Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Από την κριτική στη χυδαιότητα



Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιείται μια ενορχηστρωμένη επίθεση από διάφορους δημοσιογράφους  κ. Θερμού, κ. Μάνος Λαμπράκης (http://www.exostispress.gr/Borderlife-435) ή ψευδοδημοσιογράφους όπως η κ. Αθηνά Ρίτα ή ο κ. Εμμανουήλ. Μια επίθεση στον ΣΕΑ και στα εκλεγμένα όργανά του και ιδιαιτέρως στην πρόεδρο του Δέσποινα Κουτσούμπα. Είναι αλήθεια ότι έχει ενοχλήσει η δράση του ΣΕΑ. Είναι αλήθεια ότι ο ΣΕΑ αντιτίθεται στα σχέδια της πολιτικής εξουσίας για την συρρίκνωση της αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Είναι αλήθεια ότι με τη δράση του ΔΣ, ένας σύλλογος απέδειξε ότι είναι δυνατόν ν’ αναπτύξει ποικίλες δραστηριότητες. Απέδειξε ότι μπορεί να είναι στήριγμα στο κάθε μέλος του. Ο σύλλογος ανέδειξε ότι πίσω από τα πολλά έργα που εκτελούνται με χρηματοδοτικά προγράμματα, υπάρχουν άλλα τόσα που θα μπορούσαν να γίνουν και δε γίνονται με ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας. Ανέδειξε και αναδεικνύει τις άοκνες προσπάθειες των αρχαιολόγων για να ανταπεξέλθουν στις σημερινές δυσκολίες.
Και για να πούμε μερικά πράγματα. Πως μοιράζονται τα ΕΣΠΑ;  Ποιες οι προϋποθέσεις; Υπάρχει διαφάνεια; Πως είναι στελεχωμένες οι υπηρεσίες; Πως χρηματοδοτούνται; Ποιες οι κρατικές δαπάνες γι αυτές; Τι μισθό παίρνει ένας υπάλληλος, ένας διευθυντής  της γενικής Γραμματείας πολιτισμού; (πλέον). Τι γίνεται με το νέο οργανόγραμμα; Τι γίνεται με την εισβολή πολλών ΜΚΟ στο χώρο μας ή γραφείων για παράδειγμα για τη κήρυξη των αρχαιολογικών χώρων ενώ στην πραγματικότητα την δουλειά την κάνουν οι Εφορείες; Τι γίνεται με τις καταργήσεις οργανισμών που εκτελούν  πολλά χρηματοδοτούμενα έργα. Με το προσωπικό τους; Τι σκοπό έχουν; Να μοιράσουν τα έργα στους ιδιώτες; Τι γίνεται με τις πωλήσεις ακινήτων σε εξευτελιστική τιμή βεβαίως, ανάμεσα σ’ αυτά και το ιστορικό κτήριο του Υπουργείου στην οδό Μπουμπουλίνας;
Όλα αυτά τα’ αντιπαλεύει ο ΣΕΑ, ώστε να μείνει στα χέρια του δημοσίου τόσο η αρχαιολογική Υπηρεσία, όσο και τα Μουσεία και τα μνημεία, έτσι όπως προβλέπεται από το νόμο και το Σύνταγμα. Όλοι λοιπόν οι δημοσιογράφοι και ψευδοδημοσιογράφοι  που βάλουν ενάντια στον ΣΕΑ, υπερασπίζονται τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης και δημιουργούν προϋποθέσεις αντίθεσης στο κλάδο μας σπιλώνοντας την πρόεδρο του ΣΕΑ και εν τέλει τον ίδιο το Σύλλογο. Ποιοι εν τέλει κρύβονται πίσω απ’ αυτούς τους κκ. δημοσιογράφους;
Εκείνο όμως που δημιουργεί μια εντελώς νέα ατμόσφαιρα- από τα έως τώρα άρθρα- είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται από τον κ. Μ. Λαμπράκη. Ο κύριος (;) αυτός αρθρογραφεί με άθλιο και χυδαίο τρόπο, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο. Η πεζοδρομιακή γλώσσα του φανερώνει ότι δεν επιδιώκει πολιτική αντιπαράθεση, αλλά φανερώνει εμπάθεια ενάντια στους αρχαιολόγους και ειδικά ενάντια στην Πρόεδρό του ΣΕΑ. Αν δεν μπορεί να εξηγηθεί με ψυχαναλυτικούς όρους, (έχω κάτι χρήσιμα τηλέφωνα) τότε θα μπορούσαμε να πούμε  ότι απλά βρίσκεται κι αυτός σε διατεταγμένη υπηρεσία. Ο κ. Μ. Λαμπράκης στο «Εξώστης» χυδαιολογεί, υβρίζει, εκτίθεται. Φανερώνει την άθλια εικόνα του.  Σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν για γέλια, αλλά σε τόσους δύσκολους καιρούς και για τον πολιτισμό είναι για κλάματα. Ο κ. Μ. Λαμπράκης  δεν έχει όπως φαίνεται καμιά σχέση με τον πολιτισμό. Το αποδεικνύει η γλώσσα του. Που αλήθεια  εκτός από χυδαία δεν γνωρίζω πόσο μακριά είναι και πως συστρέφεται και περιστρέφεται και που και ποιον ακριβώς θωπεύει καθημερινώς.  Άλλωστε το να φτάσεις από την κριτική  στη χυδαιότητα είναι σύντομος δρόμος, ιδιαιτέρως αν δεν διαθέτεις τον ανάλογο νου.

ΥΓ: Φαντάζομαι ότι μετά από το κείμενο του κ. Μάνου Λαμπράκη θα κινηθεί αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα «περί εξύβρισης» Μ’ αυτό το πλευρό να κοιμάσαι θα μπορούσε να μου πει σκουντώντας με κάποιος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: