Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Υπουργείο Πολιτισμού Τουρισμού και απραξίας

Εμείς από δω τα λέγαμε για το νεοσύστατο μακικιαρισμένο υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.....αν θέλουν 40 μέρες για να εκλεγεί γενικός γραμματέας του υπουργείου (λέμε τώρα γιατί μπορεί να χρειάζονται περισσότερες μέρες) σκέψου πόσες μέρες θα κάνουν για εκλογή γενικών διευθυντών ή διευθυντών Εφορειών...Βλέπω πάντως έως τις επόμενες εκλογές να έχουν αποφασίσει....

το αξιοκρατικά μας μάρανε....

Σκεφθείτε να ήταν χωρίς γενικούς στα υπουργεία επί Νέας δημοκρατίας τι θαγράφανε από τη πρώτη βδομάδα και τι θα λέγανε τα κανάλια....είδες το ΠΑΣΟΚ;

όμως.....

ακολουθεί κείμενο από τη συμπολιτευόμενη Ελευθεροτυπία...να μη πω ότι λέει τη γνώμη της(αλλοιώς πιέζει) για το πρόσωπο του (της;) γενικού γραμματέα

επιμελητής

Υπουργείο Πολιτισμού, Τουρισμού και απραξίας

Σε απόγνωση βρίσκονται υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και εποπτευόμενοι οργανισμοί από την παρατεταμένη απραξία του νέου διευρυμένου υπουργείου.

Τους λείπουν από το νοίκι του γραφείου μέχρι το χαρτί του φαξ, ενώ σε λίγο δεν θα υπάρχει και προσωπικό λόγω της λήξης των συμβάσεων εκατοντάδων εργαζομένων.

Η Ακρόπολη -για να αναφερθούμε μόνο σε ένα από τα κορυφαία μνημεία μας- δεν έχει φράγκο για τα αναστηλωτικά της έργα. Εξαντλήθηκαν κάποια υπόλοιπα από το απερχόμενο Γ'ΚΠΣ και δεν έχει ανοίξει η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Εφυγαν και πολύτιμοι -λόγω εξειδίκευσης- υπάλληλοι (πολ. μηχανικοί, αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, συντηρητές, εργατοτεχνίτες) γιατί έληξαν οι συμβάσεις τους και γιατί δεν τους επιτρέπεται από το Π.Δ. Παυλόπουλου να ξαναπροσληφθούν μετά τη συμπλήρωση 24μήνου στο ίδιο έργο. Και σαν να μη φθάνουν όλα αυτά, κινδυνεύει να κλείνει και ο αρχαιολογικός χώρος στις 2.30 μετά το μεσημέρι, γιατί οι περισσότεροι φύλακες είναι συμβασιούχοι και οι συμβάσεις τους λήγουν στο τέλος του έτους.

Το πρόβλημα του Υ.Π.ΤΟΥ είναι δομικό. Οσο καθυστερεί η τοποθέτηση γενικού γραμματέα, που είναι η ραχοκοκαλιά του υπουργείου, δεν μπορεί να λειτουργήσει τίποτα, με πρώτα τα θεσμικά όργανα (ΚΑΣ, ΚΣΝΜ). Αρα, βαλτώνουν εκκρεμείς από καιρό υποθέσεις των πολιτών και συσσωρεύονται τα άλυτα προβλήματα.

Το περίεργο είναι ότι κανείς δεν φαίνεται να βιάζεται στην Μπουμπουλίνας, κοντά σαράντα μέρες μετά τις εκλογές, ενώ συμπληρώνονται δύο μήνες (με την προεκλογική περίοδο) πλήρους στασιμότητας. Τα προβλήματα όμως δεν περιμένουν. Με αποτέλεσμα όλοι να ρωτούν όλους, τι γίνεται και αν έχουν κάποιο νέο. Κι έτσι ανακυκλώνεται ένα αίσθημα απογοήτευσης για πρόσωπα που ήρθαν με αέρα φρεσκάδας, δημιουργώντας ελπίδες για ανάκαμψη της γκρίζας πραγματικότητας και στον πολιτισμό.

Πολλοί από τους εποπτευόμενους οργανισμούς, περιμένοντας ένα ραντεβού γνωριμίας με τον νέο υπουργό, φρόντισαν να του εκθέσουν και γραπτώς τα προβλήματά τους. Ελλείψει όμως παραμικρής αντίδρασης, αναρωτιούνται αν υπάρχει καν συνομιλητής από την άλλη πλευρά. Εν τω μεταξύ, κάποιοι από τους επικεφαλής αυτών των οργανισμών δεν ξέρουν αν θα μείνουν στις θέσεις τους ή θα αντικατασταθούν. Αν πρέπει να λαμβάνουν αποφάσεις που θα δεσμεύουν τους επόμενους, ή όχι.

Η νέα πολιτική ηγεσία είχε την ατυχία να αναλάβει τα ηνία σε μια δύσκολη -και χρονικά- στιγμή. Είναι τέλος του έτους που το υπουργείο κλείνει τους λογαριασμούς του και κάνει τον προγραμματισμό της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς, αν δεν φουλάρει τώρα τις μηχανές του, κοντεύει η ώρα που ο υπουργός θα φταίει για όλα.


Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ-ΡΑΣΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: