Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

«Η κληρονομιά μας δεν πουλιέται» ή όλα πωλούνται σύμφωνα με τη «Λογική της αγοράς»;; Ή αλλιώς: Μαχόμενη αρχαιολογία και ψεύτικα διλλήματα.


Διαβάζοντας ένα άρθρο της κ. Θερμού στο Βήμα στις 10-6-2012, με τον παραπλανητικό τίτλο : «Η κληρονομιά μας δεν πουλιέται» και έχοντας παλαιότερα εκφράσει την άποψή μου για την πολιτική της κ. Γ.Γ για την αρχαιολογική Υπηρεσία, προχωρώ σε μια διαφορετική ανάγνωση του άρθρου. Το άρθρο περιέχει δηλώσεις της Γ.Γ του ΥΠΠΟΤ κ. Μενδώνη καθώς και επιφανών αρχαιολόγων και ανθρωπων της τέχνης, με αφορμή την πρακτική του μουσείου Τισέν-Μπορνεμίτσα να δημοπρατήσει έργα για την άμεση χρηματοδότησή του.
Στο «αθώο»(;) ερώτημα, αν πωλούσαν έργα οι κκ. Ν. Σταμπολίδης, Αγ. Κοτταρίδη, Μ. Λαμπράκη-Πλάκα, (γνωστοί σε όλους μας) αρχικώς απαντούν έντονα  αρνητικά, υπερτονίζοντας την άυλη υπόστασή των έργων και την ανεκτίμητη αξία τους. Η κ. Μενδώνη δεν ερωτάται, επομένως δε γνωρίζουμε την απάντησή της.
Όμως παρακάτω ο κ. Σταμπολίδης προτείνει την «υιοθέτηση» έργων από ιδιώτες, με τη ταυτόχρονη παραμονή στη θέση τους. Αντίθετα η κ. Κοτταρίδη προτείνει «νέα στρατηγική» με  εισπράξεις από δευτερεύουσες δράσεις, όπως συμμετοχή ξένων σε ανασκαφές, παιχνίδια DVD κ.αλ. Η κ. Λαμπράκη δεν προτείνει κάτι, προφανώς σοκαρισμένη από τη τελευταία κλοπή του έργου του Πικάσο. Οι "ιδιώτες" εκεί φαίνεται ότι έδρασαν μόνοι τους.
Κι ακολουθεί το ωραιότερο: Η κ.Μενδώνη , επί χρόνια Γ.Γ του ΥΠΠΟΤ (η μακροβιότερη  που την ξεπερνά Γ.Γ που ξέρω, είναι η Αλέκα Παπαρήγα του ΚΚΕ) δηλώνει ευθαρσώς: «..ότι είμαστε έτοιμοι για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη διαχείριση των Μουσείων», προχωρώντας, αδειάζει το τμήμα χορηγιών το οποίο θέλει να αποσπάσει από το τακτικό προϋπολογισμό, απαξιώνει το ΤΑΠΑ που το θεωρεί ξεπερασμένο, ενώ όπως λέει  θέλει «να σπάσει ταμπού και κατεστημένα και να μπούμε στη λογική της Αγοράς».
Η δημοσιογράφος, φίλη της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΤ,  αραδιάζει τη κακή κατάσταση των αποθηκών, λες και δε φταίει καμιά εξουσία γι αυτήν, ενώ ο κ. Σταμπολίδης εντελώς αντίθετα με το τι λέει παραπάνω, θεωρεί ότι μπορεί να πωληθούν, ενώ η κ. Κοτταρίδη  θεωρεί ότι «δεν υπάρχει λόγος γιατί είναι τέτοια η οικονομική αξία τους που δε λύνει κάποιο πρόβλημα»(ενώ αν έλυνε δηλαδή θα τα πωλούσαμε;;)
Τι μαρτυρούν οι δηλώσεις των κκ. Σταμπολίδη-Κοτταρίδη –Μενδώνη; Από τη μια την ανυπαρξία πολιτικής για ενδυνάμωση της αρχαιολογικής υπηρεσίας.Από την άλλη μια όμάδα επιστημόνων που στελεχώνουν το υπουργείο από διάφορες θέσεις ή παρακειμενες του ΥΠΠΟΤ σε ιδιωτικά μουσεία είναι έτοιμη μια πολιτική που θα δώσει τμήματα του έργου του ΥΠΠΟΤ σε ιδιώτες. Τι μας κάνουν φανερό; Η αλλαγή θεσμικού πλαισίου που προτείνεται. Ένα πλαίσιο που δε γνωρίζουμε. Να υποθέσουμε ότι τα μουσεία θα τα προσφέρουμε σε ιδιώτες; Τέλος αν και αρνούνται την πώληση με πολλές φανφάρες (θα με συγχωρήσουν γι αυτό), ο κ Σταμπολίδης μιλά για « υιοθέτηση» και πώλησή  με έκθεση τους σε κοινόχρηστο χώρο, άλλων χωρών
Ποια είναι η ουσία του κειμένου; Ένα απαράδεκτο δίλημμα: Θα πουλήσουμε αρχαία ή θ’ αλλάξουμε το θεσμικό πλαίσιο και θα δώσουμε ,βρε αδελφέ, και κάτι στους ιδιώτες;
Είναι εντελώς επικίνδυνη η πολιτική που υπηρετεί εδώ και χρόνια η κ. Μενδώνη. Εμείς το γνωρίζουμε. Ανενδοίαστα  έσπρωξε στην εφεδρεία και σύνταξη μαχόμενους αρχαιολόγους αποδυναμώνοντας την. Εφαρμόστηκε  το μνημόνιο πλήττοντας βάναυσα τις δαπάνες και τους μισθούς εξαθλιώνοντας τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟΤ.
          Η Αρχαιολογική Υπηρεσία έχει ακόμη όλες τις δυνατότητες να υποστηρίξει την πολιτισμική μας κληρονομιά. Με μια άλλη πολιτική όχι σαν αυτή που εφαρμόζει και προτείνει η κ. Μενδώνη. Έχουμε δυνατότητες, έχουμε τους ανθρώπους, έχουμε τη κατάρτιση, έχουμε τον πλούτο για να βγει ξανά στο φως, ενδυναμωμένη και ο λαός κερδισμένος.
Έχουμε τη δυνατότητα η αρχαιολογική Υπηρεσία ν΄ ακολουθήσει να είναι μια ισχυρή υπηρεσία και όχι θεατής των πολιτικών τακτικισμών κορυφής.
Τα ψεύτικα διλήμματα που σέρνονται διά των φίλων δημοσιογράφων του βήματος ή διά των γνωστών αρχαιολόγων, ΔΕΝ αφορούν τους μαχόμενους αρχαιολόγους. Τα ψεύτικα διλήμματα αφορούν μόνο  εκείνους που κάνουν πολιτική.
Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι σε δύσκολους για τη χώρα καιρούς, έκρυβαν τα αρχαία για να μη πέσουν στα χέρια του κατακτητή. Δεν διαπραγματεύονταν εκποίηση Μουσείων, διλήμματα και εναλλακτικές προτάσεις.
Οι μαχόμενοι αρχαιολόγοι δεν έμπαιναν ποτέ σε προτάσεις «υιοθέτησης» ,πώλησης με όρους των αρχαίων αντικειμένων ή κοστολόγησή τους.
        Κάτι σάπιο σέρνεται εδώ και καιρό στην αρχαιολογική Υπηρεσία, ως κόπρος του Αυγεία και πρέπει αυτομάτως να καθαριστεί. Ο κ. Σταμπολίδης, ως διευθυντής του Κυκλαδικού Μουσείου ας θεωρεί ότι θέλει. Αλλά να είναι βέβαιος ότι μια άλλη πολιτική εξουσία θα πρέπει να έχει στην ατζέντα της και τη διερεύνηση  του τρόπου απόκτησης από ιδιωτικά μουσεία, των αντικειμένων και τον έλεγχο ,της αγοραπωλησία τους εν γένει. Τα πολιτιστικά μας μνημεία  σύμφωνα με το νόμο 3028/2003 ανήκουν στο κράτος και τα διαχειρίζεται αυτό.
Να λοιπόν τι θέλει ουσιαστικά η κ. Μενδώνη. Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Τη κατάργηση του πιο πάνω νόμου. Να μπούμε στη λογική της αγοράς!
ΟΜΩΣ:
Μια νέα πολιτική στο χώρο του ΥΠΠΟΤ θα πρέπει:
-Να ενισχύσει με όλες του τις δυνάμεις την αρχαιολογική Υπηρεσία και τους ανθρώπους της.
-Να ενδυναμώσει τα Μουσεία με τις εισπράξεις τους  να είναι ανταποδοτικές.
-Να αναδιοργανώσει όλο το ΥΠΠΟΤ μέναν νέο οργανισμό που θα είναι αποκεντρωμένοςκαι όχι υπό τη μέγγενη της κεντρικής διοίκησης.
-Ν΄ αυξηθούν οι  πιστώσεις για τον πολιτισμό από τον τακτικό προυπολογισμό.
-Να συνδεθεί ο πολιτισμός με την Παιδεία.
-Να σταματήσει τα φαστ τρακ που είναι αντίθετα με κάθε επιστημονική δεοντολογία
-Να σταματήσουν να εμπλέκονται ΜΚΟ στις εργασίες της αρχαιολογικής Υπηρεσίας.
-Να σταματήσει ο διαχωρισμός των μνημείων σε Μειζωνος  σημασίας και μη.
-Να διατηρηθούν οι οργανισμοί που παρουσιάζουν έργο όπως το ΤΑΠΑ να ενισχύουν την Υπηρεσία.
-Να σταματήσουν οι φιέστες και επιχορηγήσεις «φιλικών» ή οικογενειακών μουσείων.
-Να γίνουν τα μνημεία μας πραγματικός μοχλός ανάπτυξης.
-Τέλος μια άλλη πολιτική θα υπερασπιστεί με σθένος το δημόσιο χαρακτήρα του πολιτισμού, χωρίς να παραδώσει ούτε πόντο σε ιδιώτες και να είναι σε πλήρη και διαφανή συννενόηση με τους εργαζομένους.
Σ’ αυτή τη νέα πολιτική δεν έχουν θέση κόμματα του μνημονίου και πρόσωπα όπως η κ. Μενδώνη. Δεν έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίσουν μια άλλη πολιτική. Υπάρχουν εκείνοι οι άνθρωποι που θ’ αναλάβουν την αναμόρφωση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Το κυριότερο αυτή η πολιτική έχει τον κόσμο με το μέρος της.
Στις 18 του Ιούνη λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια: