Σάββατο 20 Ιουλίου 2013

Θα μας βρείτε μπροστά σας.



Με το κόκκινο φορεματάκι ο ελεγκτής.

Οι ελεγκτές δημόσιας διοίκησης εισέβαλαν στις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού (και σε 3 ακόμη υπουργεία) και έβγαλαν το συμπέρασμα-πόρισμα για το δικό μας Υπουργείο εξετάζοντας δειγματοληπτικά έναν μήνα το Νοέμβριο του 2012 κατά τον οποίον μάλιστα πραγματοποιήθηκαν στάσεις εργασίας από τους εργαζόμενους Κατέληξαν λοιπόν ότι πάνω από 100 εργαζόμενοι ήταν απόντες πάνω από μία μέρα αδικαιολογήτως. Με το πόρισμά τους ζητούν την άμεση αργία των υπαλλήλων αυτών. Προς επιβεβαίωση του πορίσματος ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε λέει εντολή να επιβληθούν κυρώσεις. Θα μιλήσω γι αυτά που γνωρίζω, για τους δικούς μας συναδέλφους. Κι αν είναι σε μας κάπως έτσι φαντάζομαι ότι θα είναι και για τους άλλους.

Μια διαπίστωση

Από το 2010 και μετά στο καιρό των μνημονίων απαξιώνονται οι Δημόσιοι υπάλληλοι. Πάνω από μας έχει σταθεί ένα σύννεφο που προσπαθεί να σπείρει φόβο και πανικό. Φόβο για απόλυση και πανικό επιβίωσης. Στην αρχή δέχθηκαν μειώσεις μισθών, στη συνέχεια δέχθηκαν επιθέσεις από τα ΜΜΕ με απαξιωτικές φράσεις, ώστε να μπει το υπόβαθρο για να συνταχθεί ένα «πόρισμα» που θα προβλέπουν απολύσεις. Και φθάσαμε στη τελευταία φάση.

Κάποια ερωτήματα:

Αναρωτήθηκε κανείς από τους κκ ελεγκτές τι δουλειά βγάζουν με τι μισθό αμείβονται αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι οι οποίοι διαπομπεύονται από τα ιδιωτικά ΜΜΕ; Κοίταξαν τις υποθέσεις που διεκπεραιώνουν; Ρίξανε κάποια ματιά στην ποιότητα της εργασίας τους; Ρώτησαν τους πολίτες που εξυπηρετούνται πως και πόσο εξυπηρετούνται; Ρωτήθηκαν οι Διευθυντές ακόμη και η Γ.Γ αν οι συγκεκριμένοι είναι όπως ονομάζονται δημόσια «κοπανατζήδες»;

Δεν θα μπω στη διαδικασία να περιγράψω τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος ή την επιστημονική δουλειά του καθενός μας και το επιστημονικό υπόβαθρο μιας και συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι όλων των κλάδων. Οι ιδιαιτερότητες αυτές αναγκάζουν όλους αυτούς να δουλεύουν έως αργά τη νύχτα και χωρίς παύση στα κεντρικά του υπουργείου. Άλλωστε με μορφή ερωτημάτων απαντά εμπεριστατωμένα και εύστοχα το Δελτίο τύπου του ΣΕΑ και η ΠΟΕΥΠΠΟ, (οδοιπορικά πληρωμένα από τη τσέπη μας, υπερωρίες που δεν πληρώνονται, εργασία έως αργά το βράδυ για τις επανεκθέσεις μουσείων, εθελοντική εργασία αρχαιοφυλάκων και αρχαιολόγων για την ημέρα Μουσείων και για άλλες πολλές όμοιου τύπου εκδηλώσεις, πληρωμή από τη τσέπη μας βενζίνη για αυτοψία στα βουνά, διάθεση προσωπικών οχημάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών της υπηρεσίας, μικροαγορές από τη τσέπη μας για τζάμια κλειδαριές, πόρτες, βιβλιοθήκες, χαρτιά υγείας για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών στα Μουσεία, αγορά χαρτιών και μελάνι εκτύπωσης, κλπ) Ή αυτά δε μετράνε; Για τους ελεγκτές όχι!

Συνεχίζοντας θα θίξω κάποια θέματα τα οποία όταν κάποιοι συνάδελφοι τα υπερασπίζονταν, αντιμετωπίζονταν ως εξωγήινοι. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος.

Οι Αρχαιολόγοι αλλά και οι φύλακες και οι εργάτες έχουμε την υποχρέωση να υπερασπιζόμαστε την αρχαία πολιτιστική μας κληρονομιά. Δεν έχουμε καμιά διάθεση να διακινδυνεύσουμε ούτε κατ’ ελάχιστο την ασφάλειά τους ή την προστασία τους. Το αντιλαμβάνονται όλοι και όλες υπάλληλοι του Υπουργείου.

Όμως θα διατυπώσω μια πρόταση.

Από τη στιγμή που οι ελεγκτές του Δημοσίου αλλά και ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμούν τη τυπικότητα του ωραρίου, ας τους κάνουμε τη χάρη. Η διεκπεραίωση των εγγράφων ας γίνεται έως το τέλος του ωραρίου. Ούτε λεπτό παραπάνω. Ας το εξηγήσουμε με σαφήνεια αυτό στους προϊσταμένους μας. Ας τους εξηγήσουμε ότι πέραν του ωραρίου δε θα κάνουμε τίποτε. Ας προτρέψουν οι ίδιοι οι προϊστάμενοι μας (άλλωστε μέλη του συλλόγου μας είναι) να αδειάζουν οι υπηρεσίες ακριβώς με τη λήξη του ωραρίου. Τότε να δούμε αν θα πηγαίνουν στην ώρα τους κάθε Τρίτη οι υποθέσεις στο ΚΑΣ ή στα Τοπικά Συμβούλια; Αν θα βρίσκει κάποιον σε υπηρεσίες ο πολίτης μετά τις 3.00 το μεσημέρι ώστε αν προκύψει κάτι αυτόματα να λύνεται; Αν έχουμε σύσκεψη και η ώρα πηγαίνει 3.00 να αποχωρούμε. Να λέμε στους πολίτες ότι δε γίνεται να σας μιλήσουμε γιατί τελείωσε το ωράριό μας. Τυπικότητα δεν διακηρύσσουν; Ας διεκδικήσουμε πληρωμή των υπερωριών.

Ας σταματήσουν τα χειρόγραφα σημειωματάκια του 5ου ορόφου πάνω στα έγγραφα με το «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» που εξαναγκάζει τους υπαλλήλους να δουλεύουν ως αργά ώστε να «βγει» η δουλειά. Ας σταματήσουν οι ίδιοι οι συνάδελφοι να κάθονται ώρες επί ωρών έξω από το ΚΑΣ «μήπως τυχόν προκύψει κάποιο ζήτημα». Ας βγει ευθαρσώς με όλο το θάρρος της γνώμης που θεωρώ ότι έχει η ΓΓ και να δώσει συνέντευξη καλύπτοντας όλους τους συναδέλφους. ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ! Ούτε η ίδια θεωρώ ότι δεν θα θέλει να διαδίδεται ότι οι  υφιστάμενοί της είναι «κοπανατζήδες». Ας παραδώσει η ΓΓ συγκεκριμένα στοιχεία στη δημοσιότητα που θα αποδεικνύουν την πλήρη αφοσίωση των υπαλλήλων στη κεντρική υπηρεσία στα καθήκοντά τους.

Αλλά επειδή κανείς μας δε θέλει τη δυσλειτουργία των υπηρεσιών μας ας βγει να μιλήσει καθαρά η πολιτική ηγεσία. Ας εξηγήσει στον κ. Κυρ. Μητσοτάκη ότι άλλο ιδιωτική συλλογή αρχαίων που όπως γνωστό γνωρίζουμε κατείχε ο πατέρας του και άλλο λειτουργία των υπηρεσιών του ΥΠΠΟΑ. Εκτός κι αν επιθυμεί να γίνουν τα Μουσεία και οι υπηρεσίες ιδιωτικά. Ας πληροφορήσει κάποιος τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη πως και με τι αυτοθυσία λειτουργούν τα Μουσεία και οι Υπηρεσίες. Ας του εξηγήσει ότι πίσω από τη μεγάλη απορροφητικότητα των κοινοτικών προγραμμάτων βρίσκονται ατελείωτες εργατοώρες. Βεβαίως ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης δεν αναγνωρίζει τη δουλειά των εργαζομένων. Αν την αναγνώριζε δε θα ήταν Μητσοτάκης και αυθεντικός υπερασπιστής των μνημονίων.

Αν δεν μπορεί ή φοβάται να μιλήσει η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ ή ΓΓ του υπουργείου, ας ρωτήσουν τον κ. Σαμαρά ή τον κ. Βενιζέλο οι οποίοι διετέλεσαν Υπουργοί Πολιτισμού. Λέμε τώρα. Επιιβάλλεται να μιλήσει δημόσια η Γενική Γραμματέας και να υπερασπιστεί τους συναδέλφους που γνωρίζει πολύ καλά τι δουλειά κάνει ο καθένας μας.

Η προσπάθεια εύρεσης «κοπανατζήδων» για χάρη της τρόικας και των μνημονίων είναι η μοναδική αιτία του κατάπτυστου πορίσματος των ελεγκτών.

Διάλεξαν λάθος κλάδο για να κτυπήσουν. Οι πολλές μη καρτοσημασμένες ώρες εργασίας που έχει δώσει ο καθένας μας ευτυχώς δεν λειτουργούν ως υπεραξία για χάρη κάποιου ιδιώτη ακόμη, αλλά ως υπεραξία για τον ίδιο το λαό μας και τη μνήμη μας. Αυτό το γνωρίζουμε και δεν το εκχωρούμε! Θα μας βρείτε μπροστά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: