Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Η προκήρυξη της ΕΣΔΑ και τα μαθήματα πολιτικής κοπτοραπτικής. Ή αλλιώς «….να 'σουν ράφτρα μες στην Κοκκινιά. κι όχι να ζεις μ' αυτή την κομπανία. και να μην ξέρεις τ' άστρο του φονιά».


Αν διαβάσατε την προκήρυξη της ΕΣΔΑ, που παραθέτω σε προηγούμενη ανάρτηση, μπορούμε να προχωρήσουμε σε κάποιες διαπιστώσεις, για τις οποίες  αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, μιας και δεν είμαι μέλος  και δεν αντιπροσωπεύω κάποια παράταξη του συλλόγου. Από καμιά παράταξη της πλειοψηφίας ή μειοψηφίας δε ζητώ συγκατάβαση, ούτε καν συμπαράσταση σ’ αυτά που γράφω ή σ΄ αυτά που θ΄ ακολουθήσουν.
Η προκήρυξη  της ΕΣΔΑ μιλάει και εξαίρει (και υποδόρια περιφρονεί) τις πρωτοβουλίες που ανέπτυξε ο ΣΕΑ, αλλά δε μας λέει τι έκαναν οι ίδιοι όταν είχαν την πλειοψηφία  στο προεδρείο. Κακώς κατά τη γνώμη μου, εντάσσει τις δράσεις του συλλόγου σε επικοινωνιακή πολιτική. Είναι ανήθικο ή βλακώδες να βλέπεις ως επικοινωνιακή πολιτική την προσπάθεια του συλλόγου να έρθει σε πραγματική επαφή με τα μέλη του.  Είναι φαιδρή η προσπάθεια της ΕΣΔΑ και γίνεται φαιδρότερη όταν θεωρεί «ασύμβατες και φαιδρές» κάποιες δράσεις όπως την κοπτοραπτική. Λυπάμαι για τους συναδέλφους που δεν αναγνωρίζουν την κοπτοραπτική ως αέναη δράση του πολιτισμού μας, αλλά αντίθετα αναγάγουν την «πολιτική κοπτοραπτική» σε κύρια δράση και τακτική τους.
Η προκήρυξη της ΕΣΔΑ μιλάει για την επίθεση στη μισθωτή εργασία και για την αδράνεια που έδειξε δήθεν η πλειοψηφία του Συλλόγου. Κάτι για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ; Τα αμέσως επόμενα σημεία, 1.2.3 που σημειώνει η ΕΣΔΑ έτρεχαν από το προηγούμενο ΔΣ. Τι είχε κάνει η ΕΣΔΑ      ;
Προχωρώντας πιο κάτω, θεωρούν κατά τη γνώμη τους ότι διχάζουν τον κλάδο, η δράση ανάρτησης πανώ από την πρόεδρο του Συλλόγου στο Βρεττανικό Μουσείο. Πολύ περισσότερο σημειώνουν τα ιδιαίτερα δυσμενή σχόλια το τύπο . Για ποιον τύπο αλήθεια μιλάει η ΕΣΔΑ. Για τους δημοσιογράφους –παπαγαλάκια θεατές των ΚΑΣ, οι οποίοι παίρνουν γραμμή από τη φίλη Γ.Γ;
Βέβαια η ηγεσία της ΕΣΔΑ και πολλά αναγνωρισμένα μέλη της δεν τα ανέχονται αυτά τα «ασύμβατα». Αλλιώς είχαν μάθει. Με συμβατικά, όμορφα και «αγγελικά πλασμένα» πράγματα. Τα συζητούσαν πρώτα με υψηλά ιστάμενους και  κοπτοραπτικά τα πρόσφεραν στο ΔΣ ως προτάσεις τους. Για την όλη στάση τους επιβραβευτήκαν. Άλλοι έγιναν διευθυντές, άλλοι μέλη ΚΑΣ. Εσείς, εκεί στην ΕΑΚ βρε παιδιά; Μια ζωή συνδικαλιστές; Troue banal …..
Με τη διχαστική αυτή ανακοίνωση, σε πολύ δύσκολες στιγμές για την αρχαιολογική Υπηρεσία, η ΕΣΔΑ καλεί υποκριτικά τους συναδέλφους να δράσουν από κοινού.
Τι ξεχνάει λοιπόν στην προκήρυξη αυτή;
Ότι για τη μισθολογική υποβάθμιση των συναδέλφων, το κούρεμα ανθρώπινου δυναμικού (εφεδρείες) και των ταμείων, τη μη πλήρωση των οδοιπορικών, τη μη καταβολή επιδομάτων και άλλα θεσμικά όπως Μνημεία Μείζονος Ελληνισμού, Μ.Κ.Ο , φταίει συγκεκριμένη πολιτική. Γι αυτή την πολιτική η ΕΣΔΑ ποιεί τη νήσσαν για να μη κακοκαρδίζει «εκλεκτούς φίλους». Η πολιτική των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, η πολιτική των μνημονίων , η πολιτική της ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ και κυρίως των κκ. Γερουλάνου - Μενδώνη (γιατί η κ. Μενδώνη είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που έχει ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική από την εποχή της Παπαζώη έως σήμερα και δε το ξεχνάμε) είχε καταστροφικά αποτελέσματα για την υπηρεσία,(απαξίωση, αποδυνάμωση κ.αλ.)
Τέλος, η ΕΣΔΑ απλά επιβεβαιώνει με την ανακοίνωσή της, την εσκεμμένως χαλαρή συνδικαλιστική τακτικής της με την ανύπαρκτη πολιτική κριτική  στην ηγεσία του ΥΠΠΟΤ. Σε μια εποχή που η Πρόεδρος και ολόκληρη η πλειοψηφία του ΔΣ έχει βγει δυναμικά και ουσιαστικά προς τα έξω, δείχνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του συλλόγου η ΕΣΔΑ προχωρεί στο διαίρει και βασίλευε. (ψιλό βελονάκι εδώ… μια έξω δυο μέσα)
Αρκεί μια ματιά στο site του Συλλόγου από κάθε συνάδελφο για να συγκρίνει , από τον αριθμό των ανακοινώσεων την εποχή που η ΕΣΔΑ είχε πλειοψηφία, με τον αριθμό και το περιεχόμενο τους σήμερα.
Αναμένω με μεγάλη χαρά νέα ανακοίνωση της ΕΣΔΑ για να μου υπενθυμίζουν ότι υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: