν, στις προκηρύξεις να προσληφθούν αποκλειστικά νέοι εργαζόμενοι και οι απολυμένοι να αναζητήσουν αλλού δουλειά. Ο μόνος δρόμος που έχει αποτελέσματα, όπως αποδείχτηκε, είναι η αγωνιστική και ανεξάρτητη από πολιτικές παρεμβάσεις πορεία του Σωματείου.
Δυστυχώς οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ (ΠΑΣΚΕ) δεν εγγυώνται μια τέτοια πορεία καθώς μένουν δέσμιοι των κομματικών τους δεσμεύσεων και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Τελευταία πράξη του δράματος η έκδοση κοινού δελτίου τύπου στις 17-3 που ενημερώνει αναδρομικά ότι οι απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν ανασταλεί από την Πέμπτη 12-3 (ημέρα αναστολής του αποκλεισμού στην Ακρόπολη!), ενώ όλοι γνωρίζουν ότι οι απεργίες συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες, καταγγέλλοντας ως μειοψηφία όσους αντιδρούν στην τροπολογία ή επιμένουν να θέτουν τα αιτήματα 24μήνου και μονιμοποιήσεων. Το δελτίο συνοδεύεται από δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις δηλώσεις Κυβέρνησης-Υπουργείου και τα απειλητικά δελτία τύπου.
Η πραξικοπηματική αυτή ενέργεια στρέφεται ενάντια στις αποφάσεις της σύσκεψης συμβασιούχων στις 16-3 που αποφάσισε τη συνέχιση των κινητοποιήσεων (άλλωστε τη μορφή των κινητοποιήσεων τις τελευταίες εβδομάδες αποφάσισαν μετά τη ΓΣ ανάλογες συσκέψεις που είχαν τότε δεσμεύσει τη βούληση του ΔΣ και της Ομοσπονδίας) και υπονομεύει την υλοποίησή τους γιατί κοινοποιεί στην πολιτική ηγεσία ότι το Σωματείο δεν συμμετέχει πια στις απεργίες της ΠΟΕΙΔΔ, θέτοντας σε κίνδυνο τους συναδέλφους που θέλουν να απεργήσουν. Είναι πράξη πολιτικά κατευθυνόμενη και δείχνει ότι η πρόθεση των δύο παρατάξεων είναι η άνευ όρου επίδειξη νομιμοφροσύνης στην κυβέρνηση, το ξεπούλημα των απολυμένων, η πλήρης αδράνεια του Σωματείου. Είναι τραγικό μια κομματική-συνδικαλιστική μειοψηφία λίγων «εκπροσώπων», πέρα και έξω από τις αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, να βαφτίζει μειοψηφία τον κόσμο που σκέφτεται και αντιδρά, και να ακυρώνει τη δράση του. Εντυπωσιακή είναι επίσης η πλήρης ταύτιση των δύο παρατάξεων ΔΑΚΕ- ΠΑΣΚΕ (ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ) στην αναστολή και… καταστολή των κινητοποιήσεων, και τη στήριξη της κυβέρνησης, προαναγγέλλοντας προφανώς την μετεκλογική τους συνεργασία στο ΔΣ (όπως και στην προηγούμενη θητεία άλλωστε). Οι φίλοι στα δύσκολα φαίνονται, αναρωτιόμαστε μάλιστα ποιος ο λόγος να κατεβαίνουν σε χωριστά ψηφοδέλτια… Η κοινή αυθαιρεσία τους έφτασε μάλιστα στην αντικαταστατική και παράνομη κατάργηση της τοπικής επιτροπής Ναυπλίου, επιτροπής με 8ετή δράση, 5 μέρες πριν τις εκλογές! Είναι προφανές ότι αλλού παίζονται τα «προεκλογικά παιχνίδια».
Μόνη λύση είναι η συνέχιση του αγώνα των απολυμένων και απλήρωτων συμβασιούχων και η συνεχής προβολή των αιτημάτων μέχρι την εύρεση μιας δίκαιης λύσης στις πληρωμές, την υπέρβαση του 24μήνου, την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση δεν υπόσχεται λύσεις ούτε παίζει προεκλογικά με τις προσδοκίες των εργαζομένων. Συντάσσεται όμως στον αγώνα των δημοκρατικών διαδικασιών, των διεκδικήσεων, των κινητοποιήσεων. Είναι η μόνη παράταξη που εδώ και χρόνια προβάλει και έχει σαφή θέση στο ζήτημα του 24μήνου, των κομματικών προσλήψεων μέσω Γεν. Διευθύνσεων, στο αίτημα μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη στιγμή που οι άλλες παρατάξεις διασπούν συνεχώς τους συμβασιούχους. Έχουμε την ευθύνη της άποψής μας που καταθέτουμε δημόσια με πάμπολλες ενημερωτικές ανακοινώσεις, την έκδοση του ΑΤΑΚΤΩΣ, τα δελτία τύπου, τις επαφές με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν γυρίζουμε την πλάτη σε όσους απολύονται (όπως οι άλλες παρατάξεις). Αναδεικνύουμε τα προβλήματα της ελαστικής εργασίας και αγωνιζόμαστε για μια μόνιμη σχέση εργασίας στο δημόσιο. Παραμένουμε ανεξάρτητοι από κόμματα και συνδικαλιστικές ηγεσίες.
Η συμμετοχή και η στάση όλων στις εκλογές στις 23-3 θα κρίνει τη σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που θα είναι κρίσιμη για τη δράση του Σωματείου το επόμενο διάστημα. Τη στιγμή που διακυβεύεται το μέλλον όλων μας οι εργαζόμενοι πρέπει να σκεφτούν αν θα ανανεώσουν τη θητεία ενός αποτυχημένου και επικίνδυνου προεδρείου (ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚΕ) ή αν θα αλλάξουν τους συσχετισμούς. Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, όπως το έχει αποδείξει, θα είναι πάντα σε θέση μάχης για ένα δημοκρατικό-ανοιχτό-μαχητικό σωματείο.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΣ, ΠΟΕΙΔΔ, ΕΚΑ
1. Αγγελίδης Παναγιώτης, Θ΄ ΕΠΚΑ
2. Αθανασέλος Βασίλειος, Κ΄ ΕΠΚΑ
3. Βασάλου Σοφία, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
4. Γασπαράκης Βασίλειος, ΔΙΠΚΑ
5. Γεωμπρέ Δήμητρα ΛΖ΄ ΕΠΚΑ
6. Γεωργιάδης Χάρης, Θ΄ ΕΠΚΑ
7. Γκόγκου Νατάσσα, Δ.Ι.Π.Κ.Α.
8. Γρίσπος Γιώργος, Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε, Μαραθώνας
9. Κακύρη Παναγιώτα ΒΧΜ
10. Καλογεράκη Ελένη, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
11. Καμαρός Σωτήριος, Κ΄ ΕΠΚΑ
12. Κανέλλος Χρήστος, Κ' ΕΠΚΑ
13. Καραγεώργη Μένια, Υ.Σ.Μ.Α.
14. Καραθανάσης Κων/ος, Α΄ ΕΠΚΑ
15. Καραχάλιος Γεώργιος, ΙΑ' ΕΠΚΑ,
16. Καρπάθιου Ειρήνη, ΛΕ΄ ΕΠΚΑ
17. Κλωνάρη Ευδοκία, ΕΑΜ
18. Κοτσάτου Δέσποινα, ΛΕ΄ ΕΠΚΑ
19. Κούκου Αρχοντία, Γ΄ ΕΠΚΑ
20. Κουλούρη Χριστούλα, ΤΔΠΕΑΕ, Ιλίου Μέλαθρον
21. Κυριακοπούλου Θάλεια,Κ΄ ΕΠΚΑ
22. Λαδάς Χρήστος, ΛΕ΄ ΕΠΚΑ
23. Λελοβίτη Ιφιγένεια, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
24. Λένη Μαρία, ΔΑΝΣΜ
25. Μαραβελή Ιωάννα, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.
26. Μιχαλοπούλου Ελένη ΒΧΜ
27. Μουτζούρης Παράσχ., Κ΄ ΕΠΚΑ
28. Μπαλής Ιωάννης, ΒΧΜ
29. Μπράτος Τίτος, Κ' ΕΠΚΑ
30. Μπρέσιακας Ευάγγελος, Ι΄ ΕΠΚΑ
31. Νάκας Ιωάννης,ΤΔΠΕΑΕ, Λαύριο
32. Νάστος Παναγιώτης, Β’ ΕΠΚΑ
33. Παλαιοδήμου Ελένη , Δ’ ΕΠΚΑ
34. Πάνου Ελένη , ΕΑΜ
35. Παραγκούλιας Μιλτιάδης, Κ΄ ΕΠΚΑ
36. Πάσσαρης Νικήτας, 2Η Ε.Β.Α.
37. Πεπόνη Μαρία, Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.,Ιλίου Μέλαθρον
38. Πιτσικούλης Αντώνιος, Β' ΕΠΚΑ
39. Ποιμενίδου Στέλλα, Κ΄ ΕΠΚΑ, Λήμνος
40. Σαράπης Γιώργος, ΙΑ' ΕΠΚΑ
41. Σβόλης Κώστας, ΕΜΣΤ
42. Σγουρέλλης Μιχάλης, Κ' ΕΠΚΑ
43. Σιχλιμίρης Άρης, ΤΔΠΕΑΕ, Δωδώνη
44. Σκανδάλης Ανδριανός, ΛZ’ ΕΠΚΑ
45. Σκορδαρά Μαρία, 23η Ε.Β.Α.
46. Σμαραγδιός Δημήτριος, ΚΒ' ΕΠΚΑ
47. Σφέτσα Άδα, ΒΧΜ
48. Ταμπακοπούλου Γεωργία, Κ' ΕΠΚΑ
49. Τζαβέλλα Έλλη, 25η Ε.Β.Α.
50. Τσίρλη Σοφία, ΔΕΑΜ
51. Φρατζόγλου Ανθή, Κ΄ ΕΠΚΑ
52. Χαμηλάκη Αικατερίνη, Θ’ ΕΠΚΑ
53. Χαμπάκη Ευφροσύνη, Δ.Σ.Α.Ν.Μ
54. Χουντάση Μαρία, Θ’ ΕΠΚΑ
55. Χριστέλη Μαρία, Κ΄ ΕΠΚΑ
56. Χρυσάφης Αντώνιος, Κ' ΕΠΚΑ
57. Χτενέλλης Θεόφιλος, Κ΄ ΕΠΚΑ
58. Ψυχογιοπούλου Σταυρούλα, Δ.Σ.Α.Ν.Μ.

ΓΙΑ Ε.Ε., ΠΟΕΙΔΔ, ΕΚΑ

59. Βακλατζή Νάγια, Κ' ΕΠΚΑ
60. Ραρρή Ασπασία, ΤΔΠΕΑΕ,
Ιλίου Μέλαθρον


ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΤΙΣ 23-3 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ (ΕΚΑ), 3ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΒΕΡΩΦ, ΑΠΟ ΤΙΣ 8.00 ΠΜ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 18.30 ΜΜ, ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ, ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΑΡΧ/ΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ 8.00 ΠΜ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 2.30ΜΜ.
ΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: